Romania Curată

FOTO & VIDEO: Acțiune de proporții împotriva Mafiei Lemnului. Sute de percheziții la sedii de ocoale silvice, sedii sociale și puncte de lucru ale unor firme, în 17 județe, în două dosare penale!

Poliția Română a anunțat, ieri, printr-un comunicat de presă, una dintre cele mai ample acțiuni împotriva Mafiei Lemnului, cu sute de percheziții și audieri de martori, în 17 județe, în două dosare penale ce vizează două grupări infracționale. Potrivit informațiilor transmise public, activitatea infracțională are la bază tăieri ilegale de arbori, urmată de spălări de bani, evaziune fiscală și delapidări pentru a ascunde sursa ilicită a veniturilor. Presa locală a relatat că cel puțin o persoană din cele două rețele vizate ar avea legături de familie cu un primar din Suceava.

Cele mai multe firme și ocoale silvice percheziționate sunt din din județul Suceava (85), un epicentru al tăierilor ilegale de păduri, și Constanța (33), portul de la Marea Neagră fiind unul din locurile preferate ale Mafiei Lemnului pentru exportul de material lemnos. Firmele din celelalte județe par a fi fost folosite ca paravan în acțiunile de spălare a banilor și evaziune fiscală.

Conform presei locale, anchetatorii vizează destructurarea unor rețele de traficanți de material lemnos, care au fost puse pe picioare de afaceriști din Bogdănești și Cornu Luncii. Este vorba de două filiere, una a fraților Ionuț și Paulică Ursu, iar a doua era închegată de Vasile Pârlac și Ștefan Gherman, al doilea nimeni altul decât fratele primarului din Slatina (jud. Suceava – sursa aici).

Redăm mai jos comunicatul Poliției Române, cu promisiunea că vom reveni cu detalii despre acest ”caz-școală” despre rețelele de tip mafiot active în domeniul tăierilor ilegale de păduri:

Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare miercuri dimineata 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “FOTO & VIDEO: Acțiune de proporții împotriva Mafiei Lemnului. Sute de percheziții la sedii de ocoale silvice, sedii sociale și puncte de lucru ale unor firme, în 17 județe, în două dosare penale!

  1. Victor

    :))) sa mai si ridem cu Pr-ul politic. Actiune de amploare o sa fie atunci cind intra in puscarie tot managementul si actionarii Schweighopfer iar abatoarele lor din Romania o sa fie inchise si desfiintate, pina atunci facem glume cu ”actiunile” impotriva ”mafiei”. Mai erau citiva care supravietuiau din resturile de la Schweighopfer… :)))

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *