Când spune că stabilitatea politică a ajutat leul, premierul Ponta are dreptate, cel puțin parțial. Un guvern stabil a creat într-adevăr o perspectivă mai bună iar de la jumătatea lui decembrie asistăm la intrări speculative de capital care vin pe euro și se transferă pe lei pentru a cumpăra titluri de stat la dobândă în creștere.
Desigur mai contează și creșterea ușoară a dobânzilor dar țineți cont de faptul că deocamdată statul se împrumută fără să știm clar de ce o face. Teoretic, deficitul prezentat de premier ar putea fi acoperit doar din rezervele pe care ministerul de finanțe le avea la finalul anului trecut, iar dacă statul va continua să se împrumute, profitând de contextul favorabil, o va face doar pentru a refinanța la termene mai lungi datoriile care vin anul acesta la scadență.
Oricum ceea ce știm sigur în acest moment este că intră valută în România și că, până una alta, avem deja un trend de scădere a cursului. Euro a început anul la 4,4 lei, iar după primele două săptămâni a coborât la 4,37. Săptămâna aceasta o încheie la 4,38 și săptămâna viitoare ar trebui să consolideze acest nivel evoluând între 4,35 și 4,4. Din păcate prezentarea făcută joi seara de Victor Ponta despre starea financiară a națiunii nu este tocmai ce așteptau specialiștii de la guvern. Deși știm acum cifrele mari ale bugetului, nu a fost anunțată nicio măsură care să te facă să crezi că anul acesta vom avea o creștere economică reală, cu atât mai puțin o creștere de 6% a PIB-ului în euro, așa cum susține premierul în prezentare sa.