Armin Muga

Cum putem preveni fake-news-ul din educație în perioada de criză cauzată de CoVid-19

Frica duce inevitabil la panică, speculații și la răspândirea dezinformării și acum există mai multă teamă în lume din cauza Coronavirusului care s-a răspândit plenetar în 2020.

În timp ce scriu, aproape întreaga planetă este cuprinsă de acest virus, făcând excepție unele țări africane. Populația este nevoită să stea în case și să evite deplasările neînsemnate. Din fericire, tehnologia modernă ne permite să nu fim singuri chiar și în izolare. Social media, apelurile telefonice, mesajele și alte canale ne permit să luăm legătura cu absolut oricine printr-un singur click. 

Desigur, are și dezavantajele sale. Zvonurile, discuțiile și minciunile se pot răspândi mai repede ca niciodată cu ajutorul tehnologiei iar acest lucru poate dezvolta frica, dezinformarea sau stresul mental. Odată cu debutul crizei au apărut în mediul online informații periculoase, proaste sau unele chiar stupide. 

Unul dintre cele mai noi zvonuri false a fost închiderea școlilor până pe 15 mai și aprobarea unei noi structuri ale anului școlar până în 24 iulie. În timp ce această informație a generat o mulțime de distriburi, panică în rândul elevilor și sfaturi în mod clar periculoase în urma afirmațiilor doamnei vicepremier, Raluca Turcan, care a precizat că sunt luate în clacul mai multe variante printre care și înghețarea anului școlar, ministrul Educației, Monica Anisie, îi asigură pe elevi, studenți, profesori și părinți că în acest moment nu se ia în calcul înghețarea anului școlar sau înghețarea examenelor cu un an și a afirmat că noua structură a celui de-al doilea semestru care circulă în aceste momente pe social media este un fals, declarând că specialiștii din cadrul ministerului analizează mai multe variante care vor fi transmise în funcție de evoluția pandemiei.

Cum putem preveni fake-news în perioadă de criză?

În ceea ce privește orice informație sau zvon, fiecare trebuie analizată. De exemplu, în imaginea de mai sus putem vedea o structură falsă în care putem observa următoarele aspecte: prima dată observăm sigla Guvernului, care este în regulă, dar numele ministerului este greșit, numele oficial fiind Ministerul Educației și Cercetării, nicidecum cel de sus. În al doilea rând, este o imagine simplă fără text complet, nu indică faptul că este o hotărâre, nu ne indică un număr dacă este cu adevărat o decizie, nu prezintă articole și, cel mai important, nu are semnătura ministrului, astfel încât ne dăm seama că este într-adevăr o informație falsă și stupidă având în vedere stresul mental de care suferă astăzi majoritatea elevilor, studenților, profesorilor și părinților.

Dar unde putem vedea informațiile oficiale? De această informație suntem la doar câteva click-uri distanță: așadar, Ministerul Educației și Cercetării publică oficial, pe pagina de facebook sau pe pagina de web, orice informație cu privire la alocări, măsuri împotriva crizei, scenarii cu privire la ceea ce se va întâmpla în perioada următoare cu privire la structură și examene, astfel ministerul ne ajută la prevenirea acestor informații. Atât timp cât informația nu este confirmată de ministru, acea informație este falsă sau la nivel de zvon. O altă sursă de unde putem percepe informații sunt știrile, dar nu toate site-urile sau redacțiile reflectă informațiile reale. Și în cazul informațiilor de la știri e nevoie de o scurtă verificare, cum ar fi dacă o oficialitate din cadru ministerului a confirmat ori dacă va intra în vigoare sau doar este o variantă care intră în calcul.

Aceste informații cu privire la combaterea informațiilor false le putem folosi și în alte domenii printre care Interne, Sănătate, Apărare sau alte domenii. Ca și în cazul Ministerul Educației și Cercetării, le putem găsi pe pagina oficială de facebook sau pagina web.

În consecință, este nevoie să ne informăm corect, să combatem informațiile false care circulă în aceste momente și, cel mai important, să respectăm sfaturile autorităților cu privire la combaterea răspândirii virusului.

Armin Muga este ambasador Școli curate în județul Mureș, dar și secretar ales de colegii săi în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu, Tg. Mureș.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum putem preveni fake-news-ul din educație în perioada de criză cauzată de CoVid-19

  1. emil

    Diferenta mare intre jurnalistii si medicii prezentati de televiziunile germane, spaniole, franceze si italiene si, posircile si spagarii prezentati de televiziunile romanesti.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *