Romania Curată

Grup de iniţiativă civică pentru o şansă în plus în faţa suferinţei. Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical!

Cere-i și tu, împreună cu noi, ministrului Sănătății, ca prin transparență să dea o şansă în plus diminuării cazurilor de malpraxis. Apelul nostru se adresează atât organizațiilor nonguvernamentale cât și cetățenilor care doresc să susțină acest demers. Împreună putem să-l convingem pe ministru să dărâme zidul ilegal după care se ascund în prezent unele din gravele abuzuri împotriva pacienților.

Iată ce-i cerem ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu:

Domnule ministru,

Vă solicităm punerea în dezbatere publică a unui ordin de ministru prin care reprezentanţii spitalului să fie obligaţi ca, la internare, să informeze adecvat şi să solicite pacienţilor desemnarea în scris a unui aparţinător care să aibă acces la datele sale medicale din Foaia de observaţie pe perioada internării sau în caz de deces.

Asociațiile de pacienți au fost sesizate în repetate rânduri cu privire la refuzul autorităţilor sanitare de a permite accesul la Foaia de observaţie familiei pacienţilor decedaţi în urma unor acte medicale suspicionate de malpraxis. Unele cazuri au ajuns în atenţia presei (cazul George Pavel Vuza, cazul Toni Tecuceanu, etc.) majoritatea însă s-au lovit ca de un zid de o legislaţie menită, culmea, să protejeze pacienţii.

Refuzul menționat se sprijină pe Legea drepturilor pacientului – care prevede ca “Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” (art.21).

Aceeași lege a drepturilor pacientului prevede însă că “Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (art. 22) – dar în spitalele din România nimeni nu le spune pacienţilor despre existenţa acestui drept şi nici cum îl pot exercita. Consecința este aceea că pacienţii, neinformaţi despre dreptul lor, nu delegă în timpul vieţii accesul la datele lor medicale cu un caracter personal, diminuînd astfel șansa prevenirii unui caz de malpraxis!

Azi, chiar şi pentru cei care cunosc legea, singurul mod în care se poate face delegarea dreptului de acces la datele personale, este prin declarație în fața unui notar, ceea ce este evident inoperant în practică.

Ministerul Sănătăţii, autoritate a statului care trebuie să promoveze şi să apere interesele populaţiei bolnave, are datoria morală de a juca un rol activ în îndreptarea acestei stări de fapt.

Drept urmare, având în vedere repetatele adrese ale societății civile adresate Ministerului Sănătății, precum și promisiunile verbale făcute în timp privind îndreptarea acestei situații,

vă solicităm ca în termen de cel mult două săptămâni, să dispuneți punerea în dezbatere publică a unui proiect de modificare a Ordinului 386/2004 (Normele de aplicare a legii drepturilor pacientului), prin adăugarea unui articol nou, după cum urmează:

 

Art.10’. Pacientului i se va solicita la internare desemnarea persoanelor care au acces la datele cu caracter confidenţial privind starea sa de sănătate, pe perioada internării sau în caz de deces. Aceste date vor fi înscrise în Foaia de observaţie clinică generală într-o rubrică separată. Refuzul de a-şi exercita acest drept va fi menţionat în Foaia de observaţie. Opțiunea pacientului va fi asumată prin semnătura acestuia.

Totodată, solicităm modificarea OM/CNAS 1.782/576/2006 privind înregistrarea și raportarea statistică a pacienţilor care primesc servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi spitalizare de zi după cum urmează:

În ANEXA Nr. 1 care cuprinde datele din Foaia de observaţie clinică generală care formează Setul minim de date la nivel de pacient, aferent spitalizării continue (SMDPC) se va include o rubrică în care să se menţioneze dacă ”pacientul şi-a exercitat dreptul de a-şi exprima consimţământul explicit de a permite unei persoane anume desemnate accesul la datele sale cu caracter confidenţial pe perioada internării sau în caz de deces”.

 

Demersul nostru reprezintă o inițiativă comună a mai multor asociații active ale  societății civile din Romania și va fi larg distribuit pentru determinarea unei acțiuni legitime în favoarea pacienților din partea Ministerului pe care-l conduceți.

Sorin Paveliu, medic, director cercetare Societatea Academică din România

Radu Nicosevici, președinte Academia de Advocacy

Claudiu Pădurean, președinte Asociația Cluj Today

Răzvan Bobulescu, președinte onorific Alma Mater

Aurora Liiceanu, membru al Consiliului Director al Societății Academice din România

Georgiana Iorgulescu, director executiv Centrul de Resurse Juridice

Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA

Ioana Avădani, președinte Centrul pentru Jurnalism Independent

Cristian Oană, medic, colaborator al României curate

Simona Popescu, project manager Societatea Academică din România

Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH

Gheorghe Tache, președinte, Asociația Transplantaților din România

Mădălina Argăseală, director executiv, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății

Alina David, președinte Asociația “SOS Infertilitatea“

Radu Costin Gănescu, președinte, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

Cristian Roșu, președinte, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

Mihai Popescu, președinte, Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului

Cristian Roșu, președinte, Asociația “Noi și Ceilalți”

 

Haideți să schimbăm, prin creșterea gradului de transparență, atitudinea autorităților

Demersul nostru nu este îndreptat împotriva personalului medical. Aceşti oameni sunt doar scutul ridicat de autorităţi în faţa nemulţumirilor justificate ale populaţiei bolnave. Medicii sunt nevoiţi să protejeze sistemul insuficient pentru că ei sunt primii care se confruntă cu pacienţii nemulţumiţi de lipsa de medicamente, de lipsa de personal medical, de lipsa de dezinfectanţi şi aparatură medicală. Aceşti oameni nu sunt apăraţi de autorităţi fiind împinşi la compromisuri.

Diminuarea cazurilor de malpraxis se va face prin efortul susţinut al organizaţiei profesionale a medicilor – Colegiul Medicilor – al autorităţilor sanitare şi al universităţilor de medicină. Noi solicităm azi intervenţia Ministrului Sănătăţii pentru a ridica barierele artificiale din calea prevenirii controlului şi expunerii publice a conduitei terapeutice incorecte aplicate unui pacient, atunci când ea există cu adevărat.

Cei care îşi desfăşoară corect meseria nu au niciun motiv să se teamă! Pacienţii au dreptul de a primi cel mai bun medicament, cel mai bun dispozitiv medical, cea mai bună investigaţie, prevăzute de sistemul de asigurări. Rudele pacienţilor au dreptul de a prezenta unui alt medic rezultatele investigaţiilor, tratamentele şi intervenţiile aplicate, pentru a se asigura, înainte de a fi prea târziu, că părintele sau copilul său a primit cea mai bună îngrijire la care are dreptul. Rudele au dreptul să ştie dacă bolnavul a contactat o infecţie cu potenţial letal din spital sau dacă primeşte un tratament cu antibiotice care sunt indicate numai în astfel de cazuri chiar dacă biletul de analize bacteriologic nu a fost ataşat foii de observaţie, cum se întâmplă adesea în astfel de cazuri. Aparţinătorii trebuie să aibă convingerea că biletul de externare sau de deces, după caz, oglindeşte ceea ce s-a petrecut cu adevărat şi că nu au în faţă un act medico-legal completat ulterior, menit a acoperi un tratament medical incorect aplicat sau chiar inexistent!

Instituţiile statului nu par a fi capabile de a proteja satisfăcător dreptul nostru la sănătate! Controlul  actului medical propriu-zis a dispărut aproape în totalitate, verificările limitându-se la încadrarea în bugetul vădit insuficient alocat spitalului şi cheltuirii legale a fondurilor.

Transparența, cu limitele impuse de bunul simţ şi de lege, trebuie să devină prioritară. Apoi, societatea civilă, presa, opinia publică în general, vor putea determina o schimbare. Dar mai întâi trebuie să aducem dovezi în dezbaterea publică. Trebuie să poţi aduce în faţa autorităţilor şi chiar a opiniei publice o biată foaie de observaţie. Sute şi mii de foi de observaţie, dacă va fi cazul cazul. Odată ridicată plapuma care acoperă proasta funcţionare a acestui sistem schimbarea de atitudine din partea autorităţilor se va produce!

Datele cu un caracter personal privind starea de sănătate aparţin bolnavului şi nu unităţii sanitare! Dreptului pacienţilor şi aparţinătorilor desemnaţi de a avea posibilitatea de a consulta şi eventual de a face copii după foaia de observaţie, ori de câte ori consideră util, este materializat de legile naţionale şi internaţionale!

Nu cerem decât aplicarea legii, respectarea unui drept fundamental al pacienţilor care astăzi este încălcat prin complicitatea ministerului Sănătăţii.

Dar pentru aceasta, este nevoie de participarea voastră activă!

România curată vă invită să deveniți semnatarii acestei scrisori către ministrul Sănătății completând, la secțiunea comentarii de mai jos: nume și prenume, calitatea în care semnați (pacient sau medic), denumirea întreagă a organizației (dacă este cazul). Vă chemăm să ne unim împotriva abuzurilor din sistemul medical!

Citește aici și Apelul pentru o șansă în plus!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

196 thoughts on “Grup de iniţiativă civică pentru o şansă în plus în faţa suferinţei. Să ne unim împotriva oricăror abuzuri din sistemul medical!

  • Arina Antoce

   Calitate: Cetatean al Romaniei interesat in cunoasterea propriilor inregistrari medicale si care afla acum ca nu poate avea acces la foile de observatie pe care este scris numele sau.
   Practic, ca la biserica, ni se cere sa avem incredere deplina, fara sa putem verifica. Incontestabil medicii sunt mai pregatiti ca noi sa interpreteze acele date, dar uneori mai stim si noi cate ceva. Medicii sunt si ei oameni, mai gresesc, se mai grabesc, au lipsit tocmai la cursul despre boala de care suferim; nu le putem acorda increderea noastra totala, fara sa mai cerem o alta opinie, fara sa ne informam si noi, daca e cazul, in literatura stiintifica. Multumim celor care au avut initiativa de a schimba ceva in legislatie.
   Ocupatie: cadru didactic universitar

   Reply
 1. Marian

  Pacient
  Poate ar trebui sa puneti la sfirsitul apelului si imboldul adresat celor care subscriu sa popularizeze initiativa prin pagina lor de facebook. Succes!

  Reply
 2. Calarasu Virginia

  Semnez petitia, in calitate de fiică a unui bolnav ce tocmai a parasit aceasta lume in urma unei interventii chirurghicale insuficient analizata. Cu totii dorim sa fim tratati cu profesionalism dar sa nu ne trezim ca din prea mult profesionalism uitam sa fim umani.

  Reply
 3. Toma Kassovitz

  Semnez petitia.
  In sistemul sanitar national „secretomania” se resfrange si asupra pacietnului, care niciodata nu este informat despre starea lui de sanatate si ce tratament i-se aplica.

  Reply
 4. SORIN COZMANCIUC

  Semnez si sustin aceasta petitie in calitatea mea de pacient. Le multumesc initiatorilor acestei petitii.

  Reply
 5. nelly protopopescu

  Semnez si sustin aceasta propunere ptr toate categoriile de pacienti : copii , elevi , studenti , salariati , pensionari , adica ptr toti cei care si-au platit taxele la CAS … ptr restul , doar urgentele ” foarte urgente ” ! Odata si odata trebuie sa intre si Romania in randul tarilor LUMII CIVILIZATE !!!

  Reply
 6. Luminita Ciobanu

  Semnez acest demers cu speranta ca acest prim pas poate aduce o imbunatatire a sistemului de sanatate.

  Reply
 7. Mihai Silvia

  Sustin in totalitate aceasta initiativa ,in calitate de pacient.Poate aude cineva si daca aude sa asculte ce ,cu mult profesionalism ,ati sugerat.

  Reply
 8. Barbu Vivi

  Semnez si sustin petitia cu speranta ca acesti incompatibili si frustrati vor disparea ca si dinozaurii, pentru totdeauna si vom avea persoane cu o conduita bazata pe etica, deontologie profesionala, simt civic si cetatenesc.

  Reply
 9. adrian curta

  Semnez penru shimbarea sistemului de sanatate publica ,asta de acum nu exista.Nu se poate un sistem privat in paralel in care sunt implicati
  O gramada de medici ,centre de imagistica fabrici da bani etc etc

  Reply
 10. Irina Leonte

  Semnez in calitate de pacient. Bunicul meu a cerut copie a foii sale de observatie si medicii au refuzat pe motiv ca nu merge xerox-ul si ca oricum e contra-cost si la ora respectiva nu era nimeni in spital care sa incaseze banii. Asta dupa ce am facut 2 drumuri cu salvarea intre 2 spitale aflate la distanta de 5 minute de mers pe jos in Tulcea. Diagnosticul medicului de garda a fost prost si a fost constrazis in final de diagnosticul pus de medicul chirurg de garda din acelasi spital, pe care a indraznit sa-l trezeasca la insistentele noastre. Transparenta va responsabiliza medicii.

  Reply
 11. Georgeta Barbu

  Semnez petitia in memoria tatalui meu, care a fost internat la urgenta si dupa controlul tomografic ni s-a spus ca are AVC, dar filmul nu ni l-au dat ca nu aveau toner. Nici copie dupa foaia de observatie nu am avut voie sa facem.

  Reply
 12. dr horhota lucian

  De acord cu initiativa.
  Unul din criteriile incluse in standardele de acreditare CoNAS include si acest aspect: accesul la datele personale medicale din FOCG si/ sau desemnarea unei persoane ce poate avea acces la FO;
  acest lucru este precizat si in consimtamantul informat atasat la FO. ex vezi model medright experts.
  Doar ca mai sunt spitale care nu aplica aceste lucruri, in special spitale neacreditate inca , dintre acestea sunt destule din cele mari cu pretentii.
  Spitalul nostru unde sunt manager are aceste cerinte implementate , cu semnarea la internare de catre pacient a celor prezentate. Noi suntem al 6 lea spital acreditat CoNAS din tara si mentinem aceste lucruri in standard.

  Modificarea formatului FOCG nu este necesara, aceste aspecte pot fi intoiduse in formularul consimtamant cu precizari clare.
  Spun ca nu e necesara modificarea formatului FOCG deoarece ultima modificare s-a facut in urma cu 1 an si au fost mari probleme in toata tara in cauza disfunctionalitatilor create in raportarea cazurilor in SIUI si DRG.

  Stima dr Horhota L med primar ATI manager Spital Bolintin Giurgiu

  Reply
 13. Godeanu Mihaela

  Semnez in calitate de plătitor de taxe si impozite, in calitate de mama, fiica si soție, in calitate de cetățean al unei Romanii in care se respecta pacientul si drepturile sale!

  Reply
 14. George Petrineanu

  George Petrineanu, cetățean UE, Stockholm.
  Nota bene. Pacienții, în calitatea lor de clienți ai sistemului sanitar, nu au ,, obligații”. Atenție la terminologie!

  Reply
 15. Lupu Remus

  In calitate de presedinte al Asociatiei „Veniti cu Noi” – Bacau, semnez petitia sustinuta de inca 100 de membri si voluntari!

  Reply
 16. Adriana Nicoleta

  Semnez. Sunt deacord cu initiativa dvs, numai ca, inclusiv cu aceasta modificare a legislatiei nu se va schimba nimic. Cadrele medicale acuzate de erori medicale, malpraxis, etc. vor gasii intotdeauna o portita sa se scoata pentru ca na….traim in Romania si asta spune totul. Au si ei relatii pe nu stiu unde ca sa se scoata bazma curata. Iar fisele de observatie ale pacientului se modifica si ele cu stersaturi, taieturi, ex Spitalul Slobozia, Ialomita. Asa ca ….despre ce vorbim? fiecare pe domeniul lui e stapan. Poti sa ii demonstrezi doctorului ca ti.a nenorocit copilul daca el zice ca n.ai document justificativ? Iar daca ajungi la alt spital se aplica principiul „o mana spala o alta”. Poti sa.i spui medicului ca pacientul a luat o bacterie din spital daca el iti spune ca a facut.o de la ventilatie, desi literatura spune altceva? Nu ne indreptam intr.o directie prea buna, pentru ca majoritatea medicilor sunt si influenti si corupti iar cei cu adevarat buni sunt putini si redusi la tacere imediat. Ce sa zic, va sustin, poate totusi se mai schimba l
  ucrurile. Bafta!

  Reply
  • Daniela Ştefu

   În spitalul Sf.Maria din Bucureşti , în această vară s-a murit pe capete la Chirurgie II. Mama mea a fost internată acolo , a operat-o în iunie 2015 iar în noiembrie 2015 a decedat. Toate persoanele care le-am cunoscut şi au fost operate ca pacienţi au decedat. Voi spune toată povestea pe internet, să vadă o ţară întreagă cum suntem trataţi în spitalele din România. Semnez petiţia poate se v-a rezolva ceva pe viitor. Speranţa moare ultima.

   Reply
 17. Aura Neagu

  Mama mea doar ce a murit astaZi in spitalul județean Ialomița…sau mai Bn zis a fost omorâta ….s-a internat pt dureri de spate, a făcut tot felul de analize costisitoare si nu i a găsit nmk. INTR un final a decis sa se interneze la acest spital din Slobozia,unde după 3 zile d internare,in care se simțea p zi ce trece tot mai rău…a murit. Acum bineînțeles ca medicii spun ca a murit din cauza nu știu care! Total neadevărat! Repet..a făcut investigații pt absolut tot si nu i a găsit nmk . Acum mai Bn de 10 ani bunicul meu a fost omorât de același spital. In urma unui accident in care clar putea supraviețui , a decedat la câteva zile după internarea la același spital . In Călărași se întâmpla același lucru..cu tatăl logodnicului meu. Ma întreb.. Care ar fi motivul pt care criminalii ăștia ne omoară persoanele dragi de lângă noi? Din cauza ca nu vor sa cheltuiască bani pe medicamente scumpe si si bagă banii in buzunar? Sau sunt alte motive ascunse? Vreau sa lupt împotriva acestor spitale . Am nevoie de un sfat. Unde trebuie sa merg ca sa rezolv aceasta problema? Sau trebuie sa merg personal sa i elimin si sa intru in pușcărie pt prima data in viața?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *