Adrian Popescu

Ecaterina Andronescu, acuzata de conflict de interese. Motivul: a fost ministru al Educatiei si manager de proiect la Politehnica

Agentia Nationala de Integritate (ANI) solicita Parchetului General cercetarea senatorului PSD Ecaterina Andronescu, pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. La ultimul mandat de ministru al Educatiei (2008-2009), Ecaterina Andronescu s-a autosuspendat din functia de rector la Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), insa a ramas manager intr-un proiect de resurse umane, fiind astfel in conflict de interese.

Pe langa dosar penal, Ecaterina Andronescu risca sa piarda si postul de rector si sa mai fie aleasa intr-o functie publica pe o perioada de 3 ani.

ANI sustine ca, incepand cu anul 2004, Ecaterina Andronescu exercita functia de rector si ordonator de credite al UPB.

In perioadele 2000 – 2003 si 2008 – 2009, mandatul de rector si ordonator de credite al UPB a fost intrerupt pentru indeplinirea demnitatii de ministru al Educatiei.

In prezent, Ecaterina Andronescu se afla in exercitarea celui de-al patrulea mandat consecutiv de parlamentar (deputat in 1996 – 2008 si senator in 2008 – prezent).

ANI arata ca Ecaterina Andronescu a fost numita in functia de rector si ordonator de credite al UPB, prin ordinul Ministrului Educatiei Cercetarii si Tineretului nr. 3538/24.03.2008.

In perioada 12 februarie 2009 – 30 septembrie 2009, prin ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii nr. 3251, mandatul de rector al Ecaterinei Andronescu a fost intrerupt pentru indeplinirea functiei de ministru al Educatiei.

La data de 30 septembrie 2009, in baza Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5431, Ecaterina Andronescu reia mandatul de rector si ordonator de credite al UPB.

Inspectorii de integritate sustin ca la data de 8 septembrie 2008, Ecaterina Andronescu a semnat in calitate de rector Decizia nr. 302, prin care a fost desemnata managerul Proiectului “Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere” – ID 7713. In calitate de manager, ea a incasat, in perioada octombrie 2009-aprilie 2011, suma de 39.843 lei.

ANI precizeaza ca, in perioada indeplinirii functiei de ministru al Educatiei, din documentele transmise de catre Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), nu rezulta faptul ca Ecaterina Andronescu s-a suspendat din functia de manager de proiect.

ANI considera ca Ecaterina Andronescu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, ca urmare a obtinerii unui beneficiu patrimonial si semnarii, cu incalcarea prevederilor legale, in calitate de rector al UPB, a urmatoarelor documente:

– Decizia nr. 302/08.09.2008 prin care era numita in calitate de manager de Proiect;
– Cererea de finantare a proiectului “Pregatirea competitiva a doctoranzilor in domenii prioritare ale societatii bazate pe cunoastere”, nr. 7713/07.05.2008 depusa de catre UPB la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse;
– Contractul de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 25 septembrie 2008, cu o finantare initiala nerambursabila in valoare de 18.130.000 lei, incheiat intre Ministerul Muncii si UPB;
– Actul aditional nr. 1 al Contractului de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 15.12.2008;
– Actul aditional nr. 2 al Contractului de finantare POSDRU/6/1.5/S/19, datat 14.04.2010, privind diminuarea sumei finantate initial de la 18.130.000 lei, la suma maxima de 14.350.688 lei (fara TVA), reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului, diferenta de 2%, respectiv 292.871 lei, avand ca sursa de finantare contributia beneficiarului – Universitatea Politehnica Bucuresti.

ANI sustine ca exista indicii referitoare la posibila savarsire de catre Ecaterina Andronescu a infractiunii de conflict de interese, constand in indeplinirea unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura.

De asemenea, ANI a initiat demersurile prevazute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, in vederea anularii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Citeste si despre: Ecaterina Andronescu, universitate, interese, regim juridic, interdictie.


Articole cu aceeasi tema:
Rectorii parlamentari au devenit incompatibili
Gerontocratia omoara meritocratia
Andronescu, epurare politica in scoli cu ordin de la PSD


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *