Adrian Popescu

UPDATE: Elena Udrea pusă sub acuzare de DNA în Dosarul Microsoft! România Curată a prezentat încă din decembrie conexiunile dintre Udrea și Afacerea Microsoft

Deputatul Elena Udrea, a fost adusă de anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ea spunând la intrare că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre dosarul Microsoft. Elena Udrea a scris pe Facebook că a fost citată, cu mandat de aducere, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a oferi lămuriri, ea precizând că este surprinsă de decizia anchetatorilor de a proceda aşa, în condiţiile în care s-a arătat în permanenţă dispusă să colaboreze.

Elena Udrea a fost adusă la DNA de ofiţeri de poliţie, cu o maşină, în jurul orei 11.30.

UPDATE: Elena Udrea a fost pusă sub acuzare de DNA pentru spălare de bani și fals în declarațiile de avere:

Deputatul Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere în dosarul Microsoft. Acuzaţiile se referă la faptul că Elena Udrea cunoştea faptul că banii folosiţi de fostul ei soţ, Dorin Cocoş, pentru cumpărarea de bunuri comune (imobile) proveneau din săvârşirea unor infracţiuni.

În prezent, Dorin Cocoş se află în arest preventiv, fiind acuzat în dosarul Microsoft. Potrivit DNA, în anul 2009, Dorin Cocoş a pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Claudiu Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoş a primit de la Claudiu Florică, prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 euro. Din verificarea extraselor de cont rezultă că, în luna mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Gheorghe Stelian, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoş. În cursul anului 2010, o persoană din anturajul lui Stelian Gheorghe a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la BRD – Group Societe Generale SA.

De asemenea, în perioada 2009 – 2010, Dorin Cocoş a creditat în mod repetat SC Euro Hotels International Co SRL. DNA susţine că, în calitate de deputat/ministru, Elena Udrea avea obligaţia să îşi declare averea.

În declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar însă menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la Dorin Cocoş, deşi Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

Procurorii susţin că, având în vedere faptul că, în perioada 2009 – 2013, Elena Udrea a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.

Convenţia europeană privind spălarea, descoperirea şi confiscarea produselor infracţiunii statuează că fiecare parte poate să adopte măsurile necesare pentru a conferi caracterul de infracţiune în următoarele cazuri: autorul trebuia să prezume că bunul constituie un produs al infracţiunii, autorul a acţionat în scop lucrativ, autorul a acţionat pentru continuarea activităţii infracţionale.

Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

Anchetatorii susţin că, din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă probe certe în sensul că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

DNA consideră că Elena Udrea cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia lui Dorin Cocoş de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu.

***

 

România Curată a prezentat în exclusivitate, încă de anul trecut, legăturile pe care Elena Udrea le are cu personaje implicate în Dosarul Microsoft: Clitemnestra Volschi, Niro, Khalil, Boștină și Asociații. Citește ancheta România Curată aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “UPDATE: Elena Udrea pusă sub acuzare de DNA în Dosarul Microsoft! România Curată a prezentat încă din decembrie conexiunile dintre Udrea și Afacerea Microsoft

 1. George Petrineanu

  „Deputatul Elena Udrea”
  Draga Românie Curata, as propune sa se foloseasca genul substantivelor – deputátă – acolo unde el exista. Altfel se face un deserviciu limbii române si generatiilor care o vor invata. Acolo unde exista termeni si constructii gramaticale autohtone românesti ele trebuie folosite.

  Imi cer scuze pentru acest mesaj fara legatura cu subiectul.

  Reply
 2. carmen

  Astept cu interes dezvaluiri despre conturile lui Petrache,Bittner,Nastase si multi altii. Realmente,Udrea e tinta tuturor. La capat cred ca tintiti pe altcineva.
  Romania Curata trebuie sa imi spuna totul, despre toti.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ carmen: în arhiva României Curate găsiți articole despre corupți de toate culorile; corupții (și corupția) sunt cei țintiți, ei se află ”la capăt” ;)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *