Romania Curată

Fețele unei televiziunii publice cu datorii de 689 de milioane de lei. De la salariul directorului la drumul spre insolvență

După ce a încheiat anul 2015 cu pierderi cumulate de 689 de milioane de lei, televiziunea publică se află într-o situație mai gravă ca niciodată. Cu toate acestea, șefa interimară a TVR a declarat recent, la o dezbatere la Parlament,privind situația instituției pe care o conduce, că a încasat în luna ianuarie un salariu de 14.000 de lei, la fel ca toți președinți Societății Române de Televiziune din ultimii ani. Irina Radu a mai spus că, în ultima perioadă a făcut televizune doar 5% din timpul de lucru, ”restul fiind probleme de rezolvat”.

Potrivit conducerii TVR, în 2015, 20% din cheltuielile instituției s-au dus pe plata unor datorii istorice și doar 5,4% pe cumpărarea de programe și licențe. Situația se înrăutățește însă rapid, dacă TVR și-ar plăti datoriile în 5 ani, la veniturile de acum, ar rămâne cu bani doar pentru 350-400 de angajați, comparative cu 2500 cât are în prezent, arată datele prezentate de Irina Radu la sfârșitul lunii ianuarie.

Insolvența, singura soluție

Rezolvarea problemei TVR pare a duce în acest moment către o sigură direcție: declararea insolvenței. Deja, Călin Popescu Tăriceanu a declarat la începutul săptămânii că a redactat propunerea legislativă pentru intrarea televiziunii în insolvență, propunere pe care o va prezenta grupurilor parlamentare, urmând ca Guvernul ”să ia măsuri complementare pentru a redresa efectiv situația la televiziunea publică”.

” Propunerea e foarte simplă, se referă la două aspecte. Introducerea unui articol suplimentar (nr- la legea de funcționare a televiziunii) care să poată permite consiliului de administraţie al TVR să ceară intrarea în insolvenţă şi o modificare suplimentară – pe perioada insolvenţei Consiliul de Administraţie va trebui să se rezume numai la supravegherea politicii editoriale. Administratorul judiciar este cel care face conducerea economică a societăţii pe perioada de insolvenţă”, a precizat președintele Senatului și co-președinte al ALDE, potrivit Mediafax. Tăriceanu a mai spus că propunerea este déjà agreată și de șeful PSD, Liviu Dragnea dar și de președintele Comisiei de cultură, mass-media de la Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL).

Insolvență, nu și faliment

Intrarea TVR în insolvență presupune însă un plan de restructurare susținut financiar de guvern, spun specialiștii. Potrivit legii, dacă televiziunea ar intra în insolvență ar trebui să-și reorganizeze activitatea pe baza unui plan aprobat de creditori. Dacă activitatea astfel reorganizată devine profitabilă și permite plata datoriilor, în termenele stabilite, atunci poate ieși din starea de insolvență, urmând să-ți desfășoare activitatea fără intervenția administratorului sau a judecătorului sindic. Legea mai spune că dacă activitatea nu respectă planul, atunci compania aflată în insolvență ar urma să intre în faliment iar bunurile valorificate pentru a fi plătite datoriile. Asta doar teoretic pentru că tot Tăriceanu a explicat că va exista o prevedere explicită în legea insolvenței prin care televiziunea publică să nu poată fi declarată falimentară, ”având în vedere că este instituție de interes public”.

Reamintim că veniturile TVR în 2015 au fost de 492 milioane de lei (mai mici decât în 2014), iar pierderile cumulate ale televiziunii se ridică la 689 milioane de lei.

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *