Romania Curată

Pot elevii schimba ceva în educație? Da, avem câteva exemple de bună practică!

Dacă am avea un leu pentru fiecare moment în care o persoană ne-a spus „vă luptați degeaba, oricum elevii nu pot schimba nimic”, acum probabil am avea un cont destul de îndestulător. Ei bine, realitatea este însă că în România ultimilor ani elevii au fost principalul vector de schimbare al societății civile în sistemul de educație, iar prin demersurile lor au demonstrat că pot fi o voce cu adevărat relevantă.

În episodul de astăzi al ghidului Școli curate vom vedea câteva exemple de bună practică din rândul beneficiarilor.

1. Indexul accesului la educație – un studiu realizat anual de Asociația Elevilor din Constanța, care monitorizează gradul și modul în care autoritățile locale din județ își respectă obligațiile privind finanțarea educației. Acesta se bazează pe răspunsurile pe care cele 70 de primării le furnizează la solicitările privind informațiile de interes public. Ca instrument de presiune publică, a făcut în așa fel încât număr de localități care acordă burse să crească în doi ani și jumătate de la 7 la 45 (septembrie 2015 – martie 2018). Studiul poate fi consultat aici – https://bit.ly/2KGD3OS

2. Tot din zona asociațiilor de elevi vine și un exemplu pe bună practică pe zona asigurării transparenței. În 2017, Asociația Elevilor din Bacău și Asociația Elevilor din Călărași au luat la puricat site-urilor unităților școlare din județ și au elaborat o sinteză privind gradul de transparență. După publicare, presiunea publică a obligat a obligat școlile să își actualizeze paginile web, publicând informațiile pe care legea îi obligă să le comunice din oficiu. Studiile pot fi consultate aici: Bacău – https://bit.ly/2rsbSiM; Călărași – https://bit.ly/2FRSiks. Același demers a fost multiplicat și în județul Timiș

3. În 2016, Consiliul Național al Elevilor a elaborat un ghid explicit pentru elevii reprezentanții în Consiliul de Administrație, un material despre cum și ce trebuie să facă un reprezentant al elevilor la firul ierbii. Materialul este disponibil online și poate fi consultat aici – https://bit.ly/2FRuj55.

4. Niciodată nu este nepotrivit să utilizezi mijloacele de coerciție pentru a-ți apără un drept. Asta a făcut si Asociația Elevilor din Constanța în 2016, când a apelat la justiție pentru ca legea să fie respectată, iar elevii din ciclul liceal superior să primească manuale gratuite. Curtea de Apel Constanța le-a dat dreptate, iar în toamna lui 2016 prima generație de 400.000 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a a primit manuale gratuite, după 5 ani de încălcare a legii. Mai multe detalii – https://bit.ly/2rr5gkV.

5. Discuțiile cu autoritățile, utilizarea mass-mediei ca mijloc de presiune, transmiterea de memorii și perseverența chiar pot da roade. Ne-o arată tot elevii, în mai multe exemple, cum ar fi:

 • În aprilie 2015, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 95/2015 prin care elevul reprezentant în Consiliul de administrație redevenea membru permanent și primea drept de vot. Asta după ce timp de 4 ani a fost exclus de la luarea deciziilor. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Asociația Elevilor din Constanța a avut demersuri timp de aproape doi ani și a propus spre inițiere nu mai puțin de cinci propuneri legislative. În final, cea care a devenit lege a strâns în jurul ei o coaliție de 48 de parlamentari, aparținând tuturor grupurilor politice.
 • După 10 luni de negocieri, în urma demersurilor comune ale Consiliului Național al Elevilor, Asociației Elevilor din Constanța, Uniunii Liceenilor Maghiari și Asociației Elevilor din Bacău, în luna august 2016 a fost aprobat prin ordin de ministru Statutul Elevului, codul drepturilor și îndatoririlor elevilor.
 • La finalul lui septembrie 2017, după câteva luni de discuții cu autoritățile, participarea la ședințele de Consiliu Local și o serie refuzuri, Asociația Elevilor din Călărași a obținut respectarea legii și tarif redus pentru elevii din municipiu la abonamentele pentru transportul local în comun.

6. Cine a zis că un protest al elevilor nu poate avea rezultate? În toamna lui 2017, fără să consulte elevii, Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic “Virgil Madgearu” din Constanța a schimbat programul școlar și a dispus începerea cursurilor mai devreme, de la 07:30. Elevii nu au fost primiți la discuții, au fost tratați cu indeferență, dar nu au stat nepăsători. După un protest spontan, conducerea i-a primit la discuții și s-a revenit la situația inițială. Mai multe detalii – https://bit.ly/2KIGtR8.

Societatea Academică din România, prin proiectul Școli curate, sprijină orice demers al comunităților locale de elevi și părinți care vor să schimbe ceva la modul în care se face educația la firul ierbii. Dacă vrei să te alături Alianței pentru Școli Curate, așteptăm mesajul tău la contact@romaniacurata.ro sau în grupul de Facebook

Acest material a fost extras din Ghidul monitorilor pentru buna guvernare a școlilor și liceelor, disponibil integral aici (pdf).

În perioada următoare ne propunem să alcătuim o listă mai lungă cu acțiuni civice de succes ale elevilor, așa că așteptăm cu mare interes propuneri și contribuții de demersuri care au schimbat ceva fie la nivel școlar, fie la nivel local ori județean sau, de ce nu, național.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Pot elevii schimba ceva în educație? Da, avem câteva exemple de bună practică!

 1. Adi

  Tot la Bacau – proiectul Lasati-ne sa batem mingea: http://www.romaniacurata.ro/lasati-ne-sa-batem-mingea-cum-i-a-inspirat-simona-halep-pe-tinerii-din-bacau-sa-si-apere-drepturile-video/

  La Alba, campania Elev, nu detinut a lui Flori Rasteiu de la CJE!

  La Timis, ultimele actiuni ale CJE despre utilitatile si materialele din scoli.

  In rest, slabut pe partea de Consiliul elevilor, observ mai multa incisivitate de la cei din asociatii si ii felicit pentru asta!

  Reply
 2. Ghita Bizonu'

  Pai atunci ce nevoie avem de profesori? Laati elevii sa hotarasca si cum si cat sa se scolarizeze!!!
  In rest observ ca elevii au niste cereri macimaliste (adica bolsevice) in raspar cu delcaratiile liberale ale Romanei Curate . Burse ptr tot poporul ,manuale gratuite ca in anii 1960-1989, transport gratuit … ba unii mai incinsi cred ca „invatamant gratuit” ar include si creioanele ….

  Si as mai zice caRomania Curata nu face distincitia intre „drept” si „ajutor”

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *