Romania Curată

GEC Nera denunță ilegalitățile Romsilva din Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului

Tăierile de pădure la ras constatate de către Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona Comarnic, pe un domeniu administrat de RNP Romsilva în interiorul Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, sunt făcute în condiţiile unui contract de administrare între RNP Romsilva şi administraţia parcului care în momentul de faţă are elemente de ilegalitate.

Ilegalitatea rezultă din faptul că actualul contract prevede în mod expres la art.4.1.n şi art.4.1.o că Planul de Management al al Parcului trebuie elaborat şi finalizat în termen de 2 ani de la semnarea contractului de administrare între RNP Romislva şi administraţia parcului. De la semnarea contractului de administrare au trecut 3 ani iar în acest timp proiectul planului de management depus de către administraţia parcului la RNP Romsilva „zace” în sertarele instituţiei în aşteptarea dispariţiei pădurilor din parc.

Trebuie menţionat că Planul de Management al unui parc naţional sau natural este documentul de bază pentru aplicarea Legii Ariilor Naturale Protejate, un caiet de sarcini pentru administraţia parcului şi un important instrument de comunicare cu factorii interesaţi şi populaţia locală.

Fără acest document este clar că de fapt RNP Romsilva administrează pădurile Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului după propriile interese iar administraţia parcului, care prin contractul de administrare este o structură a RNP Romsilva, nu face altceva decât să emită avize ilegale care să fie în contextul acestor interese.

După expirarea termenului de finalizare a Planului de Management, Ministerul Mediului, care are obligaţia de a impune un asemenea document prin Ordin de Ministru, a acceptat situaţia şi a cauţionat modul cum RNP Romsilva înţelege să administreze aceast parc naţional.

GEC Nera solicită din nou în mod public Guvernului României şi Ministerului Mediului să facă demersuri pentru:

– Rezilierea contractului încheiat de RNP Romsilva cu Administraţia PN Semenic Cheile Caraşului în anul 2014 și treacerea administrației parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică.

– Realizarea şi aprobarea unui Plan de Management cu respectarea prevederilor OUG 57/2007 care să prevadă non-intervenția în scopul protejării ecosistemelor.

– Sesizarea Parchetului General în vederea deschiderii unui dosar de anchetă în rem pentru fapte prin care angajați ai RNP Romsilva au blocat transmiterea Planului de Management la autoritățile de mediu în vederea evaluării și aprobării.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “GEC Nera denunță ilegalitățile Romsilva din Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului

 1. Szabo S.

  Ultimul punct e sensibil, dar este singura cale prin care se poate ajunge oficial la adevărul pe care-l știu informal toți cei care lucrează în branșă.
  Chestiunea nelalocul ei cine să sesizeze parchetul General: nu un ONG, ci cei la care trebuia să ajungă propunerea de plan, respectiv Ministerul Mediului (Direcția Biodiversitate și alte structuri, cu excepția Romsilva) și POS-DRU (ca structură care se ocupa cu gestionarea unor bani europeni).
  Așa că, întrebarea normală este asta: de ce cei la care trebuia să ajungă planul n-au băgat de seamă acest lucru? Trebuie să vină un ONG să facă treaba pentru care ei sunt plătiți din bani publici? Ministerul Mediului și structurile care au dat bani (pentru cine nu știe, planul de management trebuia făcut PE BANI EUROPENI și PUBLICI) și-au delegat practic sarcinile către Romsilva. Ceea ce zice ceva despre puterea acestei umbroase instituții!

  Reply
 2. Moisi Petruta

  Taierile ilegale s-au efectuat cu complicitatea RNP, conducerea Ariilor Protejate si Romsilva , toate acestea posibile din cauza intereselor personale, de clan, presiunii exercitate de politic, apetitul salariatilor pentru venituri necuvenite, si, as adauga, din lipsa de vigilenta a cetatenilor , pasivitate, teama, etc. din zonele respective. Stiu, nu spun nimic nou, doar ca e timpul ca toate acestea sa inceteze, iar justitia sa-si faca datoria. Scaderea drastica a suprafetelor impadurite ale tarii a devenit o problema de securitate nationala si climatologica. Nu numai padurile se taie cu mult prea multa usurinta, in centrele urbane se profita de cate o furtuna mai zdravana sau asa, ca cineva are nevoie de masa lemnoasa, iar de-alungul drumurilor nationale, regionale si locale au fost taiati mii de copaci, daca nu zeci de mii; nu se pot planta atatia copaci ca sa contracareze taierile; apoi ne plangem de eroziunea solului, alunecari de teren, inundatii, poluarea aerului, etc; si, asata, in timp ce alte tari membre U.E. au interzis taierile de copaci. Eu, una, nu-I mai inteleg pe romani si inconstienta de care dau dovada!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *