Ileana Renia

Încă un fake-news la ordin pe unitate: pensia specială a actualului Avocat al Poporului

O pleiadă de (de)formatori de opinie s-a năpustit asupra lui Renate Weber, acuzată că ar fi atacat legea privind impozitarea pensiilor speciale tocmai pentru că și ea, ca Avocat al Poporului, ar fi beneficiar de pensie specială. O aberație, desigur, dar până a fost stinsă cu argumente flama deja a cuprins Facebook-ul, eterul și pe mai mulți lideri politici, mai ales de la guvernare, care atacat-o în haită pe ocupanta funcției de ombudsman românesc.

Avocatul Poporului nu va beneficia de pensie specială. Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, conform art. 2 lit. c) şi art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2020. Avocatul Poporului în funcţie, doamna Renate Weber, NU îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii.

Prin urmare, doamna Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituţie de drept privat). În aceste condiţii, orice alte prevederi speciale referitoare la dreptul de pensie al doamnei Renate Weber sunt inaplicabile.

Așadar, cererea de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber pe motiv că s-ar afla în conflict de interese depusă de PNL la Parlament este o aberație.

Pentru justa măsură, de ce liberalii nu au procedat la fel cu judecătorii de la ÎCCJ, care 100% au pensie specială și care au sesizat CCR pe legea votată în Parlament? Sau cu magistrații din CSM, care susțin demersul ÎCCJ.

Însă miza PNL și a unor fani ai opresiunii statului (cu toate instituțiile și serviciile de rigoare) este alta: decredibilizarea lui Renate Weber, care nu a iertat nimic din ce a părut neconstituțional sau abuziv la adresa cetățenilor, indiferent că o decizie sau alta venea de la Parlament, Guvernul Dăncilă sau Orban, ori de la vreo autoritate publică locală sau școală care calcă pe bec. Iar sistemul opresiv a văzut deja că Renate Weber nu e de întors. Dar despre asta vom vorbi zilele astea, pe larg.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Încă un fake-news la ordin pe unitate: pensia specială a actualului Avocat al Poporului

  1. sov

    Legea 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor
    ART. 32 (1) Între sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor şi sistemul unitar de pensii publice, respectiv alte sisteme de pensii obligatorii neintegrate în acesta, se recunosc RECIPROC stagiile de cotizare în vederea deschiderii dreptului la pensie pentru categoriile de pensii prevăzute la art. 27 lit. a), b), d) şi e).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *