Romania Curată

Exclusivitate. Comisia Europeană renunță la raportul anticorupție

Comisia Europeană a renunțat la proiectul unui raport anticorupție, potrivit unei scrisori trimise Parlamentului European de vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, și ajunsă la cunoștința Transparency International EU. Anunțul vine în contextul în care sute de mii de români sunt în stradă pentru a protesta față de încercările guvernului de a slăbi standardele legislației anticorupție, iar în țări precum Ungaria sau Croația eforturile anti-corupție sunt tot mai slabe.

Raportul Anti-Corupție al UE a fost pentru prima dată publicat în 2014 și cuprindea evaluări ale acțiunilor contra corupției în fiecare țară și recomandări din partea Comisiei Europene. Raportul, prevăzut a fi publicat la fiecare doi ani, își avea cea de-a doua ediție în curs de finalizare.

Alina Mungiu-Pippidi, care a fost în grupul de experți până a demisionat dupa critici dure aduse metodologiei raportului, spune că soluția găsita este mai bună.

„Raportul a aruncat realmente milioane de euro pe fereastră, deși colegii mei de la Banca Mondială și cu mine am încercat să oprim acest lucru. Nu conținea decât sondaje slabe Eurobarometru – dar scumpe -, țările ca Luxemburgul, care pune avertizorii de integritate în pușcărie, nu puteau fi criticate, așa că până la urmă tot României și Bulgariei li se dădeau sfaturi – la fel de stereotipe ca acelea din MCV, deci nu se justifica investiția suplimentară.

Noi am cerut de mai multă vreme să fie acoperită corupția în mult mai profesionalele rapoarte ale semestrului european, care acoperă de la buget la meritocrație, deci au o perspectivă mai larga decât anticorupția penală. Asta e perspectiva care poate aduce rezultate mai bune”, spune Mungiu-Pippidi, care lucrează la un proiect de creare a indicatorilor de trasparență și responsabilitate guvernamentală pentru semestrul european împreună cu un alt grup de experți.

„Îmi pare rău de raportorii de țară, care erau în majoritate recomandați de mine, dar oricum rapoartele lor individuale nu erau asumate de Comisie. Vor fi alte canale pentru a citi ce au de spus acești oameni”, mai spune Alina Mungiu-Pippidi.

Raportul anticorupție al Comisiei Europene a fost susținut de Monica Macovei și Cecilia Malmstrom, intrând într-un con de umbră după instalarea comisiei Juncker.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Exclusivitate. Comisia Europeană renunță la raportul anticorupție

  1. daniela nicolescu

    Si acum ce facem? continuam protestele pana instauram democratia vigililor?

    Inteleg de la specialisti ca cele doua coduri mai devremesau mai tarziu vor trebui modificate! cand se va purcede, vom iesi din nou in strada tot la fel de revoltati si neinformati?
    avem nevoie de mesaje asumate de oameni responsabili in domeniu juridic!! nu putem merge dupa sloganuri! asta e un domeniu greu de inteles, usor de abuzat!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *