Ionuț Dorobanțu

Numele lui Crin Antonescu, Victor Ponta și Tăriceanu apar în dosarul fostului vice al Consiliului Județean Prahova, reținut azi de DNA

UPDATE 2 Numele foștilor lideri USL Crin Antonescu, Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Călin Popescu Tăriceanu apar în referatul DNA privindu-l pe directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, reținut astăzi alături de patronul firmei Romair Consulting, Gheorghe Boeru.

Potrivit procurorilor, mai mulți oameni de afaceri, printre care și cumnatul premierului, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a pune mâna pe contractele privind lucrări de apa canalizare în valoare de 162 de milioane de euro din județul Prahova. Ei ar fi fost sprijiniți de de politicieni de la nivel local și central.

„Membrii grupului au primit sprijin atât pentru câștigarea lucrării având că obiect „Extindere Rețele de Canalizare în Orașul Comarnic, jud. Prahova”, cât și pentru prelungirea nelegală succesivă a termenelor de execuție, în principal din partea  deputaților Ghiță Sebastian Aurelian și Cosma Vlad Alexandru, a președintelui Consiliului Județean Prahova, Cosma Mircea“, explică procurorii.

Crin Antonescu și Victor Ponta au fost menționați într-o discuție din 21 ianuarie 2011  interceptată de procurori

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarășul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns și în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte așa… Știe de toate dedesubturile lui GHIȚĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Și i-a zis Băi, e problemă voastră, la Prahova nu cedez, unul e al nostru. Nu contează care ( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrat de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Hertanu Iulian Cristian, și SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Și el… tot el zice…: Băi ADI,  să fiu sincer și drept, eu cred că ar fi mai important județul, că la Ploiești e CĂTĂLINA, e organizația, avem fieful totuși de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în județ… Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da.

Boeru, omul de încredere al lui €™Tăriceanu

Procurorii susțin că patronul Romair Consulting, Gheorghe Boeru este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu și acesta din urmă fiind prieten bun cu Adrian Semcu. Adrian Semcu a afirmat că Gheorghe Boeru are susținerea necesară și acces la factorii de decizie și trebuie să se ocupe de managementul proiectului cu finanțare europeană ce urma să se deruleze în județul Prahova și care viză realizarea instalației de canalizare.

***

UPDATE 1 Procurorii anticorupție au emis două ordonanțe de reținere împotriva lui Adrian Semcu și Gheorghe Boeru. Primul este acuzat de trafic de influență, iar al doilea de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală

Procurorii susțin că, în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti și în înţelegere cu inculpatul Gheorghe Boeru, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL Bucureşti, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziţie publică, finanțat în majoritate din fonduri europene.
Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” face parte din proiectul european „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploieşti).

„Pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în luna ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Gheorghe Boeru suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro)“, susțin surse judiciare.

Procurorii anticorupție susțin că o mare parte din bani a fost plimbată prin conturile mai multor firme controlate de Boeru și ulterior scoși din bancă, rezultând, susține DNA, o evaziune fiscală de peste 50.000 de euro. „O parte din banii încasaţi de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, scoşi, în numerar, şi folosiţi în interesul personal al lui Gheorghe Boeru. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei totale de 251.765 lei reprezentând 151.059 lei TVA și 100.706 lei impozit pe profit“, susțin procurorii.

***

Știrea inițială:

Fostul vicepreședinte al CJ Prahova și actual director al Hidro Prahova, Adrian Semcu, este audiat la DNA Ploiești într-un dosar privind atribuirea unor servicii de consultanță pentru lucrări de reabilitare și modernizare a sistemelor de apă canalizare din județul Prahova în valoare de 162 de milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Semcu este acuzat de trafic de influență. El l-ar fi ajutat pe patronul firmei Romair Consulting să obțină contracte de consultanță. La sediul DNA a fost adus și directorul Romair, Gheorge Boeru.

SC Hidro Prahova este o societate de stat care i-a atribuit un contract pentru lucrări de canalizare în Comarnic și lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Semcu a fost președinte al PNL Prahova și era considerat omul lui Dinu Patriciu. Semcu a trecut apoi la Partidul Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu și a candidat din partea ARD la Senat. Potrivit declaraţiei de avere depuse la dosarul de candidat, Adrian Semcu deţinea 3 terenuri agricole și 3 apartamente. El a declarat conturi de peste 130.000 de lei și un credit de 60.000 de euro, contractat pe zece ani în 2007. Semcu a fost deja trimis în judecată într-un alt dosar de corupție alături de fostul lider al PNl, Mircea Roșca.

Cine este Gheorghe Boeru

Gheorge Boeru de la Romair Consulting este un fost ofițer, consultant pentru ruși și acuzat de presă de legături cu tripleta Petrache – Bittner – Cocoș. Firma lui a câștigat contracte cu statul printre care CJ Dâmbovița pe vremea pedelistului Florin Popescu sau CJ Constanța condus de Nicușor Constantinescu.

Presa l-a descris pe Gheorghe Boeru ca fiind atât un apropiat al omului de afaceri Alexandru Bittner  – cunoscut din tripleta Cocoș – Petrache – Bittner despre care președintele Traian Băsescu spunea în campania din2004 că reprezintă mafia personală a lui Adrian Nastase. Boeru ar fi în legături bune și cu fostul ministru PDL Adriean Videanu  și gruparea Mazăre-Nicușor Constantinescu. Potrivit unei investigații de presă semnată de jurnalistul Daniel Befu, „Boeru a fost asociat în firma Agroindustriala Fântânele cu un anume Petre Ion, partener de afaceri de-a lungul vremii atât cu Dorin Cocoş şi Elena Udrea, cât şi cu Dana Năstase“. Într-o anchetă publicată de EVZ în 2007, reiese că firma Romair a lui Gheorghe Boeru a oferit consultanță companiei miliardarului rus Igor Ziuzin atunci când acesta a cumpărat Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște și Combinatul „Industria Sârmei“, actualul Mechel Campia Turzii.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Numele lui Crin Antonescu, Victor Ponta și Tăriceanu apar în dosarul fostului vice al Consiliului Județean Prahova, reținut azi de DNA

 1. flesh

  Consultanță e aia când îți spune altcineva ce ai de făcut, nu?
  Cine a plătit atâția bani pe consultanță e incompetent, așa cred eu, dacă chiar a beneficiat de acea consultanță. Dacă nu a beneficiat, dar a plătit, atunci este hoț.
  Așadar, în cel mai bun caz, beneficiarul consultanței ar trebui concediat. În cel mai rău caz, ar trebui să înfunde pușcăria.

  Reply
 2. Ceianu Cornelia

  haha! exact despre asta discutara azi la CSM , cica sa nu mai scape stenograme in presa ; asta nu ca le-ar fi venit lor asa, dar le-a cerut curtea europeana … haha ce tare ! tocmai azi ! inca nu au scos porturile USB la calculatoare… sa te prapadesti de ras , nu alta

  Reply
 3. Radu BM

  Vai, spurcat DNA-ul asta! Doar n-o sa ne lase si fara de campionul Tariceanu! Inteleg acum de ce imunitatea parlamentara ar fi in beneficiul cetatenilor.

  Reply
 4. Nelu Stiuca

  FURTUL din AVUTIA NATIONALA s-a facut de 25 de ani cu intiativa si sprijinul POLITRUCILOR de la putere si din opozitie, din aceasta cauza Ro are acum statut de STAT MAFIOT.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *