Adrian Popescu

Dupa plagiatori si incompatibili, Ponta numeste in Guvern un personaj cercetat penal pentru falsificare de documente

Cine avea impresia ca noul Guvern condus de Victor Ponta se va deosebi cu ceva de celelalte s-a inselat. Pe zi ce trece, Ponta se inconjoara de oameni din ce in ce mai contestabili. Dupa plagiatori si incompatibili, el a ales sa il numeasca pe fostul senator PSD Ion Moraru ca sef al Secretariatului General al Guvernului, insa acesta este cercetat penal de procurorii Parchetului General pentru falsificare de documente.

Procurorii i-au deschis dosarul, dupa ce Consiliul National pentru Cercetarea Arhivelor Securitatii (CNSAS) l-a acuzat ca a falsificat un document pentru a o scapa pe Rodica Stanoiu de acuzele CNSAS, respectiv ca a colaborat cu fosta Securitate comunista.

Secretarul general al Guvernului este un post important, deoarece coordoneaza o serie de institutii grele ale Executivului, cum ar fi Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS) sau Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Cum a incercat Ion Moraru sa o „salveze” pe Rodica Stanoiu

Dupa ce a primit verdictul de colaborare cu Securitatea, Rodica Stanoiu a facut tot ce era posibil pentru anula acuzatiile si a dat CNSAS in judecata, procesul fiind acum in desfasurare la Curtea de Apel Oradea. Consiliul a stabilit ca Stanoiu a facut politie politica din anul 1963 pana in 1987, semnand note informative sub pseudonimul „Sanda”.

Pentru a scapa de verdict, Rodica Stanoiu a contestat in instanta decizia CNSAS, iar principala sa aparare este ca scrisul de pe notele informative nu ii apartin.

In aceste conditii, cei de la CNSAS au cerut judecatorilor sa fie efectuata o expertiza grafoscopica, prin care sa se compare scrisul „Sandei” si cel al Rodicai Stanoiu, iar ca reper au luat declaratia acesteia de avere depusa in 2006 in Senat.

La solicitarea judecatorilor, cei de la Senat au remis in noiembrie 2010 o copie conforma cu originalul de pe declaratia de avere, insa instanta a insistat sa fie trimis o copie originala. La termenul din 26 ianuarie 2011 al procesului a venit si originalul, insa juristul de la CNSAS a sesizat ca originalul era diferit de copia certificata, in sensul ca scrisul nu era acelasi, iar din original lipseau litere si cifre. Practic, asa-zisul original era un fals, iar cel banuit a fi autorul era secretarul general al Senatului, Ion Moraru.

Procurorii incearca sa il scape pe Ion Moraru

CNSAS le face lui Ion Moraru si Rodicai Stanoiu plangere penala, in care ii acuza de plasmuire a unor documente, pentru a determina alterarea rezultatului expertizei.

In plangerea penala, Consiliul arata ca cele doua variante ale declaratiei din 2006 prezentau doua tipuri de scris, respectiv doua tipuri de semnatura, desi se pretinde ca sunt scrise integral si semnate de aceeasi persoana.

Rodica Stanoiu si Ion Moraru, cel care trimisese declaratiile de avere in instanta, erau acuzati de fals material in inscrisuri oficiale si de uz de fals.

In mai 2011, procurorul de caz decide neinceperea urmaririi penale impotriva celor doi, insa CNSAS nu se lasa si contesta hotararea la procurorul sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului General, Horia Şelaru. Acesta din urma infirma solutia de NUP si redeschide ancheta in iulie 2011.

„Din analiza actelor premergatoare inceperii urmaririi penale administrate in cauza, se constata ca solutia de neincepere a urmaririi penale adoptata este nelegala si netemeinica, deoarece este fundamentata pe o cercetare incompleta a faptelor sesizate, motiv pentru care plangerea urmeaza a fi admisa”, se arata in rezolutia procurorului sef, Horia Şelaru.

Desi dosarul a fost redeschis, ancheta a batut pasul pe loc si, abia dupa ce in piata au aparut zvonuri ca Ion Moraru este in carti pentru a deveni sef al SGG, procurorii au solicitat Curtii de Apel Bucuresti sa le transmita cele doua copii de pe declaratiile de avere ale Rodicai Stanoiu.

Expertiza a confirmat ca Rodica Stanoiu este „Sanda”

In februarie 2012, la Curtea de Apel Bucuresti este depus un raport de expertiza, in care au fost luate in considerare notele semnate „Sanda” si declaratia de avere din 2006. Chiar daca intre anii 1987 si 2006 Rodica Stanoiu si-a modificat mult scrisul, concluzia expertizei este ca documentele luate in calcul au un scris ce apartin aceleiasi persoane.

Astfel, efortul lui Ion Moraru de a o scapa pe Rodica Stanoiu a ramas fara rezultat, iar decizia in dosarul de la Curtea de Apel se va da pe 21 mai 2012.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Dupa plagiatori si incompatibili, Ponta numeste in Guvern un personaj cercetat penal pentru falsificare de documente

 1. AMERICANUL

  PONTA daca ar avea NORMAL dezvoltat NERVUL JUDICIAR si ADN-ul curat de OM al LEGII ar trebuii sa actioneze(SI IN VIRTUTEA PROFESIEI SALE DE PROCUROR) pentru derutaraea, mai inati si apoi subrezirea retelelor mafiote (sprijinite politic) care tin incorsetata de 22 de ani evolutia pozitiva a Romaniei. Aceasta necesita actiunii inteligente de schimbare a macazului care sa conduca la MODIFICAREA macar a o parte din mecanismele rutiniere de administrare centrala(nu prin centralizare luand DIRECT in structura Guvernului Agentia de CADASTRU si Agentia de Sport) paguboase pentru viitorul societati romanesti prin aplicarea autoritara si cu operativitate a prevederilor legii. Daca nu este capabil sa actioneze in baza propriilor judecati de valoare (daca le are) atunci e gasca moarta, va fi de sacrificiu ca si UNGUREANU, DACA nu s-a prins de figura ca in RO suntem in faza de compromitere a oamenilor formati de dupa 1990 pentru a se mentine la putere NEOCOMUNISTII stalinisti(fie de dreapta sau de stanga).

  Reply
 2. adrian

  felicitari, Romania curata, si rusine celor care insuneaza ca dna Pippidi e cu noua putere! Dar ciudata atitudinea presei – nu am vazut reluata aceasta descoperire senzationala pe nicaieri…

  Reply
 3. SOCRATE

  ARC trebuie sa militeze pentru a impune oameni(personalitati) capabili, responsabili si de buna credinta la cateva butoane din angrenajul Guvernarii pentru a descuraja clientelismul(mafiotismul), abuzurile si incompetenta in adoptarea de Politici publice precum si pentru adoptarea unui MANAGEMENT PUBLIC performant in toate domeniile.Se pot invoca modele din tari europene sau putem fi originali ca in democratia DAMBOVITEANA. Este de stricta necesitate numirea ministrilor de catre Forumul Societatii Civile si acceptarea acestora de catre Puterea Politica, la butoanele Ministerului Justitiei, MAI si Ministerul Finantelor Publice precum si la Secretariatul General al Guvernului altfel oricata buna credinta ar avea un Premier este lucrat de increngatura MAFIEI care nu e la vedere si este instalata si cu ajutorul CLASEI POLITICE .

  Reply
 4. cornel

  Dupa stiinta mea SGG, are in fisa postului mult mai ample responsabilitati, raapps/anrmap, sunt cele vizibile si legate de nenumarate nereguli/etc. Osatura presedentiei unui consiliu de ministri, cat si fiecarui minister este reprezentat de secretariatele generale, unde este necesar profesionalism si continuitate. In rest, nu poti sa fi surprins continuu si constant neplacut.

  Reply
 5. Niculae Radulescu-Dobrogea

  Acest Moraru este inlesnitorul trecerii do meniului Palatului Stirbei de la Buftrea in posesia unor afaceristi. Palatul de aici, MONUMENT DE PATRIMONIU(avand si o capela ce nu a fost reabilitata coform angajamentului celor care au intrat fraudulos in posesia sa), a ajuns local de nunti, botezuri si chermeze. Tot pe acest domeniu cu statut de arie protejata, s-a amplasat un cort, terfelindu-se statutul urbanistic si aspectele legislative din domeniul Protectiei Mediului. Halal !

  Reply
 6. Theodor

  Domnul Ponta nu uita ca Romanii au un pronuntat simt al umorului.
  Dar exista si posibilitatea ca acest simt sa fie acoperit de simtul mirosului,asa cum este cazul in aceasta posibila numire la SGG.

  Reply
 7. Paul

  Revin cu aceeasi idee: atata timp cat nu exista societate civila care sa protesteze activ impotriva abuzurilor (iesit in strada, etc), vom fi furati cu nesimtire, indiferent de partidul care este la putere.

  E bine ca avem aceste articole, dar ele nu sunt de ajuns; trebuie sa existe un „follow-up”

  Reply
 8. Nick Sava

  Pe cind imi aratam neincrederea in „alternativa” oferita de USL, fara a sustine NICIODATA puterea (de atunci), am fost criticat, injurat si chiar sfatuit sa „dispar” de pe acest site daca am alte opinii decit „majoritatea”. Acum, cei ce ma criticau au cam disparut. Iar ARC a inceput sa recunoasca faptul ca Ponta si USL nu ofera cea mai buna alternativa… Chiar si dna Alina ofera o solutie „pozitiva” (nu am auzit-o oferind-o si PDL): sa ajute la formarea de „cadre” noii Puteri :-) Ce ar fi daca astfel de scoala s-ar adresa unor intelectuali din societatea civila pentru ca ei sa devina ADEVARATA alternativa curata de miine?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *