Romania Curată

Fostul eurodeputat PSD Adrian Severin merge la închisoare

Fostul europarlamentar Adrian Severin (PSD) a fost condamnat miercuri, definitiv, la patru ani de  închisoare cu executare, pentru luare de mită și trafic de influență, anunță Agerpres. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani a admis apelul DNA și a mărit pedeapsa inițială, de trei ani și trei luni, dată de instanța de fond în februarie 2016.

Unul dintre judecători a făcut opinie separată, considerând că se impune achitarea Severin pentru luare de mită și menținerea condamnării pentru trafic de influență. Procurorii DNA ceruseră 6 ani și 6 luni închisoare, iar avocații fostului europarlamentar solicitaseră achitarea sau o condamnare cu suspendare.

Severin a fost acuzat de DNA că, între decembrie 2010 și martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică „The Sunday Times”, care făceau o investigație sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European și pentru a vota contra altor amendamente ce nu corespundeau intereselor plătitorilor.

„La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă”, se mai arăta în rechizitoriu. Procurorii DNA au mai precizat că, pentru a încasa 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Alături de Severin, alți doi europarlamentari – slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser – au fi acceptat „să-și vândă serviciile” jurnaliștilor „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. Conform procurorilor, europarlamentarul PSD a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar când a fost întrebat de unul dintre jurnaliști dacă i-a fost ușor să-l convingă pe acesta să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă a acceptat ideea, „însă a fost o adevărată muncă”.

Eurodeputatul sloven și cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunțând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de „o înscenare pusă la cale de persoane care au acționat ca agenți provocatori și cu o motivație politică”.

Severin susține, în ciuda faptului că ceilalți doi europarlamentari din investigația jurnaliștilor britanici au fost condamnați de mai demult, că este nevinovat. „Nu pot fi decât exasperat că aud asemenea afirmație fără nicio probă – că aș fi acceptat bani pentru a depune amendamente. Contractul a fost unul de consultanță, pe care l-am onorat. N-am vorbit de depunerea amendamentelor contra cost. Am fost cel mai bun președinte al OSCE. Am fost raportor ONU. Puteam să fac o înțelegere judiciară și probabil aș fi luat o pedeapsă cu suspendare. Eu nu pot să cooperez. Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț. În Belarus toată lumea mă știe. Am eliberat deținuți politici cărora le-am apărat drepturile. Este un proces politic ce va produce consecințe”, a spus politicianul, în ultimul cuvânt.

El a susținut, și înainte de începerea procesului, că procesul său va fi o „farsă judiciară românească declanșată pe baza unei farse jurnalistice străine”, iar recent a spus că nu îi este „frică de cruce” și că îi poate ierta pe „călăii în robe”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *