Adrian Popescu

Florentin Pandele vrea sa bage orasul Voluntari in datorii pentru urmatorii 20 de ani. 10 % din bugetul local se duce pe constructia unei catedrale.

Primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, a lansat o licitatie publica pentru contractarea de la banci a unui imprumut de 237 milioane lei fara TVA (aproximativ 57 de milioane euro). Potrivit unui anunt pe SEAP, banii vor fi folositi pentru sustinerea unor investitii in infrastructura sau rambursarea unor credite mai vechi. Numai in 2011 si 2011, Primaria din Voluntari trebuie sa achite alte credite in suma de 24 milioane de euro.

Autoritatile locale din Romania incep sa apeleze tot mai mult la imprumuturi bancare pe termen lung, pentru investitii sau acoperirea altor imprumuturi, impovarand bugetele pe 20 sau chiar 30 de ani.

Este si cazul Primariei din Voluntari, care doreste sa ia de la banci un credit de 237 milioane de lei fara TVA, pe termen de 20 de ani, ”in vederea asigurarii cofinantarii unor obiective de investitii de interes public si refinantarea datoriei publice”.

Primaria sustine ca are nevoie de bani pentru a duce la bun sfarsit un amplu program de alimentare cu apa pentru 141 de strazi, inceput in anul 2008.

De asemenea, au fost depuse proiecte pentru finantare cu fonduri de la Uniunea Europeana, proiecte ce necesita co-finantare de la bugetul local.

Potrivit caietului de sarcini publicat pe SEAP, valoarea imprumutului poate creste pana la 300 de milioane de lei.

Florentin Pandele a incercat si in 2010 sa ia un credit de 400 milioane lei, fara succes insa.

Construieste o catedrala cu lifturi si buncar

Bugetul total al Primariei din Voluntari pentru anul 2011 este de 227 milioane lei, in care un capitol aparte il constituie sectiunea ” Servicii religioase”, unde au fost alocati 25 de milioane de lei (6 milioane euro), reprezentand peste 10% din totalul cheltuielilor pe anul in curs.

Florentin Pandele a inceput in 2007 constructia unei mega-catedrale ortodoxe, inalta cat un bloc cu 15 etaje.

Catedrala va fi dotata cu lifturi si buncar antiatomic. In turlele bisericii vor fi montate grupuri sanitare si chiar dusuri pentru preoti. Mai mult, Florentin Pandele a comandat in Austria 5 clopote pentru catedrala, pe care au fost insciptionate: „Consiliul Local Voluntari. Primar Florentin-Costel Pandele”.

Trimis in judecata, pentru fals in declaratii

In 2008, procurorii DNA l-au trimis pe Florentin Pandele in judecata, pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii. El este acuzat ca, impreuna cu subordonatii sai, Carmen Serban (secretar al primariei) si Iosif Moscu (arhitect sef al primariei), au eliberat, in fals, autorizatia de construire pentru un ansamblul rezidential, confirmand in mod nereal in continutul acestui act administrativ ca sunt indeplinite conditiile cerute de lege.

De asemenea, procurorii DNA il cerceteaza intr-un alt dosar in legatura cu modul in care a emis o autorizatie de constructie pentru un imobil de opt etaje apartinându-i lui Teia Sponte.

Reporterii Romaniacurata.ro au incercat sa-l contacteze pe Florentin Pandele, pentru a-i afla punctul despre acest imprumut, insa primarul nu a raspuns cateva zile la telefon.

Citeste si despre: buget local, primarie, catedrala, act administrativ, imprumut.


Articole cu aceeasi tema:
Sindicalistii din Politie reclama prime de merit de zeci de milioane de lei acordate clientelar sefilor din MAI
Investitii cu repetitie in Sectorul 2
Poteras izoleaza blocurile pe datorie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Florentin Pandele vrea sa bage orasul Voluntari in datorii pentru urmatorii 20 de ani. 10 % din bugetul local se duce pe constructia unei catedrale.

 1. cetateanul turmentat

  pai are nevoie de bani sa termine biserica. 20 de ani vor plati locuitorii din voluntari pentru fanteziile religioase ale lui pandele

  Reply
 2. sanis

  Domnilor, sa nu fim rai. daca in Franta exista catedrale in Rouen, Reims, Amiens, Cherbourg etc., la noi de ce nu ar fi in fiecare… comuna?
  Hai, ca se poate!

  Reply
 3. Niculae Radulescu Dobrogea

  Daca ne luam dupa numarul de imobile ridicate in fosta comuna, raportul spatiu verde/locuitor este mai mic decat in Bucuresti. Este materializarea porcariilor permanente ale concubinajului primarie arhitecti, in defavoarea sanatatii cetatenilor si a respectarii Legii Mediului, a normelor de urbanism si a legislatiei UE cat si a normelor OMS ce se refera la calitatea aerului si implicit la sanatate.

  Reply
 4. Mihai

  La facultatea pe care a facut-o „jurnalistul” acesta exista expresia „un credit de …. lei fara TVA”???

  Reply
 5. eu

  oare cat o sa mai suportam sa platim toate aceste tampenii?
  eu asa le consider.. imprumutul de la fondurile europene este facut acum pt noul azil de batrani care va fi construit. insa intrebarea mea este daca noi de azil avem nevoie? sau poate mai bine de un spital disponibil si aproape de cetatenii care au nevoie de ingrijiri medicale. nu cred ca batranii au nevoie de azil cand sunt inconjurati de nepoti si familie. cred ca au nevoie de impozite mai mici si de servicii medicale imediate si curate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *