Mihai Goțiu

Am găsit noi tăieri ilegale în pădurile în care am fost amenințați cu moartea. Uite cum se ascund hoții și ce neagă lobby-știi și avocații Schweighofer, inclusiv în Parlament!

Horea Petrehuș (Asociația Valori Superioare) dă la o parte crengile cu cetină încă verde. Sub ele se află dovada hoției și ceea ce neagă lobby-știi și avocații drujbelor. Inclusiv în Parlament și Guvern. Comuna Beliș (jud. Cluj), în pădurile administrate de OS Horea Apuseni (07.10.2024)

Sunt mulți parlamentari, membri ai guvernului și anumiți silvici care contestă vehement, în ultimii ani, amploarea tăierilor ilegale de păduri din România și studiile care arată că pentru fiecare copac exploatat cu acte, dispare cel puțin unul fără acte. Baiul e că sunt unele zone, cum e cea în care m-am întors în această săptămână, în care de ani buni nu găsesc NICIUN copac tăiat cu acte! În pădurile administrate de același ocol, am fost împreună cu cei de la Asociația Valori Superioare când am primit amenințări cu moartea, păduri în care am descoperit și prezentat gatere ilegale, dar și din care s-a cărat la greu material lemnos către Schweighofer.

Sunt păduri administrate de un ocol silvic privat despre care presa a relatat de mai multe ori că ar fi fost controlat de un fost deputat (decedat în urmă cu doi ani) și rudele lui, coleg de partid (coincidență, nu?) cu deputata care e plătită de Schweighofer ca avocată. Cea care, la rândul ei, neagă amploarea tăierilor ilegale de păduri și ne-a dat în judecată pentru că am scris cum influențează în Parlament legile cu impact silvic, de la votul împotriva înființării ”DNA-ului Pădurilor” la noul Cod Silvic. Un nou Cod Silvic care a trecut de Senat cu mai multe amendamente anti hoție, dar care e blocat de aproape jumătate de an la Camera Deputaților (inclusiv în comisia avocatei Schweighofer), doar, doar trec alegerile, iar presiunea civică se diminuează.

DONEAZĂ ACUM, să ne susții în procesul cu avocata Schweighofer

Noile date despre amploarea tăierilor ilegale, blocate într-un conflict instituțional

Sunt deja mai mulți ani de controverse, legate de volumul real al lemnului care dispare fără acte din pădurile României. Conform Inventarului Forestier Național (IFN), ciclul II, făcute publice în urma demersurilor jurnalistice, nu din inițiativa autorităților, e vorba de aproximativ 20 de milioane de metri cubi anual. Adică un volum mai mult decât dublu decât cel care se taie cu acte (iar ”cu acte” nu înseamnă, obligatoriu, și legal!). Datele ciclului III sunt așteptate cu interes, dar, momentan, pare blocate într-un conflict dintre IFN și Ministerul Mediului. Chiar dacă așteptările sunt că volumul lemnului dispărut fără acte să fi scăzut, datorită măsurilor luate în ultimii ani sub presiunea civică, acesta ar urma să fie, în continuare, la un nivel alarmant, undeva în jurul valorii de 15 milioane de metri cubi anual, potrivit unei investigații realizate de jurnalistul Andrei Ciurcanu.

Inventarul Forestier Național – bomba cu ceas din pădurile României

De unde și presiunea politică de a le bloca finanțarea și publicarea lor cel puțin până după alegeri și, eventual, după adoptarea noului Cod Silvic de către Camera Deputaților, într-o formă în care modificările anti-hoție trecute de Senat să fie eliminate ori diluate. Lobby-știi drujbelor sunt reprezentați transpartinic cu supra-măsură în Comisia pentru Agricultură și Silvicultură, în vreme ce din Comisia Juridică face parte și Cristina Trăilă, deputată PNL, care e plătită, în același timp, ca avocată, de ”celebra” companie austriacă Schweighofer. Ambele comisii, alături de cea pentru Mediu, sunt comisii de raport (adică decizionale) pe noul Cod Silvic.

Poate că e doar o coincidență (decideți și voi) că printre politicienii care neagă amploarea tăierilor ilegale de păduri și a pierderilor economice uriașe (de 6 miliarde de euro anual, potrivit unui raport de țară pentru România al Comisiei Europene) se numără chiar deputata avocată Schweighofer Cristina Trăilă. Într-o întrebare parlamentară adresată ministrului Mediului din acel moment, Tanczos Barna (dintre cele două realizate în primii trei ani ai actualului mandat de doamna Trăilă), i s-a răspuns că volumul lemnului tăiat ilegal DESCOPERIT în fiecare an ar fi de 200.000 de metri cubi. De unde concluzia ”îmbrățișată” de mulți parlamentari și oficiali guvernamentali că dacă doar atât s-a descoperit, atunci doar atât se fură…

Pentru continuarea investigațiilor despre tăierile ilegale, avem nevoie de sprijinul tău, acum! (DONEAZĂ, ACUM, AICI!)

Păduri în care cu greu găsești tăieri… legale

Ei bine, sunt momente în care chiar și estimarea potrivit căreia pentru fiecare copac tăiat cu acte se taie fără acte cel puțin un alt copac cu dimensiuni similare, mi se pare, uneori, ca fiind optimistă. Pentru că sunt zone pe care le investighez, împreună cu voluntari, membri sau nu ai unor organizații civice, de ani buni și unde nu am găsit aproape deloc cioate ale unor copaci tăiați cu acte! Nu unul din doi, ci niciunul! Asta chiar dacă am ajuns în locuri diferite administrate de același ocol ori am revenit în locuri unde am descoperit tăieri ilegale pentru a constata că au continuat!

O asemenea zonă se află în Munții Apuseni, la granița județelor Alba și Cluj, în pădurile administrate de Ocolul Silvic (privat) Horea Apuseni. Un ocol despre care presa a relatat de mai multe ori că ar fi fost controlat de fostul primar al comunei Horea și fost deputat Corneliu Olar (Dumnezeu să-l ierte!) și rudele acestuia. Fost deputat coleg de partid (PDL, apoi PNL) și la Camera Deputaților (până la decesul lui, din 2022) cu deputata avocată Schweighofer Cristina Trăilă. Desigur, doar o altă coincidență. Cum tot coincidență e faptul că în cei mai sumbri ani pentru pădurile României grosul tăierilor ilegale din pădurile administrate de OS Horea Apuseni tot pe porțile abatoarelor de lemn Schweighofer a intrat.

Noi am descoperit zeci de cioate tăiate ilegal, în jumătate de oră. Controlul silvic doar… patru

De data asta, am revenit la începutul săptămânii, în pădurile de pe raza comunei Beliș (jud. Cluj) din Munții Apuseni, unde, în urmă cu an, Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, a găsit gatere care funcționau ilegal. Au urmat controale ale Gărzii Forestiere și Poliției, amenzi, confiscări de materiale lemnoase, utilaje și dosare penale. Informația pe care am primit-o acum e că în zonă continuă tăierile ilegale, că s-ar fi făcut un control din partea ocolului, dar s-ar fi găsit doar patru cioate provenite din tăieri ilegale.

Pe 7 octombrie, am urcat la fața locului, intersectându-ne cu ”ciupercarii”, că sezonul hribilor e în toi. Am avut nevoie de maxim 20 de minute pentru a găsi cioatele a zeci de arbori tăiați ilegal. Unele ascunse sub mormane de crengi, unele cu cioplaje și date cu vopsea, dar fără vreo urmă de marcă silvică (urmă de ciocan) nici pentru tăiere legală, nici pentru constatarea vreunei tăieri ilegale. Unele fără nicio marcă. Unele mai vechi, altele foarte recente. De altfel, cetina rămasă pe crengile copacilor tăiați nu lasă loc de dubii – o parte din ea era de un verde proaspăt evident. În plus, am găsit urmele buștenilor trași cu caii, care au dezvelit și lăsat brazde adânci prin mușchiul pădurii, pe care ploaia și vântul încă nu apucase să le acopere. Printre aceste zeci de cioate, da, am găsit și 4 (patru) cioate vopsite cu albastru și marcate cu ciocanul pentagonal (cel care indică faptul că arborele a fost tăiat ilegal).

Nota bene: potrivit informațiilor pe care le avem, în zonă NU au mai fost acte de punere în valoare (pentru tăiere) de patru ani. Așadar, dacă era să găsim vreun marcaj silvic pe cioate mai recente, acesta putea fi doar de la ciocanul pentagonal, de constatare a tăierii ilegale și a furtului.

I-am băgat în concediu pe pădurar și șefii lui! Dar și într-un dosar penal

Am sunat la 112 și am sesizat că am găsit dovezi de tăieri ilegale. Apoi, am coborât până în Beliș, în localitate, pentru a ne întâlni cu șeful postului comunal Marius Raț, cu care ne-am întors în pădure. Nu i-a fost foarte greu să constate că ne aflăm în fața unor indicii clare de tăieri ilegale. La rândul lui, cu un cârlig special pregătit pentru asemenea situații (semn că nu e la prima acțiune de acest gen), agentul de poliție a scos de sub maldăre de crengi cioate fără semne de tăieri legale. Și estimarea lui, după analizarea cioatelor, a crengilor cu cetină verde și a urmelor de bușteni trași pe jos, e că cele mai recente tăieri în zonă sunt de maxim câteva săptămâni.

Când l-am întrebat dacă i-a contactat pe cei de la OS Horea Apuseni, pentru a-și trimite un reprezentat la control, ne-a mărturisit că toți erau… în concediu! Și șeful pazei, și șeful de district, și șeful de ocol, și pădurarul responsabil. Cel din urmă, Matei Vasile, care mai are antecedente de tăieri ilegale imputate, era în concediu pentru două zile! Brusc l-a lovit concediul, după ce am sunat noi la 112. La fel cum i-au lovit concediile și pe șefii lui că, nu-i așa, primele săptămâni din octombrie sunt cele în care mai tot românul își ia concediul. Și se știe că pădurarii își iau concediul în plin sezon de tăieri, nu în perioadele din an în care aceste activități sunt stopate.

Șeful postului de Poliție din comuna Beliș ne-a mai declarat că încă nu a fost sesizat legat de tăierile ilegale (cele patru cioate descoperite și marcate cu ciocanul pentagonal de către controlul ocolului), cum e normal (tăierea fără drept fiind infracțiune)

Am fotografiat și filmat cioatele găsite. O parte din ele le puteți vedea în imaginile și filmările de la fața locului, din acest articol. Evident, nu le facem publice pe toate. Pentru că suntem curioși dacă nu cumva apar urme de ciocane ULTERIOR investigației noastre, cum s-a întâmplat în cazul de la Strâmbu Băiuț, pe care vi l-am prezentat tot în această săptămână.

Spre seară, agentul de Poliție Marius Raț ne-a transmis numărul administrativ al dosarului de cercetare penală, înregistrat la Poliția orașului Huedin. Vom reveni în zonă, pentru a vedea ce au descoperit (și ce n-au descoperit) cei de la Garda Forestieră. Și o să urmărim și dosarul penal. Iar acest caz, alături de mult-prea-multele documentate pe teren, despre tăierile ilegale vor ajunge pe masa parlamentarilor.

Că nu ne poate împiedeca să facem asta doamna deputată avocat Schweighofer, cu toate procesele ei pe care ni le-a deschis, doar, doar o lăsăm mai moale.

Schweighofer își permite să plătească lobbyști și avocați în Parlament. Noi ne bazăm pe sprijinul tău, pentru a continua investigațiile și lupta pentru păduri. DONEAZĂ, ACUM (AICI, clic)! Mulțumim!

 

Citește pe România Curată:

Povestea secretă a unor arbori fabuloși care ar fi putut fi în UNESCO. Cum i-au doborât hoții de lemne și cum i-am prins

Măi, Burduja, ”eroule”! Privește-l pe Nicușor Dan, să vezi ce înseamnă curaj!

De ce ne-a amenințat Nordis cu judecata. Cum a favorizat Laura Vicol, ca șefă a Comisiei Juridice, companiile imobiliare și cum a mințit pentru deputata avocată Schweighofer

Alina Mungiu-Pippidi: Cine pierde și cine câștigă după cazul Șoșoacă – CCR

Cel mai mare proiect de îndepărtare de baraje hidro din istoria SUA a fost încheiat. În România, activiștilor implicați în contestarea unor proiecte distructive similare li se deschid dosare penale!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *