Romania Curată

Fitch: politicile fiscale și majorările salariale au crescut riscul de supraîncălzire a economiei românești

România a înregistrat încă un trimestru de creștere economică solidă, 5,7% în ritm anualizat în trimestrul al doilea, cel mai puternic ritm de creștere din UE, însă politicile fiscale și majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, avertizează agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, citată de Agerpres.

Fitch subliniază că luna trecută, când a confirmat ratingul de țară al României la „BBB minus” cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei românești în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%. Agenția de evaluare adaugă că dacă datele preliminare privind creșterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimărilor de creștere.

În schimb, pentru 2018 și 2019, Fitch se așteaptă la încetinirea ritmului de creștere, pe măsura ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 și 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% înregistrate de țările din categoria de rating ‘BBB’.

„Cu toate acestea, creșterea rapidă a început să ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi și există de asemenea posibilitatea unei supraîncălziri pe măsură creșterea salariilor depășește creșterea productivității”, avertizează analiștii Fitch.

În plus, Fitch susține că creșterea puternică s-a datorat, în parte, și relaxării fiscale. Reducerea accizelor și a TVA au condus la ratarea țintelor fiscale, veniturile din taxe au rămas constante, în timp ce cheltuielile au crescut. În consecință, în primele cinci luni deficitul bugetar al României a fost aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Analiștii Fitch se așteaptă la unele reduceri ale consumului guvernamental și ale cheltuielilor de capital, în timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contribuțiile sociale. Cu toate acestea, Fitch mizează în continuare pe majorarea deficitul bugetar în acest an până la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB în 2016. În plus, prognozele Fitch arată că datoria publică va crește până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfârșitul anului 2016.

În sfârșit, analiștii Fitch susțin că politica fiscală pe termen mediu este mai puțin clară după schimbările politice din luna iunie. Guvernul condus de Mihai Tudose a anunțat că are de gând să modifice Codul fiscal în 2018, dar deocamdată nu este clar dacă acest plan este compatibil cu țintele sale fiscale, iar aceste modificări ar putea provoca tensiuni politice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Fitch: politicile fiscale și majorările salariale au crescut riscul de supraîncălzire a economiei românești

  1. marius

    fitch sunt bagabontii aia care au garantat escrocheria creditelor fara acoperire care a bagat in haos o planeta intraga?!!! aoleu chiar ei sunt, pai si de ce nu sunt la puscarie acum?!!!

    Reply
  2. Daniela Nicolescu

    Economia”duduie’. „se supraincalzeste” …. BNR avertizeaza, patronatele ameninta…..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *