Marian Petru

Simona, zi-le să-i lase să bată mingea, nu coasa! Cum i-a inspirat Halep pe tinerii din Bacău să-și apere drepturile (VIDEO)

”Lasă-i să bată mingea!” este o campanie publicitară a lanțului de magazine Dedeman, în care protagonistă este Simona Halep. Clipurile video au inspirat farsa ”Lasă-i să bată coasa”, a actorului de comedie Mircea Bravo, care a devenit virală pe Facebook, cu aproape un milion de vizualizări. În același timp însă, aceeași campanie publicitară i-a inspirat și pe reprezentanți ai Asociației Elevilor din Bacău pentru inițiativa ”Lăsați-ne să batem mingea”. Aceștia au realizat un studiu și un video-reportaj privind modul în care se respectă hotărârea de Consiliul Local conform căreia tinerii au acces gratuit la terenurile de sport ale școlilor și liceelor din oraș, doar pe baza legitimației de elev sau student. Au fost vizitate peste 30 de instituții de învățământ din oraș și concluzia e tristă: acest drept e respectat în mai puțin de o treime din acestea. În urma lansării filmului (vezi mai jos), România Curată a stat de vorbă cu unul dintre membrii asociației, Vlad Popovici. Tânărul a oferit motivația demersului și a punctat concluziile celor observate pe teren.

„De încălzire”, România Curată le dedică farsa ”Lasă-i să bată coasa” tuturor directorilor de școli și licee din Bacău care încalcă dreptul tinerilor de a bate mingea.

***

România Curată: Campania se cheamă ”Lăsați-ne să batem mingea”*. De unde a pornit?

Vlad Popovici: La nivelul municipiului este în vigoare o hotărâre a Consiliului Local, 172 pe 2009, privind accesul pentru elevi pe terenurile de sport ale școlilor, după încheierea orelor. În municipiul Bacău au fost investiți bani în terenuri de sport la 34 de unități de învățământ. Banii au venit de la Primărie, în 2008; în 29 mai 2009, a fost dată hotărârea prin care tinerii au acces la terenurile de sport, dacă au la ei o legitimație  de  student sau elev.

Noi, elevii, nu trebuie să mergem pe terenul școlii de la care provenim, ci la pe orice teren de școală din municipiul Bacău. S-a întâmplat să merg o dată cu prieteni  la fotbal și să nu fiu lăsat. M-am interesat despre această chestiune împreună cu colegii mei și am aflat de această hotărâre care nu este respectată. Am considerat că acest demers este foarte important pentru că tinerii vor într-adevăr să facă sport și este un drept al nostru care trebuie să fie respectat. Așa că, am pornit cu camera ascunsă împreună cu Cristian Ghingheș și cu ceilalți colegi. Am făcut un material, am demonstrat că  accesul nu este liber, iar pe lângă acest fapt, la mai multe instituții de învățământ nu este nici paznic. În unele locuri nici măcar nu există terenurile de sport, adică fondurile au fost mâncate, bani publici. De asemenea, nu există niciun program la avizier.

România Curată: Ce arată datele în urma vizitelor pe care le-ați făcut la școlile în cauză?

Vlad Popovici: La 10 unități școlare, accesul era permis, în timp ce la restul nu se putea intra. ”La unele din ultima categorie, paznicii nu ne dădeau voie din cauză că direcțiunea impunea  acest lucru. Ei, practic, își făceau datoria; dacă doamna sau domnul director spunea că nu e voie ca elevii să intre, paznicul ce putea să facă? Am vorbit inclusiv cu directori care, ori ne-au dat afară din unitatea de învățământ și ne-au spus să mergem la judecătorie, cum este cazul Liceului ”Grigore Antipa”, ori, pur și simplu, când le-am arătat hotărârea, ne-au spus că putem merge pe teren, dar să nu stăm mult pentru că  așteaptă pe altcineva”, a mai spus Popovici.

În unele cazuri, terenurile sunt distruse pentru că, nefiind accesibile, cei care vor să joace sparg gardurile. La Școala numărul 4 erau prevăzute inclusiv amenzi, între 50 și 100 de lei, pentru cei care se jucau pe terenul de sport finanțat din fonduri publice. Adică se percep amenzi și pentru elevi, pentru copii. Asta este o situație ironică, pentru că hotărârea nu a fost dată  la cererea elevilor, ci a fost o hotărâre dată de Consiliul Local în favoarea elevilor și tot nu se respectă. Dacă nu se respectă drepturile oferite de autorități, cum ar putea un elev  să ceară alte drepturi?!

România Curată: Ați primit, după lansare, vreun răspuns, o reacție din partea vreunei autorități?

Vlad-Popovici: Momentan, nu am primit niciun răspuns. În schimb, noi am depus un memoriu, la registratura Primăriei, prin care cerem respectarea legii și, dacă în termen de 30 de zile  nu vom primi un răspuns  pozitiv pentru noi, vom merge să dăm în judecată, în contencios administrativ. Procesul se va rezolva rapid  ca să ne câștigăm dreptul în instanță.

***

Video-reportajul realizat la Bacău poate fi urmărit aici. 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Simona, zi-le să-i lase să bată mingea, nu coasa! Cum i-a inspirat Halep pe tinerii din Bacău să-și apere drepturile (VIDEO)

  1. nicolae

    in Bucuresti terenurile scolilor au fost pur si simplu privatizate unde s-a instalat cate un gazon artificial si se poate juca fotbal numai pe bani, elevii nu se mai pot apropia de acele ternuri care au fost ingradite nici macar in timpul orelor

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *