Romania Curată

Forumul Judecătorilor: Suntem în criză de magistrați și grefieri, angajați urgent!

Asociația Forumul Judecătorilor din România: Ministerul Justiției trebuie să inițieze imediat adoptarea de către Guvernul României a unui Memorandum de aprobare a ocupării posturilor vacante de magistrați și grefieri din instanțe și parchete.

Prin OUG nr. 90/2017 s-a suspendat, începând cu 1 ianuarie 2018 și până la 31 decembrie 2018, ocuparea posturilor vacante din instituțiile și autoritățile publice; prin excepție, organizarea concursurilor și examenelor se poate aproba de Guvernul României, prin memorandum.

În acest sens, la data de 2 martie 2018, ministrul apărării a anunțat aprobarea în guvern a unui memorandum prin care au fost deblocate 6.400 de posturi în sistemul de apărare. În schimb, la data de 31 ianuarie 2018, d-l Tudorel Toader, ministrul justiției, a comunicat tuturor curților de apel faptul că, prin Legea nr.2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018 ,au fost finanțate doar posturile ocupate la data de 31 ianuarie 2018 și, din această cauză, ocuparea posturilor vacante de grefieri se va face doar cu ocazia rectificărilor bugetare.

În privința posturilor de magistrați, potrivit evidențelor Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 31 decembrie 2017, erau vacante 505 posturi de judecător (din totalul de 5.067) și 424 de posturi de procuror (din totalul de 3.016), prin urmare 929 de posturi de magistrat (din totalul de 8.083), iar în cursul anului 2017 au fost primiți, prin examenele organizate de Institutul Național al Magistraturii, 250 de candidați în profesia de judecător și 129 de candidați în profesia de procuror, în total 379 de noi magistrați.

Se observă cu ușurință că ritmul de ocupare a posturilor vacante prin concursurile organizate de Institutul Național al Magistraturii este de aproape trei ori mai mic decât cel necesar pentru acoperirea posturilor vacante în acest moment, astfel că neorganizarea, pe parcursul întregului an 2018, a concursurilor de admitere în profesia de magistrat va afecta iremediabil buna funcționare a sistemului judiciar.

Situația posturilor vacante de grefier nu este încă disponibilă, însă efectele neorganizării concursurilor de admitere în profesie în anul 2018 se adaugă celor care se produc în cazul magistraților, întrucât un magistrat nu își poate desfășura activitatea în lipsa grefierului.

Menționăm că măsuri de austeritate bugetară de natura celor adoptate prin OUG nr. 90/2017 au mai fost adoptate în perioada crizei economice mondiale din 2008-2010, spre exemplu, prin OUG nr. 34/2009, însă sistemul judiciar a fost exceptat, iar posturile vacante au fost ocupate prin concursuri organizate periodic.

Pentru înțelegerea deplină a gravității situației în care se află sistemul judiciar, menționăm și faptul că posturile vacante la acest moment nu sunt posturi inutile, la care să se poată eventual renunța, de vreme ce ultima suplimentare de posturi s-a produs relativ recent, prin HG nr.328/2016 (102 posturi de grefier și 244 posturi de judecător), și prin Legea nr.101/2016 (66 posturi de grefier și 98 posturi de judecător), și aceasta a fost determinată de modificările legislative adoptate în ultima perioadă şi creşterea numărului de dosare aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

Din datele oferite de Consiliul Superior al Magistraturii rezultă că, în anul 2017, la nivel naţional, s-a înregistrat un volum total de activitate de 3.039.673 de dosare, în creştere faţă de anul 2016 (2.995.276 de dosare).

Având în vedere toate aceste aspecte, Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită Ministerului Justiției să inițieze de urgență adoptarea de către Guvernul României a unui memorandum de aprobare a organizării concursurilor de ocupare a tuturor vacante de magistrați (judecători și procurori) și de personal auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, întrucât, în caz contrar, efectele pe care OUG nr. 90/2017 le va produce asupra sistemului judiciar vor fi foarte grave.

judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte
judecător Ionuț Militaru, Curtea de Apel București, co-președinte


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Forumul Judecătorilor: Suntem în criză de magistrați și grefieri, angajați urgent!

 1. Ion

  Modificati urgent codurile de procedura astfel incat sa reduceti la minim caile de atac si posibilitatile de amanare si nu mai e nevoie sa angajati pe nimeni. Poate chiar sa descoperiti ca aveti personal redundant. Si asa, codurile sunt facute sa fie stufoase ca sa aiba toata lumea o paine buna de mancat.

  Reply
  • Adrian

   Într-o atare ipoteză s-ar putea dezvolta mai departe și anume că personalul devenit redundant poate fi înlocuit în bloc de un calculator per circumscripție, desigur programat de o echipă cu cel mult un absolvent (pe bune, cu lucrare de diplomă originală și examene de finalizare a studiilor) de drept.

   Reply
   • Ion

    Personalul redundant poate fi trimis in şomaj, dacă nu mai sunt procese de judecat. Totodată se poate renunţa şi la calculator…. fie el şi programat cu soft… de drept

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *