Adrian Popescu

Ghinea a lăsat un fost angajat al său să conducă fondurile europene cât lipsește

Dragoș Cristian Dinu va conduce Ministerul Fondurilor Europene, după ce Cristian Ghinea și-a dat demisia din funcție pentru a candida la alegerile parlamentare din partea USR. Președintele Iohannis a semnat astăzi decretul de numire în funcție a lui Dinu.

Conform CV-ului său, ministrul lăsat de Cristian Ghinea la MFE, după ce premierul l-a încurajat să-și dea demisia și să se ducă în politică, este un fost angajat la CRPE, ONG-ul lui Ghinea si Ciprian Ciucu. Dragoș Cristian Dinu, angajat anterior secretar de stat de către Ghinea, căruia îi era deci de două ori subordonat, este și partener într-o firmă de consultanță pentru administrația publică în materie de fonduri europene (vezi aici) adică, mai clar, o firmă care trăiește din banii statului pentru a-l ajuta să managerizeze mai bine fondurile europene (vezi aici CV-ul lui Dinu).

În primele 9 luni ale anului 2016, conform Ministerului Finanțelor (aici), investiţiile din fonduri europene au înregistrat o scădere dramatică. Mai exact, sumele decontate de comisie au scăzut în primele nouă luni cu 92%, coborând la 611 milioane lei, de la 7,6 miliarde de lei în 2015, iar sumele cheltuite de executiv pentru cofinanţări s-au redus la jumătate (scădere de 52%), ajungând la 5,1 miliarde lei la finele lunii septembrie față de 10,8 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut. Asta e situația reală a absorbției în mandatele reunite Raducu-Ghinea.

Pentru comparație, Curs de Guvernare relata în luna septembrie anul trecut că, după primele nouă luni din 2015, sumele decontate de comisie crescuseră cu 38,1%, ajungând la 7,6 miliarde de lei, iar sumele cheltuite de executiv pentru cofinanţări  înregistraseră o creştere similară, de 41,7%, ajungând la 10,8 miliarde de lei la finele lunii septembrie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ghinea a lăsat un fost angajat al său să conducă fondurile europene cât lipsește

  1. Adrian

    Pai altfel se temea ca nu isi mai capata postul inapoi. Halal meritocratie- care era probabilitatea ca tot unul de la cerepeul lor sa fie ministru dupa cg

    Reply
  2. Claudiu

    Afirmatia ca „Ghinea a lăsat un fost angajat al său să conducă” este in cel mai bun caz o prezumtie. Iar, ca prezumtie, s-ar putea sa nu fie una simpla. Lasa o foarte proasta impresie aglomerarea de prezumtii care se fac aici: prea multe umori. Parerea mea, vorba distinsului domn Vacaroiu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *