Romania Curată

”Gulagul” norvegian. Sau cum au ajuns să ”știe” mai multe rușii și românii decât europenii vestici despre democrația din țara fiordurilor

De cand Norvegia a ajuns printre principalii adversari ai Rusiei  in Ucraina, unde antrenează armata locala, presa rusească și mai nou și cea romaneasca au descoperit brusc ca țara scandinavă răpește copii.

Înainte de a se fi finalizat ancheta oficială în cazul Bodnariu (ce să mai vorbim de eventuale procese), o anumită parte a presei autohtone, dar și grupurile bine antrenate de postaci internauți au pus diagnosticul de abuz din partea agenției de protecție a copilului din Norvegia (Barnvernet). Diagnosticul, dar și ”argumentele” pe care se bazează acesta, au intrat rapid în folclor, fiind preluate ca adevăruri absolute și multiplicate fără vreo reținere în presă și în rețelele sociale, contribuind masiv la menținerea unei emoționalități mai mult decât ridicate în dezbaterea publică a subiectului.

Unul dintre cele mai multiplicate articole e un interviu cu o mamă rusoaică, Irina, emigrată în Norvegia, și care aduce acuzații absolut terifiante la adresa sistemului de protecție a copiilor de acolo. În acest interviu regăsim aproape toate ”argumentele” emoționale utilizate în scandalul din ultimele luni. Aici se face referire la ”planul” Norvegiei (dar și a altor state nordice) de a-și îmbunătăți… calitatea sângelui (!). Conform interviului amintit, din cauza populației reduse (raportat la spațiul ocupat), în Norvegia s-a ajuns la endogamie, implicit la degenerare. Interviul sugerează că, în aceste condiții, Norvegia ”răpește copiii” emigranților pentru că are nevoie de sângele lor pentru a-și îmbunătăți rasa… Decadența Norvegiei (și a civilizației vestice, în subsidiar) capătă proporții apocaliptice în acest interviu.

”Pedofilia nu este considerată infracțiune”, ”În Norvegia este plan de stat, cotă pentru luarea copiilor de la părinții lor. Autoritățile de protecție chiar se întrec în depășirea acestei cote”, ”Capturarea se face astfel: copilul nu se mai întoarce de la grădiniţă sau de la şcoală, astfel, practic vi-l fură, dispare, pentru că este ascuns într-un loc secret.”, ”Acest lucru înseamnă că este vorba de o generaţie întreagă a copiilor furaţi de la părinţii lor biologici.”, ”În materialele sociologilor, disponibile în mod liber, se afirmă că, în anul 2050, Norvegia va fi ţara cu 90% homo.”, ”În ziar a fost descris un caz în care un băieţel a fost luat de la mama sa şi a fost violat în toate instituţiile de apărare a copilului.” – acestea sunt doar câteva din mărturiile absolut halucinante ale Irinei.

Dați căutare pe internet cu Irina Bergset. O să aveți o surpriză. În anii 2011 și 2012 cazul e relatat pe larg doar de presa rusească. În 2013, interviul e preluat și pe un blog din România, iar din toamna anului trecut explodează – fiind multiplicat de mai multe site-uri online, dar și (mai ales) pe rețelele de socializare și în comentariile la articole pe acest subiect publicate pe diferite site-uri de presă ori pe Facebook.

După 2015, apar alte câteva cazuri, desigur, vizând tot copii ai unor imigranți (din Cehia, Lituania, România, nu și a copiilor din familii de norvegieni), care par a se susține unele pe altele (vezi aici, aici și aici). Chiar dacă nu au același grad de paroxism, ”argumentele” și ”teoria” sunt aceleași. Și atunci se naște întrebarea: de ce, în ciuda criticilor normale într-o democrație (niciun sistem nu e perfect, iar un sistem democratic susține critica la adresa lui), asemenea cazuri n-au stârnit până acum iritarea civică majoră în Norvegia, o țară unde există una dintre cele mai puternice societăți civile? (doar ca idee: la o populație de 5 milioane de locuitori, în Norvegia există aproximativ 8.000 de asociații/organizații de cartier – forma de la baza organizării civice; în România, la o populație de aproape patru ori mai mare, există câteva zeci de asemenea organizații).

Chiar crede cineva că a reușit Norvegia să ducă de nas mai toată inteligența vestică, cea care i-a acordat și îi acordă calificative maxime sau către maxim la mai toate criteriile democratice, reușind să mascheze faptul că țara ar fi un gulag pentru familiile tradiționale și doar rușii și esticii au fost cei care au aflat și au înțeles cum stă treaba cu adevărat printre fiorduri?

De ce sunt supărați rusii pe Norvegia?

Relațiile dintre Rusia și Norvegia sunt la cel mai scăzut nivel de la războiul rece încoace, mai ales din cauza agresivității anti-occidentale a Moscovei manifestată în ultimul an. De aceea, propaganda rusească explorează în aceste zile metode noi de luptă cu „partenerii” săi din NATO și Uniunea Europeană. Diferențele culturale în ce privește familia și copii, subiecte sensibile oriunde în lume, sunt acum exploatate cu mai multă atenție în laboratoarele de dezinformare de la Kremlin. Recent, România a fost atrasă în acest joc, pe seama sensibilității românești în privința acestor teme, derivată din incapacitatea statului de a rezolva pe plan intern chestiunea copiilor maltratați în familie, în combinație cu fanatismul religios cu ramificații în lumea întreagă.

După invazia rusească din Crimeea, din martie 2014, Norvegia, și ea țară vecina Rusiei, în nord la Marea Barents, a fost unul din puținele state europene care a adoptat o atitudine tranșantă față de Moscova.

Între altele, norvegienii au trimis echipamente și militari care să antreneze trupele ucrainiene (vezi aici si aici)  și, de asemena, și-au pus problema reexaminării relațiilor diplomatice cu Rusia (vezi aici și aici). Nu este lipsit de semnificație ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg este actualul secretar-general NATO.

Nici Moscova nu a stat cu mâinile în sân. În martie, anul trecut, rușii au organizat manevre militare aproape de granița cu Norvegia, cu nu mai puțin de 33.000 de militari, simulând invazia Norvegiei, Finlandei și Suediei, potrivit unui articol din The Telegraph.

Mai nou, între cele două țări a izbucnit un nou scandal. Rusia redirecționează intenționat mii de refugiați sirieni și afgani către Norvegia, prin Murmansk, protejând Finlanda, deși ambele (Norvegia și Finlanda) sunt state Schengen.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “”Gulagul” norvegian. Sau cum au ajuns să ”știe” mai multe rușii și românii decât europenii vestici despre democrația din țara fiordurilor

 1. paul

  O analiza la rece daca-mi este permis.
  Cultul Penticostal cu siguranta nu este supus „regulilor” Rusiei, dimpotriva fiind categoric un vector al politicilor americane la nivel inalt. Cu toate acestea s-a mulat perfect pe reteaua de presiune media ruseasca in Europa. Se observa inca o colaborare fructoasa americano-ruseasca cu scopuri incetosate de a zgandari un conflict european pe multiple fronturi.
  Este doar parerea mea si nu trebuie ca cineva sa fie de acord cu ea.

  Reply
 2. Ciprian Ciocan

  De ce nu este semnat acest articol? E scris de niște anonimi, e lucrare colectivă? Părerea redacției?

  Întâmplarea face că sunt de acord cu el, dar asta nu e o metodă de a lupta cu manipulările din presă.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ciprian Ciocan: un articol semnat cu numele redacției implică o asumare (responsabilitate) mai mare decât un articol în nume popriu

   Reply
 3. Ovidiu Merean

  S-ar putea sa aveti un punct de vedere valid in acest articol, dar sursa pe care o citati in sprijinul afirmatiei ca Norvegia antreneaza trupe rusesti (freeukrainenow.org) este mai mult decat dubioasa.

  Reply
 4. kieslowski

  ps.
  si daca la noi n au fost manifestatii pt drepturile omului pana acum e un argument foarte solid ca sa l suspectam pe primul, nu? o rubrica de logica elementara n ar strica acestei fituici

  Reply
  • T-Ora

   Opinia oricarui om corect este de o mie de ori mai importanta decat cea a unui avocat corupt care si-a pierdut dreptul de a profesa pentru frauda si escrocherie: printre altele si-a escrocat un client de 85 de ani!!!!
   De asta si-a pierdut dreptul de a profesa ca avocat, nu pentru ca s-ar fi luat de Barnevernet ( asta e minciuna pe care o serveste fraierilor), asa zisa lui lupta cu Protectia copiilor a inceput dupa acest episod, cand nu mai avea din ce sa traiasca.
   Acesta este un articol despre procesul acestui avocat si acuzatiile care i se aduc, articol care dateaza din 2009! Incredibil cum un escroc ca asta a ajuns sa fie crezut cu atata usurinta, cum nimeni nu se intereseaza ce e cu el! Este atat de usor in ziua de azi sa gasesti informatii pe net: numai atunci cand nu vrei sa se afle adevarul nu cauti informatii!

   bt.no/nyheter/lokalt/Advokat-ma-betale-1_5-mill-1916732.html

   „Store kontantsummer, påstander om trusler, manipulering og bedrageri er ingrediensene i saken der advokat Marius Reikerås nå er dømt til å betale tilbake 1,3 millioner kroner til den i dag 85 år gamle eks-klienten. I tillegg må advokaten betale nesten 250.000 kroner i saksomkostninger.
   Historien startet da Reikerås ble engasjert som advokat for 85-åringen i 2003. Han representerte den eldre mannen i en rekke saker mot staten. I samme periode mottok han til sammen 1.975.000 kroner fra klienten og hans selskaper.”

   Reply
 5. Mircea Ignat

  Dacă nu sînt mulțumiți cu legislația norbegiană de ce rușii și românii preferă Norvegia! Să revină la matcă ,adică la ei acasă (Rusia și România), unde umanismul este principala preocupare! Hai sa-i murdărim și pe norvegieni, că prea erau civilizați!

  Reply
 6. Spânu

  Nu-s expert in relatiile ruso-norvegiene, dar si mie imi pute de unde asa mobilizare, mai ales intr-o parte a tarii (Moldova) care nu a excelat prin iesitul in strada, de unde pancartele impecabile romano-englezesti?
  Stie orice natang ca in aceasta tara solida justitia si respectul legii sunt realitati, cu atat mai jalnica fu angrenarea catorva luminatii din parlament care, de exemplu, nu miscara un deget ca amaratul ala condamnat la moarte pt droguri sa fie scapat cu viata.
  Cel mai amuzant e sa vezi la tv cum isi dau cu parerea tzatza Frosa si nea Vasile de o tara pe care precis n-ar localiza-o usor pe harta si, in orice caz, habar nu au cum functioneaza.

  Reply
 7. Frunzetti Dan Franco

  Lasati bre ce spun rusii, dati ce spun norvegienii despre BV ! Sunt destule voci norvegiene care condamna BV .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *