Adrian Popescu

Fostii securisti vor posturi cheie in administratia locala Cinci candidati la alegerile locale au fost colaboratori sau agenti ai Securitatii

Doi candidati la consiliile judetene si trei la functia de primar au primit decizii din partea CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate comunista. Aceste decizii au fost confirmate de instantele de judecata. Verificarile CNSAS continua.

Ioan Muha, presedintele filialei PRM Dorohoi, si-a depus candidatura la Primaria din Dorohoi, insa el a fost declarat ca lucrator al fostei Securiati.

Potrivit presei locale, Ioan Muha l-ar fi turnat politiei politice comuniste pe Gheorghe Iarovenciuc, un scriitor local, acuzat ca asculta postul de radio Europa Libera si facea declaratii ostile la adresa regimului.

De curand, acesta si-a consultat dosarul de urmarire intocmit de Securitate si a descoperit ca printre cele 14 persoane care l-au turnat s-a aflat si Ioan Muha.

Dupa Revolutie, Gheorghe Iarovenciuc s-a lansat in politica, fiind presedinte al PNL Dorohoi, iar acum candideaza la Consiliul Local Dorohoi.

Petrişor Mitroi, candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi din partea Alianţei Socialiste, a fost declarat de CNSAS agent al poliţiei politice comuniste. In prezent este avocat in Calarasi.

Potrivit datelor de la CNSAS, Petrisor Mitroi s-a nascut in judetul Dolj, si a fost cadru al Securitatii, lucrand pe rand la Inspectoratul Judetean Dolj (1974-1979), Inspectoratul Judetean Gorj (1979-1981) cand avea gradul de locotenent-major, Centrul de Informatii Externe (1981-1983) si Inspectoratul Judetean Calarasi (1983-1989).

Presa a relatat ca, pe cand era seful Securitatii din Gorj, Mitroi era cel care coordona urmarirea persoanelor considerate periculoase pentru regimul comunist. Una din persoanele puse sub urmarire, medicul Lita Dumitru, relateaza ca Mitroi conducea activitatea multor informatori, aduna datele de urmarire de la ceilalti ofiteri de securitate, organiza instalarea tehnicilor operative in locuinte si la locul de munca, coordona “jocurile operative” antrenand si ofiteri din randul militiei.

Ioan Marius Ursăciuc, actualul primar liberal al localităţii Gura Humorului, judeţul Suceava, candideaza pentru un nou mandat din partea USL. El a fost declarat de CNSAS colaborator al fostei Securitati comuniste, decizie confirmata de instanta.

Potrivit CNSAS, pe vremea studentiei la Facultatea de Mecanica din cadrul Institutului Politehnic Iasi, Ursaciuc fost recrutat de Securitate in 1985, fiindu-i atribuit numele conspirativ „ALIN”. El avea ca sarcina sa dea informatii in legatura cu anumite „elemente suspecte” cunoscute de Securitate cu „manifestari dusmanoase”, relatii suspecte, anturaje sau cei care ascultau postul de radio Europa Libera.

Potrivit notelor semnate in perioada 1985-1989, reiese ca actualul primar isi indeplinea sarcinile trasate si a furnizat Securitatii informatii utile, avand si initiative personale in a da informatii despre colegii de studentie.

Dupa absolvirea facultatii, Ursaciuc a fost contactat din nou de Securitate, in noiembrie 1989, cu doar o luna inainte de izbucnirea Revolutiei. A devenit din nou informator la noul sau post de inginer la Fabrica de Productii Industriale si Prestari Servicii Dorohoi.

Ioan Aurel Ceausescu, candidat la funcţia de primar al localitatii Fieni, judetul Dambovita din partea PRM, a fost declarat colaborator al fostei Securitati comuniste.

Marian Ciurea, candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui din partea Partidului Ecologist Roman, a fost deconspirat drept colaborator al politiei politice comuniste. Dupa Revolutie, Marian Ciurea a trecut prin mai multe partide: PSD, Forta Democrata, Partidul Conservator (presedinte al organizatiei locale) si Partidul National Democrat Crestin, acum fiind presedintele filialei locale a PER.

Asteptam in continuare rezultatele verificarilor CNSAS.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Fostii securisti vor posturi cheie in administratia locala Cinci candidati la alegerile locale au fost colaboratori sau agenti ai Securitatii

 1. Petre Truica

  Pai nu le interzice legea? Adica, daca cineva este dovedit ca a fost turnator, securist, mai poate candida?

  Ce tara jalnica, era sa scriu altceva dar si ce popor jalnic. De ce nu-i apuca de guler oamenii de acolo din orasele lor si sa-i scoata din cursa afara si chiar din oras? Sa-i scuipe in fata macar.

  O purificare a populatiei din aceasta tara ar trebui urgent. Poate ca la mayasi….

  Reply
 2. Diana Lucia Zotescu

  Esenta mentalitatii securistilor a fost exprimata perfect, de cine altul decat de marele iubitor de securisti C.V. Tudor: „Vom fi iarasi ce-am fost, si mai mult decat atat”. Nici o obraznicie nu e mai mare decat cea a securistilor, care sunt bolnavi de dorinta de a parveni, de a-si legitima statutul de vesnic delatori. Sunt cu totii o specie abjecta care mie imi provoaca nesfarsita sila si dezgust.

  Reply
 3. DanBruma

  @Petre Truica: Poti sa ne dai dumneata un exemplu de luat de guler pe care l-ai facut in ultima vreme in legatura cu acest subiect? Eu sint de parere ca toti cetatenii unei tari pot candida la alegeri (ca doar nu avem in constitutie mai multe tipuri de cetateni), iar alegatorii au obligatia de a se informa in legatura cu candidatii.

  Reply
 4. gheorghita zbaganu

  SI ce daca au fost securisti? Securistii rai s-au facut capitalisti, cei buni au ramas de stinga.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *