Romania Curată

Echipa Școli curate în dialog cu delegația tehnică a Comisiei Europene

Ieri, 24 octombrie, Societatea Academică din România a participat la întâlnirea tehnică pe care reprezentanții direcțiilor generale ale Comisiei Europene au avut-o cu cei ai actorilor din sectorul de educație, în contextul elaborării recomandărilor specifice de țară. Din partea echipei Școli curate a luat parte la discuții Alexandru Manda, expert în politici educaționale.

Discuțiile s-au aplecat, printre altele, și pe modul în care România acționează pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin Strategia Europa 2020. Unul dintre acestea este scăderea la 11,4% a numărului de tineri cu vârste între 18 și 24 de ani care au cel mult opt clase (părăsire timpurie a școlii). În prezent ne aflăm la un procent de 18,5%, aproape unul din cinci tineri fiind în situația de a fi părăsit timpuriu școală. Am punctat în cadrul întâlnirii faptul că una dintre cauzele pentru care această situație persistă este lipsa măsurilor concrete pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, o categorie vulnerabilă și unul dintre principalele bazine de abandon școlar, fapt confirmat și de cifrele oficiale. În numai doi ani (2013, moment în care Guvernul a plafonat decontarea transportului pentru navetiști – 2015) procentul de părăsire timpurie a școlii în România a crescut cu aproape două puncte procentuale, de la 17,3% la 19,1%.

Pentru echipa Școli curate acest subiect va fi o prioritate în perioada următoare. Vom propune soluții autorităților și vom iniția discuții, astfel încât niciun copil să nu fie privat de dreptul la educație pentru că nu are banii necesari pentru a ajunge la școală. Totodată, rămânem în contact cu reprezentanții Comisiei Europene, urmând să furnizăm mai multe informații cu privire la modul în care România își îndeplinește țintele asumate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *