Adrian Popescu

După salarii, PSD crește taxele: vrea să majoreze accizele la carburanți

USR avertizează că majorarea accizelor la benzină și motorină plănuită de guvernul PSD-ALDE va avea efecte devastatoare în economie lovind în primul rând în cei cu venituri mici și în competitivitatea firmelor din România.

Majorarea accizelor la benzină și motorină, începând cu 1 septembrie cu cel puțin 45 de bani pe litru va duce la scumpiri în lanț la majoritatea produselor, afectând grav puterea de cumpărare a românilor. Iar cei mai afectați vor fi cei cu venituri mici, pensionarii și angajații cu salariu minim pe economie, celor cărora coaliția PSD – ALDE se laudă că le-a majorat veniturile.

Totodată, prin această majorare, practic se reintroduce supraacciza de 7 eurocenți, adoptată tot de PSD în aprilie 2014 și care a fost eliminată de la 1 ianuarie 2017 ca urmare a promisiunilor electorale făcute de liderul PSD.

”În campanie, domnul Dragnea anunța că vor dispărea unele taxe, inclusiv supraaciza de 7 eurocenți și după șase luni de guvernare dezastruoasă guvernul condus de PSD anunță că reintroduce această taxă în regim de urgență. Românii au fost mințiți în față cu nerușinare”, afirmă deputatul Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Majorarea accizelor la carburanți va avea efecte devastatoare în economie, lovind în lanț întreaga producție de bunuri printr-o creștere neanticipată a costurilor de producție. Competitivitatea economiei românești va fi puternic afectată iar companiile riscă să piardă competiția cu producătorii din alte țări.

Incompetența și amatorismul guvernului Tudose în gestiunea finanțelor publice va avea efecte dezastruoase pentru economia și cetățenii României care sunt tot mai controlați și taxați la bani, contrar promisiunilor făcute de liderii PSD și ALDE în campania electorală.

”Guvernul condus de Tudose pare că este guvernul României în exil și transmite prin Radio Erevan. Românilor nu li s-au dat mai mulți bani, ci li s-au luat prin noi impozite și taxe de la contractele part-time și mutarea contribuțiilor la angajați pana la majorarea accizelor. Nu au fost reduse sau eliminate unele taxe, ci au fost reintroduse unele și chiar inventate altele. Ceea ce face acest guvern este o sabotare a mediului economic real”, a declarat deputatul USR Dan Barna.

Partidul Uniunea Salvați România consideră că guvernul PSD – ALDE conduce România spre un dezastru economic și bugetar și cere liderilor coaliției de guvernare să oprească acțiunile de destabilizare a țării.

Transportatorii, despre majorarea accizei la carburanţi: Pregătim proteste, Guvernul îi ajută pe unguri şi austrieci să-şi construiască autostrăzi, pentru că mulţi şoferi români vor alimenta în alte state

Majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie va creşte preţul motorinei cu circa 10%, ceea ce va duce automat la mărirea tarifelor transportatorilor cu cel puţin 10%, la scumpiri în lanţ şi la apariţia de insolvenţe în rândul transportatorilor, iar protestele vor deveni o opţiune, au avertizat patronatele transportatorilor consultate de News.ro.

În plus, mulţi şoferi nu vor mai alimenta din România, preferând Ungaria şi Austria, ţări care vor oferi preţuri mai bune de luna viitoare şi o rambursare rapidă a unei părţi din accize.

Primul efect va fi creşterea tarifelor în transporturi cu cel puţin 10%, în condiţiile în care marja de profit în transportul comercial este de maximum 4%, iar media este la 2-3%, estimează reprezentanţii transportatorilor.

Drept urmare, retailerii vor fi obligaţi să crească preţul produselor la raft pentru a acoperi costurile suplimentare. În plus, unele firme de transport vor declanşa procedura insolvenţei.

Ministerul Finanţelor a redactat un proiect de ordonanţă de Guvern prin care urmează să fie modificat Codul Fiscal, principala noutate fiind majorarea semnificativă a accizelor la carburanţi de la 1 septembrie, ceea ce înseamnă că şoferii vor plăti mai mult pentru benzină şi motorină.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “După salarii, PSD crește taxele: vrea să majoreze accizele la carburanți

 1. CMC

  S-au vazut scaderi de preturi cand a disparut acciza si a scazut pretul benzinei?
  Eu n-am vazut altceva decat o scadere timida a pretului benzinei. Restul preturilor au fost cam la fel.
  N-am vazut mri scaderi de preturi nici cand s-a redus TVA-ul de la 24 la 9% la paine si panificatie. Eventual o luna doua, de ochii lumii, dupa care preturile au revenit si chiar au crescut.
  Asa ca patronatele cam stim ce valoare au…
  Cetatenii pot merge si cu bicicleta.
  La transportatori, orice creste (de exemplu taxa de drum) cu 10% se reflecta in cresterea pretului transportului cu 10% (desi costul are mult mai multe componente, in afara de benzina).

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  Strigător la cer! PSD le-a făcut femeilor de serviciu, ospătarilor și șoferilor din Parlament pensii speciale mai mari ca ale medicilor și profesorilor! De-a lungul anilor, majoritatea parlamentarilor PSD au votat legi care au făcut ca femeile de serviciu de la Parlament (care trebuie să aibă minim 8 clase) să beneficieze de pensii speciale. Mai mult, funcționarii publici parlamentari incluzând șoferii, personalul de serviciu, ospătarii etc. beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public.
  Și nu numai ele, ci întreg “personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii.”
  Adică toți angajații din Casa Poporului beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați: o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere, salariul de merit etc. Funcționarii publici parlamentari incluzând șoferii, personalul de serviciu, ospătarii etc. beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *