Romania Curată

Fostul șef al DIPI ar fi distrus documentele care demonstrau cumpărarea mașinii Audi destinate lui Oprea. Tobă ar fi știut de nereguli

După demisia Guvernului Ponta și implicit și a lui Gabriel Oprea, fostul șef al serviciului secret al Ministerului de Interne, Gheorghe Nicolae, ar fi cerut distrugerea unor documente privind cheltuielile serviciului. Această informație se află în rechizitoriul prin care Gabriel Oprea și Gheorghe Nicolae, fostul șef al DIPI, au fost trimiși în judecată pentru deturnarea unor fonduri din banii de operațiuni speciale pentru achiziții ilegale printre care și cumpărarea unei mașini Audi în valoare de 410.000 lei.

Unul din martorii citați de procurori în rechizitoriu precizează că „aproximativ în luna octombrie 2015, după demisia Guvernului în funcţie şi, în consecinţă, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat în biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut să găsească de urgenţă o soluţie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfârşit a anului 2014 şi, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015”, scrie Mediafax.

Potrivit DNA, denunţătorul i-ar fi explicat acestuia că pentru a fi respectată procedura de distrugere a documentelor trebuie să fie respectate mai multe condiţii şi anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizată de ministru şi controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, condiţii care erau îndeplinite doar pentru anul 2014.

Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusă din aceiaşi membri ca şi în anul 2014, iar comisarului şef i s-a cerut de către secretarul de stat să ia legătura cu şeful auditului, în vederea constituirii Comisiei de audit.

„Totodată, chestorul Nicolae Gheorghe a întocmit o notă raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnată de către secretarul de stat, de către „(…..)”, în calitate de împuternicit al preşedintelui Comisia de control operativ (a semnat „cu bară” pentru „(…..)”, aflat în concediul de odihnă), de preşedintele Comisiei de audit şi de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii menţionează că la acel moment Gabriel Oprea nu mai semna documente în calitate de ministru, astfel că nota-raport a fost aprobată în numele ministrului de o altă persoană.

„Într-o perioadă de aproximativ două săptămâni de la demisia Guvernului şi până la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, în condiţiile în care exista atât controlul operativ, cât şi controlul financiar, aferent acelei perioade” însă trei denunţători au precizat că „procedura de sesizare şi prezentarea generală a obiectului cauzei trebuie îndeplinită o altă condiţie prevăzută de Hotărârea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, această Comisie nesemnând niciun document prin care să avizeze favorabil distrugerea”, se arată în rechizitoriu.

Procurorii spun că, în final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizând doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

De asemenea, în rechizitoriu procurorii fac referire şi la activitatea noului ministru al Afacerilor Interne, Petre Tobă, menţionând că „în data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne în funcţie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului întocmit în acest sens. Deşi ministrul în funcţie a luat cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregătire profesională”.

DNA precizează că la data de 22 ianuarie 2016, din iniţiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, „prin care a încercat să reglementeze situaţia bunurilor date la scădere. Acest ordin este contradictoriu întrucât, pe de o parte, prevede că bunurile IT date surselor pentru procurarea de date şi care nu mai sunt folosite în activităţi informativ-operative nu mai trebuie evidenţiate contabil, dar, pe de altă parte, prevede că trebuie scăzute din contabilitate, în măsura în care nu mai pot fi recuperate”, explică DNA.

 

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”, susţin procurorii.

Achiziţionarea autoturismului s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie, arată DNA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *