Vitalie Călugareanu

DW: România și UE transmit semnale diametral opuse în legătură cu frământările politice de la Chișinău

Declarațiile referitoarea la trecerea Republicii Moldova la sistemul electoral mixt, făcute vineri la Chișinău de către prim-ministrul României, Mihai Tudose, vin în contradicție cu mesajele oficialilor europeni.

Premierii Mihai Tudose și Pavel Filip la Chișinău

Premierii Mihai Tudose și Pavel Filip la Chișinău

Vizita premierul român la Chișinău (prima vizită a lui Mihai Tudose în calitate de premier) a fost umbrită de protestele zgomotoase ale cetățenilor moldoveni, care se opun instituirii sistemului electoral mixt votat joi – o inițiativă a președintelui pro-rus Igor Dodon, susținută de PDM, care controlează momentan guvernul. Protestatarii consideră că exponenții compromiși ai guvernării actuale pretins „pro-europene” vor să-și asigure libertatea prin rămânerea la putere și după alegerile din 2018 printr-un „concubinaj politic” cu socialiștii pro-ruși.

Tudose girează sistemul mixt

Prezent vineri la Chișinău, unde a participat la o ceremonie de transmitere a 96 de microbuze donate de Guvernul României școlilor din Republica Moldova, premierul Mihai Tudose a încercat să justifice votul guvernării oligarhice de la Chișinău în favoarea trecerii la sistemul electoral mixt. Potrivit lui Tudose, schimbarea produsă la Chișinău „nu e una ieșită din comun”: „Schimbarea sistemului electoral e un drept al Parlamentului. E schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic”, a spus premierul român, preluând și un mesaj din retorica guvernanților moldoveni despre „răii care dezinformează Bruxellesul”: „Ceea ce e ieșit din comun este distorsionarea realității a celor care au dus mesajul la Bruxelles complet diferit. (…) Atât timp cât e un parlament democratic care numește un guvern stabil – și vedem că e stabil – lucrurile sunt în regulă”, a spus Tudose.

Vineri, în „Monitorul Oficial” au fost publicate amendamentele operate joi la Codul electoral de către Parlamentul de la Chișinău (și promulgate de Igor Dodon în aceeași zi), iar protestatarii au revenit în fața Reședinței de Stat a președintelui Dodon, cerând abrogarea controversatei legi și scandând „Jos regimul criminal!”.

Federica Mogherini și Johannes Hahn critică sfidarea Comisiei de la Veneția

La mai puțin de două ore de la declarațiile făcute de Tudose la Chișinău, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, au difuzat o declarație comună în care critică dur acţiunile regimului de la Chişinău. Potrivit lor, votul de joi din Parlamentul Republicii Moldova, în favoarea instituirii sistemului electoral mixt, este în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului: „Deși schimbarea sistemului electoral este o decizie suverană a statului, Uniunea Europeană crede cu tărie că orice modificare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să se bazeze pe consens larg între forțele politice și să fie precedată de o consultare reală a societății civile”, se arată în declarația citată.

Cei doi oficiali europeni susțin că vor urmări îndeaproape cum vor evolua lucrurile în legătură cu reforma electorală: ”Uniunea Europeană a accentuat în mod repetat importanța respectării mecanismelor democratice, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și a statului de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar și ca membru al Consiliului Europei”, se mai menționează în declarația comisarilor europeni.

Există riscul suspendării finanțării din partea UE

Joi a reacționat și președintele PPE, Joseph Daul. El a condamnat sfidarea recomandărilor Comisiei de la Veneția de către Parlamentul de la Chișinău și a cerul Comisiei Europene să suspende finanțarea Moldovei și să reevalueze Acordul de Asociere Republica Moldova – UE. Vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a atenționat că, prin votul de joi, „Parlamentul Republicii Moldova, cei 74 de pioni parlamentari au sacrificat viitorul cetățenilor Republicii Moldova”: „Votând schimbarea sistemului electoral fără să respecte pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția, autoritățile de la Chișinău au pierdut în mod ireversibil încrederea partenerilor internaționali. Finanțarea de 100 de milioane de euro de la nivel european este în pericol”.

La rândul său, eurodeputatul social-democrat român Sorin Moisă, autorul raportului Parlamentului European referitor la ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro care ar urma să fie acordat Moldovei, a declarat că Serviciul de Acțiune Externă și Comisia Europeană vor analiza legea de trecere la sistemul electoral mixt votată de deputații moldoveni, vor cere explicații Chișinăului, vor lua legătura și cu experții Comisiei Veneția și doar după o analiză foarte serioasă vor decide dacă vor acorda ajutorul macrofinanciar Moldovei.

Potrivit lui, una din condițiile acordării ajutorului financiar era, între altele, respectarea opiniei Comisiei de la Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.

Text publicat pe site-ul Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *