Romania Curată

Fostul adjunct de la „Hidrocentrale Curtea de Argeș“, judecat pentru mită. Contracte date preferențial, fără îndeplinirea condițiilor

Fostul director tehnic al Hidroelectrica Curtea de Argeş a fost trimis în judecată, alături de alte cinci persoane, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Între 2010 şi 2011, el ar fi primit mită un autoturism Mercedes GLK 4 Matic de la oamenii de afaceri Ştefan Vulparu şi Florin Stoian de la firma Asnet Telecom. În schimb, Oprea le-ar fi atribuit ilegal celor de la Asnet un contract în valoare de peste 140.000 de euro pentru lucrări la sistemele de monitorizare şi diagnosticare a  parametrilor destinaţi punerii în siguranţă a instalaţiilor tehnologice la hidrocentrala Noaptes.

Potrivit procurorilor, Mercedesul primit spagă de fostul director tehnic valorează peste 36.000 de euro. Ştefan Vulparu de la firma Asnet a fost inginer la hidrocentrala Noapteş. El şi asociatul său, Florin Stoian sunt acuzaţi de dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu. Mama fostului director tehnic, Filoftia Oprea este acuzată de spălare de bani întrucat l-ar fi ajutat pe fiul ei să disimuleze mita sub forma achiziţionării unui autoturism.

„În cursul anului 2011, inculpatul Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș a acceptat promisiunea și a primit de la inculpatul Vulparu Ștefan, inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale, suma de 164.505,99 lei, pentru ca societatea acestuia din urmă să beneficieze de două contracte, atribuite în mod preferențial, privind implementarea unor sisteme software de monitorizare și diagnosticare la Centrala Hidroelectrică Noapteș.

Astfel, în perioada martie – iulie 2011, inculpații Oprea Octavian Florian, în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A., beneficiind de ajutorul inculpaților Vulparu Ștefan și Stoian Florin Nicolae, și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în sensul că au aprobat și au admis la plată, în mod nelegal, cele două contracte sus menționate, în valoare de 637.088,13 lei“, detaliază procurorii anticorupție.

Sistemele de supraveghere nu funcționează

Concret, din probele procurorilor reiese că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firma beneficiară a celor două contracte, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare.

În realizarea faptelor penale menționate anterior, inculpații Oprea Octavian Florian și Arman Nicolae, au beneficiat și de ajutorul inculpaților Oae Vasile, în calitate de șef al laboratorului Metrologie – PRAM și Vasile Stăticescu Emil Nicolae, în calitate de șef al șef serviciu comercial, ambii din cadrul S.C. Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș S.A. Activitatea infracțională a inculpaților a determinat producerea unei pagube de 637.088,13 lei în patrimoniul Societății comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. București, care constituie totodată și un folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă“, se arată în rechizitoriu.

 

Procesul va avea loc la Tribunalul Argeș.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *