Romania Curată

Fostul director RA-APPS și fostul președinte al CJ Buzău, condamnați pentru corupție

Fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Marian Bîgiu și fostul director al Regiei Autonome — Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Gabriel Surdu, au fost condamnați, joi, de magistrații Tribunalului București, într-un dosar de corupție. De remarcat este și faptul că soția fostului șef al RA-APPS, Raluca Surdu, este pe listele de candidați ai PNL pentru Camera Deputaților.

Bîgiu a primit doi ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență, iar Surdu a fost condamnat la 3 ani cu executare, pentru cumpărare de influență. Sentința poate fi însă atacată cu apel, anunță Agerpres. Instanța a dispus și confiscarea sumei de 75.000 de euro de la Marian Bîgiu și menținerea sechestrului asigurător luat la data de 14 octombrie 2015 până la concurența sumei totale de 75.000 euro.

Georgian Gabriel Surdu este soțul și fostul șef al candidatei PNL Călărași pentru Camera Deputaților, Raluca Surdu, despre care presa spune că ar fi foarte bună prietenă cu șefa liberalilor, Alina Gorghiu. El a fost numit la conducerea Regiei de Călin Popescu Tăriceanu, în 2007, și se numără printre politicienii cu averi foarte mari. Recenta condamnare, chiar nedefinitivă, dar și relația profesională dintre cei doi ar putea ridica probleme de integritate candidatei PNL.

Dosarul, întocmit de DNA, a fost trimis în judecată pe 22 octombrie 2015. Anchetatorii susțin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de președinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect „Proiectarea, execuția și modernizarea drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Ghergheasa, județul Buzău”.

DNA arată că banii urma să fie datți în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă. Gabriel Surdu, mai spun procurorii, i-a dat lui Bîgiu, printr-un intermediar, prima tranșă de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primar. În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective și firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei.

„Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Fostul director RA-APPS și fostul președinte al CJ Buzău, condamnați pentru corupție

  1. eva

    FURACIUNEA LA A.D.S. -Administratia Domeniilor Statului -e MULT mai consistenta decat la RA-APPS , CAND VOR FI TRASI LA RASPUNDERE CEI VINOVATI SAU IMBOGATITI DIN FURTUL AVUTULUI PUBLIC?????

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *