Adrian Popescu

Grupul Statelor împotriva Corupției cere procedură transparentă la numirea și revocarea procurorilor șefi: rol mai mare pentru CSM

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, constată că România a îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări făcute în 2016, scrie Digi 24. Iată câteva dintre concluziile raportului:

 

 • Modificările legislative grăbite excesiv fără consultare adecvată, făcute fie de guvern, fie de Parlament, rămân o problemă pentru România, în special atunci când măsurile sunt percepute ca subminând eforturile de intergritate şi anticorupţie şi ca servind anumitor interese. Au fost mai multe asemenea exemple recent, de exemplu privind definirea infracţiunii de abuz în serviciu care a declanşat proteste de stradă masive. În mod similar, în februarie 2017, o lege a amnistiei a fost examinată în Parlament unde au fost propuse amendamente pentru a o extinde şi la infracţiunile asimilate corupţiei.
 • Principala iniţiativă adoptată în România cu privire la parlamentari este adoptrea codului de conduită în octombrie 2017 ce vizează reglementarea cadourilor şi a altor beneficii şi gestionarea conflictelor de interese. În pofida evoluţiei pozitive, GRECO arată că formulările vagi şi normele inconsistente de aplicare fac ca acesta să nu ofere un cadru pe deplin satisfăcător.
 • GRECO consideră că România nu a luat încă în considerare în mod potrivit îmbunătăţirea performanţei Agenţiei Naţionale de Integritate în ceea ce priveşte controlul declaraţiilor de avere şi interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacitatea de procesare a datelor s-a îmbunătăţit. GRECO face apel la îmbunătăţirea punerii în aplicare a deciziilor ANI şi a sancţiunilor pentru incompatibilităţi şi conflicte de interese.
 • GRECO regretă absenţa unor măsuri concrete pentru a asigura ca numirea şi revocarea persoanelor din cele mai înalte funcţii din cadrul parchetelor să se bazeze pe o procedură transparentă şi criterii obiective, şi subliniază necesitatea ca CSM să joace un rol mai important în această procedură.
 • Preşedintele uneia dintre camere a mers atât de departe până la a emite o declaraţie în octombrie 2016 în care a criticat acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupție şi a făcut apel către ambele camere să refuze să mai voteze cererile DNA până la sfărşitul legislaturii.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Grupul Statelor împotriva Corupției cere procedură transparentă la numirea și revocarea procurorilor șefi: rol mai mare pentru CSM

 1. ??????

  Considerați că „evaziunea fiscală” se continuă de fapt și cu infracțiunea de „spălare a banilor”, care au ca proveniență surse ilicite ?

  Reply
 2. Alexandru Lazarescu

  Priorul Jean a emis decretul:
  ORDINUL CAVALERILOR TEMPLULUI DIN IERUSALIM
  DECRET
  Prin puterile conferite mie de catre Marele Maestru al Ordinului, te primesc, te constitui si te consacru pe tine Cristian Panait, victima a mafiei ce controleaza Romania, Cavaler Templier.
  Prin prezentul Decret il numesc pe fratele nostru, nobilul cavaler Cristian Panait in functia de cavaler comandor, comandant al Comanderiei Celesta Onoare si Virtute din componenta Marelui Priorat Celest al Ierusalimului.
  Ne rugam Tie Doamne sa chemi de indata la dreapta Ta Judecata pe spurcaciunile ce se cred dumnezei pe pamant si fac numai ce vor ei, nu respecta Poruncile Tale si sunt deasupra legilor omenesti si pamantesti.
  Non Nobis Domine, Non Nobis, Sed Nomini Tua da Gloriam

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *