Romania Curată

Greenpeace a inițiat o petiție prin care cere oprirea exproprierilor abuzive din satul Runcurel, județul Gorj

Satul Runcurel din județul Gorj dispare pentru extinderea unei cariere de cărbune. Printr-o hotărâre a guvernului, Complexul Energetic Oltenia îi poate expropria pe oamenii din Runcurel în schimbul unor despăgubiri injuste. Complexul Energetic Oltenia consideră obținerea hotărârii de guvern o reușită, prin care se obțin reduceri semnificative ale cheltuielilor. Greenpeace și Bankwatch au lansat o petiție online prin care cer prim-ministrului Dacian Cioloș anularea HG 960/09.12.2015 referitoare la proiectul „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Guvernul a adoptat în decembrie 2015 o hotărâre potrivit căreia extinderea carierei de lignit Jilț Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publică. Exproprierile au început în luna decembrie, notificările transmise celor 134 de gospodării în preajma Crăciunului indicând compensarea terenurilor pe care localnicii le dețin la preț unic pe metru pătrat (aproximativ 1 Euro), indiferent dacă terenurile sunt intravilane sau agricole, fără a oferi vreo compensare pentru locuințe, livezi etc. Localnicii nu au putut avea un dialog deschis cu Complexul sau cu primarul localității, care trebuie să stabilească drepturile de proprietate ale acestora pentru a ști cu exactitate pentru ce pot cere compensații.

Într-un interviu acordat recent publicației Gorj Exclusiv, Laurenţiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că „prin diligenţele făcute de reprezentanţii companiei, s-a reuşit obţinerea unei hotărâri de guvern pentru declanşarea procedurilor de expropriere în vederea deblocării activităţii carierelor miniere care ne va permite reduceri de cheltuieli semnificative faţă de cererile exagerate ale familiilor care au proprietăţi în faţă excavatoarelor”.

În fapt, situația este diferită. Guvernul a adoptat în decembrie 2015, în ciuda contestațiilor făcute de mai multe organizații de mediu, o hotărâre prin care Complexul Energetic Oltenia îi poate expropria pe oamenii din Runcurel în schimbul unor despăgubiri injuste.

Exproprierile au început în luna decembrie, notificările transmise celor 134 de gospodării în preajma Crăciunului indicând compensarea terenurilor pe care localnicii le dețin la preț unic pe metru pătrat (aproximativ 1 Euro), indiferent dacă terenurile sunt intravilane sau agricole, fără a oferi vreo compensare pentru locuințe sau alte amenajamente.

Greenpeace și Bankwatch s-au alăturat locuitorilor din Runcurel și au lansat o petiție online prin care cer prim-ministrului Dacian Cioloș anularea HG 960/09.12.2015.

„Domnule prim-ministru,

Guvernul a emis HG 960/09.12.2015 referitoare la proiectul „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”.

Hotărârea dă undă verde exproprierilor fără negocieri juste, cu impact dramatic asupra comunității și locuitorilor ei. Aceștia sunt pe cale să își piardă gospodăriile, fără a le fi acordate despăgubiri care să le poată asigura mijloace de trai ulterior.

Negocierile juste nu trebuiesc ocolite prin decretarea statutului de lucrări de utilitate publică în beneficiul unei companii.

Vă rugăm, domnule prim-ministru, să dispuneți revocarea fără întârziere a hotărârii HG 960/09.12.2015”, se arată în textul petiției. 

Petiția poate fi semnată AICI. Până în momentul redactării aceste știri petiția a fost semnată de peste 1.600 de persoane.

Nemulțumiri în rândul localnicilor

Sătenii din Runcurel sunt nemulțumiți de informațiile pe care le-au primit și vădit îngrijorați pentru viitorul lor deoarece nu știu cum își pot asigura traiul în urma exproprierii, în trecut, la pierderea unor proprietăți mai mari, la banii primiți adăugându-se angajarea unuia sau a mai multor membri ai familiei în cadrul Complexului. De asemenea, locuitorii din  Runcurel semnalează mai multe probleme: unul dintre drumurile de acces în localitate este amenințat de coridorul de expropriere, ceea ce îngreunează deplasarea sătenilor către spital, o mare parte dintre case sunt crăpate sau aplecate din cauza faptului că nu s-a păstrat o distanță de siguranță față de frontul excavat, fântânile nu mai au apă potabilă, iar practicarea agriculturii este imposibilă pe terenurile haldate și nefertilizate cu straturi noi.

Mai mult de atât, localnicii nu au putut avea un dialog deschis cu Complexul sau cu primarul localității, care trebuie să stabilească drepturile de proprietate ale acestora pentru a ști cu exactitate pentru ce pot cere compensații.

În plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiți de compania beneficiară, ci provin de la plătitorii români de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuați. HG 960/09.12.2015 scutește Complexul Energetic Oltenia de la plata acestor exproprieri, banii fiind alocați de la bugetul de stat – o formă mascată de sprijin financiar.

Astfel, dreptul la demnitate și dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul român, au fost încălcate în mod abuziv de către Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului.

„Guvernul permite unei companii, la inițiativa acesteia, să încalce într-un mod abuziv dreptul la demnitate și dreptul de proprietate ale locuitorilor din satul Runcurel, care ne-au cerut ajutorul. Suntem alături de ei pentru împiedicarea exproprierilor abuzive în vederea extinderii carierelor de lignit”, Ionuț Apostol, director campanii Greenpeace România.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Greenpeace a inițiat o petiție prin care cere oprirea exproprierilor abuzive din satul Runcurel, județul Gorj

 1. Adrian

  Un euro este un progres față de un leu al d. Ponta.

  Cam asta înțeleg corporatiștii din Guvern că ar fi guvernarea.

  În rest, aceleași metode de intimidare de cea mai joasă speță.

  Iar de anularea HG ar trebui să se ocupe (și) Parchetul General, are această competență.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *