Romania Curată

Filaj la casa jurnalistului Cătălin Tolontan. Reacția ActiveWatch

ActiveWatch cere autorităților să investigheze în regim de urgență acțiunea de filaj care l-a vizat pe jurnalistul Cătălin Tolontan și să ia toate măsurile pentru a asigura imediat protecția acestuia și a familiei sale.

”Considerăm că avem de-a face cu un atac grav la libertatea presei, un act de intimidare specific regimurilor autoritare, menit să amenințe atât echipa de investigații a Gazetei Sporturilor, cât și alți jurnaliști care vor îndrăzni să investigheze subiecte care vizează structurile statului. ActiveWatch va sesiza acest caz organizațiilor internaționale care apără libertatea presei, precum și organismelor internaționale care monitorizează situația drepturilor omului din România”, afirmă reprezentanții ActiveWatch, într-un comunicat de presă.
Jurnalistul de investigații Cătălin Tolontan (director al cotidianului Gazeta Sporturilor) a declarat, pentru paginademedia.ro, că a fost vizat de o operațiune de filaj în noaptea de 24-25 noiembrie. Tolontan a aflat despre această situație atunci când a ajuns acasă, întorcându-se din redacția Gazeta Sporturilor, acolo unde lucra la ancheta despre responsabilitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în incendiul de la clubul Colectiv și în care discuta despre o posibilă mușamalizare a cazului de către MI și IGSU.

Tolontan afirmă că a fost informat de un vecin despre acțiunea de filaj: „Am ajuns acasă după ce am terminat ediția, la ora trei noaptea. M-a oprit un vecin: tocmai am vrut să fotografiez doi oameni ca supravegheau locuința, mi-a zis. Erau doi, o femeie și un bărbat. Vecinul meu s-a dus în casă să ia telefonul și s-a întors să îi fotografieze. Când l-au observat, s-au urcat într-o mașină – un Renault albastru și au plecat.”

Potrivit publicației paginademedia.ro, ancheta GSP furniza informații potrivit cărora oameni din DGIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne, care ar fi beneficiat de sponsorizările de la asociațiile pompierilor.
Echipa de jurnaliști a Gazetei Sporturilor a mai fost în anii precedenți victima unor acțiuni de filaj și intimidare, atunci când ancheta Gala Bute.

”Nu excludem ipoteza că filajul aparține uneia dintre numeroasele structuri informative active în România, structuri care funcționează în condițiile unui control cvasi-inexistent din partea societății. Recent, au apărut însă dovezi în spațiul public și cu privire la existența unor operațiuni de filaj derulate de entități private, asociate unor persoane implicate în activități de corupție și crimă organizată. Cerem instituțiilor abilitate ale statului să demareze o anchetă oficială în acest caz și identifice în cel mai scurt timp posibil autorii filajului și să sancționeze drastic acest grav atentat la adresa libertății presei și a democrației. Subiectul extrem de sensibil al acestei anchete, precum și antecedentele statului român în materie de poliție politică, impun o reacție rapidă și puternică a autorităților și transmiterea unui semnal neechivoc de condamnare și, mai ales, de încetare a acestui tip de practici care amintesc de vechea Securitate”, mai scrie în comunicatul departamentului FreeEx din cadrul ActiveWatch.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Filaj la casa jurnalistului Cătălin Tolontan. Reacția ActiveWatch

  1. Stelist

    Sa vedeti cand daca va incepe sa ancheteze escrocheriile facute de mapn in complicitate cu serviciile si justita legat de clubul de fotbal FC Steaua Bucuresti ce atacuri si intimidari!!!!

    Reply
  2. Stan

    Desfiintarea puzderiei de servicii secrete, alta cerinta care a lipsit din „Vocea Strazii”. Sistemul lupta pe viata si pe moarte pentru ca altfel dispare. Daca s-a ajuns ca pana si Basescu sa atace pe Koveshi, pe Livia Stanciu, etc. Tot spectrul politic este putred de hoti, mafioti, banditi si incompetent, pusi doar pe furat, pe perpetuarea la putere prin rude si cunostiinte.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *