Romania Curată

FĂRĂ PRECEDENT! Protest și petiție de susținere a ministrului Vlad Alexandrescu

UPDATE: Conform unei postări, de la ora 17.40, de pe evenimentul de pe Facebook ”Je suis Vlad”, Jandarmeria le-ar fi cerut protestatarilor din fața Guvernului să elibereze zona.

vlad alexandrescu jandarmeria 1

***

Un protest de susținere a lui Vlad Alexandrescu, care și-a dat astăzi demisia din funcția de ministru al Culturii la cererea premierului, va avea loc în această seară, începând de la ora 19, în fața Guvernului. Mobilizarea pentru miting s-a făcut pe Facebook, sub sloganul ”Je suis Vlad”, după ce mai mulți oameni din societatea civilă și cultură și-au manifestat sprijinul pentru ministrul demisionar. Printre aceștia se numără Dan Perjovschi, Claudiu Crăciun sau jurnalista Luiza Vasiliu.

Premierul Cioloș i-a cerut demisia lui Vlad Alexandrescu pentru că nu a reușit să gestioneze situația complicată de la Opera Națională, unde există de mai mult timp un conflict între corpul de balet în frunte cu coregraful Johan Kobborg și fosta conducere a instituției, dirijorii Tiberiu Soare și Vlad Conta. În ultimele săptămâni au fost schimbați patru directori ai Operei, dar situația rămâne în continuare tensionată.

Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia într-o scrisoare publică în care, printre altele, enumeră factorii care au dus la escaladarea situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, „una dintre instituţiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcţionare modernă, europeană, demonstrând o problemă gravă a sistemului”.

După ce Caramitru a solicitat demisia ministrului Culturii, Dan Perjovschi a postat desenul de mai jos și a scris pe Facebook: „Acum că s-a pornit urgia cetăţii asediate şi managerii înţepeniţi în funcţii sau ăia care tremură cînd aud voci independente sar la beregata ministrului acum cînd toată lumea rezolvă blocajele prin anihilarea taberei opuse acum cînd toată lumea cultural-oficială moare de frica reformei pot zice liniştit: Îmi place şi îl sprijin pe Vlad Alexandrescu pentru că încearcă să facă din independenţi (şi din expertiza independentă) parte egală a discuţiei culturale, pentru că a stîrnit viesparul, pentru că şi-a făcut echipa altfel şi a adus în minister figuri rebele şi profesionişti autentici, pentru reuşeşte acolo unde alţii nici măcar n-au încercat, pentru că dacă greşeşte încearcă să-şi corecteze greşelile.”

Desen de Dan Perjovschi pentru susținerea lui Vlad Alexandrescu

Desen de Dan Perjovschi pentru susținerea lui Vlad Alexandrescu

Claudiu Crăciun, lector universitar la catedra de ştiinte politice si studii europene a Facultăţii de Ştiinţe Politice, implicat și în societatea civilă, a scris la rândul său pe Facebook: „După eşecul răsunător al proiectului salarizării unitare, premierul Cioloş mai face o prostie majoră, îi cere demisia ministrului Vlad Alexandrescu. Cred că este singurul ministru din acest guvern care îşi merita mandatul şi a încercat să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Acest gest nu poate fi imputat partidelor „mari şi rele” ci amatorismului şi confuziei lui Dacian Cioloş. Acest guvern este atât de slab încât nici nu merită să ieşi in stradă pentru a-l da jos.”.

În același timp, a fost lansată și o petiție online de susținere a lui Vlad Alexandrescu, care a strâns deja câteva sute de semnături – petiția poate fi semnată aici.

Contestat, pe de o parte, de către Ion Caramitru și în privința scandalului de la Opera Națională, Vlad Alexandrescu este apreciat, pe de altă parte, pentru poziția foarte curajoasă legată de promovarea Roșiei Montane pe lista tentativă a României la UNESCO (lucru pe care niciunul dintre predecesorii săi nu a ”îndrăznit” să-l facă), dar și pentru alte măsuri legate de patrimoniul cultural.

În cadrul motivării petiției online, sunt prezentate motivele pentru care cei care îl susțin consideră că trebuie să rămână la Minister:

 • Transparentizarea și deschiderea către consultare publică a activității Ministerului Culturii
 • Reforma internă a ministerului și a serviciilor deconcentrate ale acestuia
 • Susținerea interesului public în promovarea și protecția operelor de artă de importanță națională
 • Înființarea platformei Cultura Vie pentru elaborarea și includerea sectoarelor culturale independente în planificarea strategiei culturale a României pentru perioada 2016-2020
 • Înființarea și coordonarea grupului de lucru pentru Codul Patrimoniului în vederea armonizării și actualizării legislației care privește tutela patrimoniului cultural, sub toate formele sale
 • Susținerea proiectelor de protecție a patrimoniului cultural de care miniștrii precedenți s-au dezis, precum Roșia Montană, clasând întregul sit ca monument de importanţă națională și marcând includerea în lista UNESCO
 • Respingerea fermă a intervențiilor invazive asupra monumentelor istorice
 • Dialog permanent și întâlniri directe cu societatea civilă și organizațiile culturale
 • Susținerea, promovarea și consolidarea sectorului industriilor culturale și creative
 • Formarea de noi proiecte de finanțare a activităților culturale precum CultIN sau ACCES ca instrumente de dezvoltare
 • Atribuirea prin concurs și criterii de performanță a posturilor de conducere a instituțiilor publice de cultură, întrerupând astfel, în multe cazuri, lunga serie de interimate
 • Intervenții pe procese legislative care afectează protecția patrimoniului cultural, luări de poziție în Parlament
 • Menținerea unui dialog deschis și relevant cu ministerele și instituțiile statului

***

SEMNEAZĂ PETIȚIA DE SUSȚINERE A LUI VLAD ALEXANDRESCU AICI

***

Primele imagini de la protest/ Sursa: pagina evenimentului de pe Facebook ”Je suis Vlad!”

vlad alexandrescu protest 2 vlad alexandrescu protest


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “FĂRĂ PRECEDENT! Protest și petiție de susținere a ministrului Vlad Alexandrescu

 1. perjovschi

  eu am publicat textul meu si desenul I Love Vlad dupa ce Caramitru i-a cerut demisia si o independentii cam taceau din gura. adica inainte de demisia propiuzisa.

  Reply
 2. direct

  Ciolos este incununarea de succes a guvernarii Ponta. Pe noi cei din mediul privat, micii intrprinzatori si micile afaceri ne-a facut ko prin noul cod fiscal.
  Guvernul Ciolos reprezinta cel mai mare plagiat de succes al guvernarii Ponta.

  Reply
 3. alinaMP

  Au semnat peste o mie trei sute de oameni, vad, cu tot Pastele. Ceea ce e mult pentru cultura. Bravo, Dan, si bravo, Vlad. Castiga cei care cantau fals corul sclavilor din Nabucco? Maret viitor- si a inceput guvernarea prin tapi ispasitori. Sunt la Bruxelles, sau as f fost la demonstratie.

  Reply
 4. Moisi Petruta

  Si eu am fost mandra de prestatia domnului ministru Vlad Alexandrescu luni, 18 aprilie a.c. , in cuvantul domniei sale la deschiderea concertului ‘Stradivarius pentru Rosia Montana”. Este singurul ministru care a avut coloana vertebrala in problema RM.
  Oare mai scapam vreodata de politruci, penali, corupti in Romania? Nu mai spun de neprofesionalisti chiar daca nu se inscriu preintre cei de mai sus.

  Reply
 5. Daniel Brudar

  Uitáti-ĺ pe Vlad Alexandrescu, a fost o figura trista in viata culturala . Ca si medicul „ala” monisteu care a dus la Buget banii care trrbuiau distribuiti la spitale si bolnavi. Bolnavii lipsiti de medicamente il blestema.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *