Romania Curată

Elevii din Bacău cer demisia directoarei de la Liceul ”Spiru Haret” Moinești. ”Conduce o școală fără să cunoască, să înțeleagă și să aplice principiile actului educațional”

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația Elevilor din Bacău și Consiliul Național al Elevilor au ieșit fiecare cu câte o poziție prin care cer demisia de onoare a doamnei Adriana Căzănel, director al Liceului Teoretic “Spiru Haret” din Moinești, jud. Bacău, pentru că a încercat să le impună elevilor reprezentanți să încheie un contract de confidențialitate în ceea ce privește neregulile sau problemele care se petrec în liceu, potrivit kristofer.ro.

Totul a pornit de la contestarea modului în care a fost implementată uniforma școlară în liceu, reprezentanții elevilor semnalând eludarea dispozițiilor Legii nr. 35/2007 și a Regulamentului de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) și încălcarea dreptului la educație gratuită prin obligativitatea de a cumpăra și purta uniformă pentru a putea intra în școală.

După ce au relatat aceste nereguli în spațiul public, reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor din Liceul Teoretic “Spiru Haret” Moinești au fost chemați în fața directoarei, care le-a impus acestora semnarea unui contract de confidențialitate prin care elevii s-ar fi obligat să nu divulge informații despre faptele întâmplate în școală (în principal în privința abuzurilor), fără acordul prealabil al direcțiunii.

Mai mult, directorul Adriana Căzănel le-a dat elevilor reprezentanți de înțeles că dacă refuză încheierea acestui contract va urma dizolvarea Consiliului Școlar al Elevilor, for reprezentantiv al elevilor prezent în fiecare liceu.

Sursă anonimă, din cadrul CȘE, citată de Vlad Popovici:

Ieri(n.r.-joi) ne-am întâlnit în cadrul unei ședințe cu directoarele și consilierul educativ (fostul și actualul BEx CȘE), în care s-ar fi presupus că ar fi trebuit să se predea un raport de activitate, etc.; în fine, s-au discutat probleme legate de faptul că direcțiunea nu acceptă ideea internetului în liceu, nici tonomatele cu apă și mâncare, după care, momentul culminant: se redeschide subiectul “Adevărul”, la care dna directoare devine foarte impulsivă și ne transmite că “la următorul articol în presă apărut fără acordul meu, voi dizolva Consiliul Elevilor; nu știu cum, nu îmi pasă, dar îl voi dizolva” … după încă vreo alte câteva remarce, consilierul educativ vine cu propunerea “așa cum noi, profesorii, am semnat, cel mai bine ar fi să îi punem să semneze un contract de confidențialitate ca să nu mai existe probleme de acum înainte”

adriana cazanel moinesti

Această măsură abuzivă necesită intervenție imediată, încălcând dreptul la liberă exprimare, și astfel solicităm doamnei director demisia de onoare, dovedind că dumneaei conduce o școală fără să cunoască, să înțeleagă și să aplice principiile actului educațional, stipulate la art. 3 din Legea Educației Naționale.

În urma acestor semnalări, Asociația Elevilor din Bacău dorește să amintească faptul că elevii sunt principalii beneficiari ai sistemului de învățământ, iar reprezentanții elevilor trebuie respectați și trebuie lăsați să își îndeplinească misiunea. Asociația Elevilor din Bacău asigură Consiliul Național al Elevilor de susținerea necondiționată pe care o purtăm pentru reprezentanții Consiliului Elevilor, întrucât scopul nostru este comun: reprezentarea și apărarea drepturilor elevilor. – Vlad Popovici, președinte Asociația Elevilor din Bacău

Solicităm demisia de onoare a directoarei pentru abuzurile și amenințările la adresa reprezentanților elevilor! Doamnă director, nu aveți dreptul să obligați elevii să încheie contracte de confidențialitate cu dvs., și cu atât mai puțin să amenințați cu desființarea Consiliului Școlar al Elevilor! Din păcate, cazurile nu sunt izolate. – Horia Onița, președinte Consiliul Național al Elevilor


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Elevii din Bacău cer demisia directoarei de la Liceul ”Spiru Haret” Moinești. ”Conduce o școală fără să cunoască, să înțeleagă și să aplice principiile actului educațional”

  1. alex

    ceea ce face aceasta doamna directoare nu este de acceptat … insa ridic urmatoarea problema… este adevarat ca elevii sunt beneficiarii sistemului educational insa e normal ca elevii sa fie cei care sa stabileasca regulile in sistemul educational? … adica si ce sa invete, si cum sa fie notati, si ce reguli de disciplina sa urmeze etc …adica totul sa fie numai dupa cum vor ei si sa conteste orice nu le convine? … situatia invatamantului s-a degradat continuu …disciplina nu exista … toti au pretentii numai de note mari …nivel de cunostinte este in scadere pe fondul unor subiecte din ce in ce mai usoare care se dau la examene … frauda la examene inca mai exista ….oare asta sa fie mersul?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *