Andrei-Mihai Tănase

Fundația de Județeană de Tineret Alba: ia-o de unde nu-i! Ce s-a ales de patrimoniul de tineret?

Continuând seria Pe urma averii tinerilor, demarată de echipa România Curată în ultimele luni, am ajuns în municipiul Alba Iulia, unde avem două mari necunoscute: ce legătură au cabinetele de avocatură cu tinerii și unde putem găsi reprezentanții Fundației Județene de Tineret Alba?.

Ajungând pe străzile orașului, am pornit în căutarea sediului Fundației, pe care nu l-am găsit decât căutând în adâncurile internetului, pe site-uri referitoare la firme, și întrebând din om în om. Drept este că aspectul exterior al „Clubului Tineretului”, așa cum îl numesc locuitorii nostalgici ai orașului, nu își trădează deloc esența.

Aflată în Strada Teilor nr. 2, clădirea găzduiește diverse societăți comerciale care pot fi cu greu asociate scopului Fundației de Tineret Alba și, deci, cu destinația spre care ar trebui să meargă patrimoniul tinerilor.

La câțiva metri de acesta, găsim localul The King Games, care, conform paginii de Facebook,  este o sală de jocuri de noroc și club de noapte. Având în vedere starea exterioară a intrării și inactivitatea în social media, putem deduce că localul este închis. 

Intrarea în curtea clădirii se face pe fațada din dreapta, unde se constată că patrimoniul tinerilor a devenit nu numai club de noapte și sală de jocuri de noroc, ci, trivial, sediu pentru un cabinet de avocatură.

Interiorul curții este depozit pentru diverse instalații, tevi, uși și resturi de construcții, precum și navete de bere, după cum se poate observa și în imaginile de mai jos:

Am intrat în presupusul sediu al Fundației de Tineret Alba pentru a afla unde sunt tinerii care administrează acest patrimoniu. Am întâlnit doi angajați ai cabinetului de avocatură, iar conversația o voi reda mai jos:

  •  Eu: Bună ziua! Mă scuzați, aici este sediul Fundației pentru Tineret?
  •  Angajat 1: Nu este…A, Fundația pentru Tineret, da!
  •  Eu: Aha, deci aici este…
  • Angajat 1: Dar, unde are, unde are (sediul)…în curte? 
  • Angajat 2: Au plecat! Nu mai sunt aici.
  • Eu: Am înțeles, deci nu mai sunt aici… Nu de alta, întreb pentru că pe internet aici arată că este.
  • Angajat 2 (tăindu-mi din scurt propoziția): Administratorul este din Blaj!
  • Angajat 1: Da, el nu stă tot timpul, vine câteva ore din când în când și-așa mai departe.
  • Angajat 2: Și nu vine în fiecare zi.

Administratorul despre care angajații vorbesc este chiar președintele Fundației pentru Tineret, Daniel Alexa, un „tânăr” de 41 de ani cu legături politice în Tineretul Național Liberal. Deși reprezentanții fundațiilor pentru tineret se bat cu pumnul în piept că ele trebuie conduse de tineri, iar politicul nu trebuie să arate urmă de intruziune în activitatea lor, observăm că există și președinți de fundații puternic cufundați în istoriile partidelor politice. 

Sub semnătura lui, Fundația cerea încălcarea legii (pag. 17-18) și stoparea aprobării Regulamentului de punere în aplicare a deciziilor Legiii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și al Fundației Naționale pentru tineret.

Totuși, fundația în sine mai are legături cu PNL în istoria sa. În anul 2010, Clubul Elevilor Liberali și-a organizat alegerile în incinta sediului Fundației pentru Tineret fiind prezenți mai mulți lideri liberali din acea perioadă, printre care Florin Roman (actual lider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților),  Simone Albani Rochetti (fost vicepreședinte PNL Alba), Gabriel Pleșa (fost membru PNL și viceprimar, actual candidat la Primăria Alba Iulia din partea USR). Acest fapt contravine în mod direct art. 19, alin. (2) din Legea nr. 146/2002 care prevede că „(2) Patrimoniul prevăzut la alin. (1) este administrat în folosul tinerilor şi al structurilor de tineret interesate, cu excepţia organizaţiilor de tineret aparţinând partidelor şi formaţiunilor politice.”.

A nu se înțelege din acestea că situația e recentă. După cum scria site-ul de știri Hotnews în urmă cu 14 ani, citându-l pe Dorin Timonea: „După 1990, „Casa Tineretului” din Alba Iulia a fost transformată într-o așa-zisă „agenție imobiliară”. Singurul „obiect de activitate” al FJT Alba pare a fi închirierea spațiilor pe care le deține. Nimic din ceea ce se întâmplă acum în incinta „Casei Tineretului” nu mai amintește de vremurile în care sutele de membri ai UTC desfășurau activități obligatorii pentru statutul lor de „tineri comuniști”. A mai rămas doar clădirea paraginită, pe care cu greu reușește să o întrețină administratorul acesteia – Fundația pentru Tineret. Aici funcționează un restaurant, un magazin de haine second-hand și câteva birouri de avocatura.”.

Despre Fundația pentru Tineret din Alba aflăm mai multe de pe site-ul Ministerului de Finanțe, care ne prezintă o situație interesantă dacă introducem codul fiscal al fundației (CIF: 2441453):

Venituri activități non-profit Cheltuieli activități non-profit Venituri activități economice Cheltuieli activități economice
2017 3896 lei 131490 lei 121586 lei
2018 3896 lei 119753 lei 108397 lei
2019 4350 lei 117858 lei 120351 lei

Deși art. 26, alin. (2) din Legea nr. 146/2002 permite fundațiilor să desfășoare activități economice, acestea trebuie să fie ori accesorii (în măsură mai mică decât cele non-profit), ori în legătură cu scopul fundației. Din tabelul de mai sus putem observa că principalele activități ale fundației sunt economice, deci în contradicție cu legea. Mai aducem aminte de faptul că fundația înregistrează doar doi angajați în fiecare an.

Privind în ansambul informațiile de mai sus, avem indiciile necesare pentru a banui activitățile din cadrul acestei fundații care, deși nu are site, sediu sau reprezentanți în afară de domnul Alexa, cere vehement ca activitatea fundațiilor să nu fie controlată. Aceasta este doar una din aceste fundații „fantomă”, iar în zilele ce urmează ne vom opri la Vâlcea, pentru a aduce în atenția dumneavoastră situația fundației de tineret. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *