Romania Curată

Gazele din Marea Albă-Neagră: Senatorii le dau înapoi petroliștilor taxele cerute de deputați

Două amendamente importante introduse la legea offshore, aflată în comisiile din Senat la reexaminare, introduse chiar de un senator PSD, garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, scrie e-nergia.ro. Acestea erau principalele solicitări ale companiilor petroliere înainte de a lua decizia finală de investiţie în Marea Neagră.

„Valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum şi valoarea cheltuielilor aferente investiţiilor din programele de lucrări realizate şi raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiţii. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referinţă, investiţiile pot fi deduse în limta impozitului calculat”, se arată în amendament.

Amendamentul uşurează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege şi, teoretic, simplifică lucrurile în decizia de a se scoate gazele. În cel mai important perimetru din Marea Neagră, Neptun Deep, ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, iar, potrivit unor voci din industrie, Exxon şi Petrom ar urma să mai cheltuiască undeva la 4 miliarde de dolari pe lângă sumele investite deja, înainte să exploateze gazul. Iar nivelul celor trei blocuri acum aflate în explorare în Marea Neagră se vorbeşte despre o sumă totală de circa 6 miliarde investiţii. Aceste sume vor fi desuse din impozitul suplimentar, nou introdus în lege.

Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD Gheorghe Marin, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură ernergetică şi resurse minerale. Şi a fost introdus în condiţiile în care legea, aflată la reexaminare a ajuns în această Comisie în data de 18 septembrie fără să apară public informaţii despre acest lucru. Potrivit unor surse parlamentare, această comisie este nou-înfiinţată, în urma unui proces de reorganizare a comisiilor permanente ale Senatului. Mai mult, şedinţa acestei comisii în care s-a dezbătut legea şi au fost introduse aceste amendamente nu apare pe site-ul Senatului, deci nimeni nu a ştiut că se va dezbate aici acea lege în data de 18 septembrie. De altfel, potrivit site-ul Senatului, senatorul Gheorghe Marin este preşedinte al acestei comisii din data de 17 septembrie, deci a fost numit cu doar o zi înainte să de dezbată această lege în acea Comisie.

Al doilea amendament important introdus de senatorul PSD se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor, o cerinţă expresă a petroliştilor, care au spus că au nevoie de predictibilitate şi de un cadru fiscal stabil perntru a putea investi. Nivelul taxelor este garantat prin lege, dacă amendamentul va fi adoptat, pe toată durata exploatării gazelor. Iată cum sună amendamentul:

“(1) Regimul de redevenţe şi regimul fiscal prevăzute la art.18 şi art. 19 (cele care stabilesc cuantumul impozitului suplimentar-n.red.) nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor şi a prelungirilor subsecvente,

(2) Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligaţia de a vinde 50% din gazele extrase pe piaţa românească-n.red.) nu va creşte pe toată durata acordurilor”.

Articolul integral pe e-nergia.ro


[Puteți citi toate articolele România Curată despre gazele din Marea Neagră la acest link]


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Gazele din Marea Albă-Neagră: Senatorii le dau înapoi petroliștilor taxele cerute de deputați

 1. CMC

  S-a reusit sa ne jefuiasca cu presuni politice, agenti tradatori romani, cu manipularea justitiei pentru presiuni asupra politicienilor si cu complicitatea presedintelui si a serviciilor.
  „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta.” Deja vu?
  De ce nu copiem noi cuvant cu cuvant legislatia din tarile europene care au resurse offshore? Ca sa nu mai avem discutii si smecherii in lege.

  Reply
 2. Dumitru

  Ok, PSD-ALDE sunt pe cale sa piarda votul meu. Asta bineinteles nu inseamna ca il vor castiga PNL sau USR, dar e totusi nasol.

  Reply
  • CMC

   Ori SRI trebuie sa furnizeze informatiile care sa ii bage dupa gratii pe cei care vand resursele offshore (de la parlamentari pana la presedinte), ori SRI-ul trebuie desfiintat.
   Daca la primirea in UE am cedat santajului Austriei, acum nu exista nici un motiv sa cedam la nici un santaj. Daca ramanerea la putere a PSD-ului depinde de votul in problema offshore, PSD-ul va zdrobi opozitia daca se se situeaza in apararea intereselor pe teren lung ale Romaniei si o sa dispara din viata politica daca vinde tara pentru interese politice de moment, legate de ramanearea la putere si iluzoria scapare de puscarie a liderului sau.

   Reply
 3. Dumitru

  Poate ar trebui sa scriem din nou alesilor nostri. Poate decid sa-si faca treaba si sa ne reprezinte. Eu tocmai am trimis un mesaj.

  Reply
 4. CMC

  Romania este sub un asalt complex din partea unor firme si tari care urmaresc sa obtina profituri uriase pe seama resurselor Romaniei, cam cum s-a intamplata in perioada interbelica si in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Firmele jecmanitoare au capacitatea financiara sa angajeze mass media, firme de lobby, specialisti in manipulare sociala la un nivel necunoscut pentru Romania. Parlamentul nu are resursele intelectuale sa lupte cu asemenea firme si are toate sansele sa cedeze (voit, corupt sau din prostie). Cat de bogata ar fi fost Romania daca nu era jecmanita de petrol in perioada interbelica si ulterior de germani. Acum ni se cere sa stabilim taxe valabile pe viata (nici macar pe zece ani), cam cum ni s-au luat resursele subterane, cum nu s-a intamplat in multe tari din lume .
  Singura institutie care are cat de cat capacitate sa opuna o pozitie coerenta, documentata si sa contracareze actiunile ostile este SRI-ul. Nu foloseste nimanui ca documenteaza actiunile celor care ne fura (din exterior – in majoritate cu protectie diplomatica si din interior) si ca o sa avem dovezi de condamnare impotriva celor care ne vand dupa ce s-a furat ce era de furat. La ce ne folosec dovezile impotriva lui Udrea, despre care toata tara stia ca fura si acum nu mai poate fi adusa in fata justitiei.
  Probabilitatea este mai mare ca Romania sa fie furatadecat sa fie tratata cinstit in cazul resurselor offshore. Daca Parlamentul este cumparat, trebuie scoase dovezile imediat, daca Presedintele este cumparat, trebuie scoase dovezile imediat.
  Daca SRI-ul este cumparat, ar fi bine sa se gandeasca ca multa vreme nu o sa mai fie bani de salarii babane pentru zeci de mii de angajati si nici pentru pensiile lor speciale.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *