Moise Guran

E primul semn de modernitate al BOR… De ce să dăm cu pietre?

Acum că părinţii trebuie să semneze pentru a-şi înscrie copiii la ora de religie, în societatea noastră se întâmplă câteva lucruri foarte interesante. Biserica Ortodoxă a făcut o campanie chiar profesionistă, prin televiziune şi pe Facebook pentru a-i convinge pe părinţi să-şi dea acordul, iar asta a produs o reacţie de respingere printre o serie de oameni care altfel se declară mari iubitori de cunoaştere, democraţie şi liber arbitru.

daniel si mandruta

Din punctul meu de vedere, este un semn important de modernizare a Bisericii Ortodoxe. Confruntată cu o recrudescenţă a ateismului promovat în special prin mediile mai puţin tradiţionale, cum ar fi internetul, dar şi televizorul, aceasta uite, păşeşte în arenă şi înţelege să lupte cu armele adversarului. Este normală, este justificată, este chiar decentă această campanie a Bisericii ortodoxe.

La fel ca şi ceilalţi, Biserica are dreptul să-şi facă acest tip de campanie. Că este vorba despre promovarea orei de religie în şcoli, sau că putea fi vorba despre încurajarea iubirii aproapelui, este fix acelaşi lucru. Biserica are de spus ceva despre asta, a considerat că nu mai este suficientă predica de la slujbele de duminică, avea şi are tot dreptul să vină şi să o spună pe Facebook, pe internet, la radio sau la televizor.

Sincer să vă spun, nu-i înţeleg pe cei care au reacţionat negativ la această campanie. În fond, asta înseamnă democraţia – unul spune ceva, altul spune altceva, în final tu, părintele, eventual împreună cu copilul tău, iei o decizie în cunoştinţă de cauză. Doar liberul arbitru este la fel de valoros, indiferent că tu crezi că el este un dar de la Dumnezeu, sau că din contră, crezi că specia umană l-a dobândit prin evoluţie, stând toată ziua cu ochii beliţi în calculator.

Până la urmă rezultatul războiului dus până acum în societatea noastră, pentru sau împotriva orei de religie s-a dovedit a fi benefic pentru Biserică, în sine. Eu fac parte dintre cei care au susţinut exact poziţia exprimată de Curtea Constituţională, ba chiar mă mai şi enervez, de câte ori aud fraze grele de genul – Dumnezeu a fost scos din şcoli.

Personal, cred că Dumnezeu poate fi în suflet şi doar acolo, dar, chiar dacă în această campanie, biserica ortodoxă foloseşte şi acest tip melodramatic de mesaj, un mesaj care nici nu este adevărat, ceea ce contează este dezbaterea.

Pornind de la această experienţă, poate că Înaltul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ar putea ajunge la concluzia că democraţia, libertatea de opinie în general, dezbaterea constructivă, pot fi acceptate şi vor avea, în final, un rol benefic, inclusiv pentru instituţia religioasă dominantă a ţării noastre.

PS: În mod formal o să-i cer scuze amicului Mîndruţă pentru că i-am folosit imaginea pentru a ilustra ateismul. Formal zic, pentru că sunt convins că va fi încântat de asta. Alternativa ar fi fost, totuşi, Remus Cernea. :)

 

sursa: biziday.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “E primul semn de modernitate al BOR… De ce să dăm cu pietre?

  1. santana carlos

    numai BOR e religie?
    ca daca tot se plictisesc aia mici, sau nu pot dormi pana nu “afla” ce se intampla dupa moarte, de ce nu incep cu budismul, pare un pic mai light.
    BOR si-a modernizat deocamdata parcul auto, cand o sa-i vad in blugi si tenisi, ca pe unii popi protestanti, atunci o sa le consider barba hipsterism, pana atunci seamana leit cu niste imami (chiar as fi curios care e linia BOR despre mult controversatul coran)

    Reply
  2. adi

    campanie – necampanie, e foarte bine ca lucrurile intra in normal. cine vrea indoctrinare religioasa, sa faca cerere de ore de religie. copiii mei nu vor deveni pupatori de moaste si nici donatori la vilele si audi-urile satanelor – pardon, sutanelor am vrut sa scriu. ora aia de religie trebuie obligatoriu pusa la inceput sau la sfarsit de orar, ca sa nu incurcam programul copiilor. pana la urma scopul scolii este educarea copiilor, nu completarea normei pentru ca profesorii de religie. ma deranjeaza foarte tare ca intotdeauna copiii sunt pusi pe ultimul loc, cand ar trebui sa fie prioritatea numarul unu a scolii. putini realizeaza in tara asta care e ordinea prioritatilor. dar asta e un alt subiect.

    Reply
  3. Arina Antoce

    Scoala e pentru stiinta si educatie. Pentru transmiterea de informatii general valabile si bine demonstrate. Rugaciunile si credinta sunt totusi lucruri personale, profund emotionale, de care ar trebui sa se ocupe familia si nu scoala. Lasam tot mai multe atributii ale familiei in grija societatii si guvernului. Nu ne mai curatam singuri zapada din fata casei sau din parcare, pentru ca asteptam sa rezolve primaria si guvernul. Nu mai avem timp nici de copii nostri pentru a le transmite in familie valorile morale si traditiile comunitatii noastre – asteptam sa faca scoala acest lucru in locul nostru. Nu e normal sa asteptam de la sistemul de invatamant de stat sa se ocupe si de religie. Da, e bine sa avem dezbateri, dar echilibrate, nu din cele in care invitatii sunt evident de una din parti – asa cum au fost emisinile Realitatii din 17.03.2015 (si cea a Laviniei Sandru si cea a lui Rares Bogdan). N-am vazut o dezbatere pe tema evolutionismului in scoli, a astronomiei in scoli, a logicii si eticii in scoli. Spunea cineva recent ca ar fi mai util sa le predam copiilor “codul manierelor elegante” in scoli. Sigur, daca tot lasam scoala sa ne inlocuiasca si in misiunea noastra de parinti, atunci poate chiar ar fi util sa facem ore de “bune maniere” si de “educatie sexuala”.

    Reply
  4. taunul77

    Din sustinerea orei de Religie, pentru BOR a iesit o campanie profesionist facuta pentru ca a apelat la oameni care chiar stiu ce inseamna comunicarea, cum sa lanseze un mesaj care sa ajunga la publicul-tinta si nu s-a mai bazat pe comunicatorii proprii, cu carte de munca pe la TRINITAS.

    Reply
  5. geo

    Biserica este prezenta in media de ani buni. A se vedea Trinitas, posturile de radio si emisiunile de pe toate posturile centrale si locale.
    Personal, vad in atitudinea lor un pas inapoi deoarece au adoptat o masura dura, ireconciliabila, care pe plan local, in scoli si in afara lor, merge pana la intimidari si amenintari.
    Bor nu a invata ca daca coboara in arena va fi atacat cu aceleasi arme.
    Spre deosebire de dvs eu cred ca pe termen lung BOR va pierde deorece se cere statului si alte lucruri legat de BOR inclusiv impozitarea proprietatilor bisericesti si mai ales manastiresti.
    Va propun sa rasfoiti niste manuale si sa vedeti ce scrie in ele, mai ales pentru ciclul gimnazial.
    reclamele lor sunt discriminatori, demne de “fericiti cei saraci cu duhul”.

    Reply
  6. Ionel

    Acum doua saptamani m-am dus la o conferinta sustinuta de preotul Sorin Mihalache. Conferinta a avut loc in aula celui mai bun liceu din orasul meu, La inceput aula era arhiplina (elevi, profesori si curiosi de la parohii). daca o sa cautati pe net o sa vedeti ca acest preot este licenţiat în matematică şi teologie, a absolvit cursuri de master în psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică etc. Conferinta a inceput fara clasica rugaciune de inceput asa cum se face cand are loc asemenea intalniri.
    Chiar de la inceput, parintele si-a exprimat speranta ca tinerii din sala o sa uite de Ipod-uri, telefoanele si tabletele din dotare si o sa se concentreze la subiectul extrem de interesant. Degeaba! In jurul meu butonau telefoanele si tabletele de parca se aflau intr-o sala de jocuri, De a lungul conferintei incet, incet sala s-a golit la aproape un sfert din capaciatea ei, caci elevii nostii au alte cucuri in capatina lor. Subiectul, foarte inteligibil era despre creier si univers, deci nu tema religioasa. Asta arata cat de indiferenti suntem la ce este in jurul nostru, nu mai meditam, nu mai vedem frumosul din interiorul nostru si din jurul nostru, inotam in viata asta artificial creata de catre mass media si alti neaveniti in tara asta, care ne spala creierul cu prostii! La urma, parintele care a organizat conferinta a multumit tinerilor care au stat pana la sfarist, a intins un deget catre ei si le-a spus: FITI CURIOSI CA O SA CASTIGATI ENORM DE MULT CANDVA!

    Asa ca domnule Moise nu ne mai modela noua gandirea cu tot felul de texte si emisiuni neavenite!

    Reply
    • miorita

      Absolut corect,
      Nimeni nu trebuie sa ne modeleze gandirea cu texte si emisiuni!
      Mintea trebuie lasata sa se odihnesca , eventual sa se umple de smerenie vazanad cum se inalta mandre in soare cupole aurite , cu termopane, marmura si inox in satele fara apa, canalizare, dispensar, gradinita sau scoala,. sate in care fiintele cu gandirea libera de orice model merg prin glodul ulitelor in tenisi sa umple cu smerenie cutia milei din argint aurit.
      Iar stapanul acestei cutii purtat de un vehicul de 100 mii de coco dotat cu aer conditionat si cauciucuri speciale care nu se blocheaza in glodul ulitei , imbracat pe cheltuiala turmei de supusi in odajdii de aur si argint le explica de ce smerenia, darnicia si impartirea avutului propriu cu ceilalti sunt principalele valori ale crestinismului.
      Amin!
      Chiar sunt curios sa aflu de ce la scoala nu se studiaza stiintific istoria religiilor ci se spun doar povestile unei singure religii. fara se arata cum au fost preluate si integrate de crestinism obiceiurile si credintele vechi animiste, si mitologia clasica romana, greaca, etc.

      Reply
  7. simion

    Dl. Moise Guran,
    Lasati biserica in pace sa-si faca datoria de secole pentru umanitate. Avem mult mai multe probleme de rezolvat in societate decat sa analizam biserica in sine.

    Reply
    • geo

      ce note a avut la religie elevul din Iaşi care şi-a ştrangulat colega în parc? bănuiesc că 10 şi 9…
      câţi ani a studiat religia?

      Reply
  8. Mircea Ordean

    „Dl. Moise Guran,
    Lasati biserica in pace sa-si faca datoria de secole pentru umanitate. Avem mult mai multe probleme de rezolvat in societate decat sa analizam biserica in sine.”..

    Ce frumos sună.
    Și-și trădează vulnerabilitatea.
    Orice vorbirea despre Ea îi dăunează…

    Reply
  9. parpanghel

    “Primul semn de modernitate”?… Cred ca pana si factual e cam fals. E nivelul 2, daca nu chiar 3 deja, al ceea ce ar vrea – se strofoaca – sa denumeasca sintagma. Inainte deja a existat, prin “istetimea lumeasca” a preanefericitului, “imperiul” (corporatia) media radio-tv al BOR; chestia asta cu campania FB e doar trecerea bine exersatei capacitati si indemanari la PR la viteza superioara. Si poate ca e complet natang sa nesocotim aici, in numaratoarea valurilor de “modernitate” ale actiunii BOR in societate, prezenta ei in organizarea directa, in subcontractare prin atribuire (fara licitatie :p), a administrarii catehizarii turmei. Ca doar scoala publica n-o fi o institutie premoderna! Dar poate ca adevaratul “prim semn”, nu doar in ordine genetica, ci si structurala (ca sa folosesc cliseul dihotomiei asteia), e revolutia managerial-financiara in funding si crowdfunding pusa in opera zi de zi si in toate aspectele vietii sociale de preanefericirea Sa. :D
    Asa ca mai usor cu prostitul/prosteala de unul singur, dar in vazul lumii. Un pic de reflectie inainte de a deschide gura nu strica niciodata.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *