Adrian Popescu

Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan, condamnat la 7 ani inchisoare pentru deturnare de fonduri

Magistratii Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ) l-au condamnat, luni, pe fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, la sapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata, deturnare de fonduri si fals intelectual.

Decizia este definitiva, iar Muresan va fi incarcerat in urmatoarele 24 de ore.

Parchetul National Anticoruptie (actualul DNA – n.r.) a început urmarirea penala împotriva lui Ioan Avram Muresan la 12 septembrie 2003 pentru infractiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificata, deturnare de fonduri si fals intelectual.

Muresan este acuzat ca, alaturi de Ioan Enea Truta (fost consilier în Ministerul Agriculturii si Alimentatiei) si Silvia Capitanu (fost director general al Directiei Integrare Europeana si Cooperare Internationala din acelasi minister), ar fi schimbat destinatia Fondului de contrapartida aferent împrumutului acordat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) Guvernului României, folosind banii în alte scopuri decât cele prevazute de lege si provocând ministerului o paguba de 29.507.688.963 de lei.

Potrivit procurorilor anticoruptie, infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice consta în faptul ca Muresan ar fi aprobat scoaterea din rezervele de stat a cantitatii de 5.000 de tone de ulei brut de floarea-soarelui si ar fi pus-o la dispozitia unei societati comerciale care nu îndeplinea conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de împrumuturi din rezerva nationala.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *