Romania Curată

După 15 ani de investiții și la 7 luni de la inaugurarea oficială, ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca a rămas nefolosită când era mai mare nevoie de ea

O investigație (aici) realizată de Cătălin Tolontan și colegii lui de la Gsp scoate la iveală o altă uriașă mizerie a sistemului medical și a societății românești contemporane. Investiția în ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca a durat 15 ani și a fost inaugurată oficial acum 7 luni. Cu toate acestea, în aceste zile, când, în urma tragediei de la clubul Colectiv ar fi fost nevoie de ea și și-ar fi justificat banii, unitatea nu funcționează încă. În timpul unei emisiuni de la Europa FM, la care a participat și Cătălin Tolontan, ministrul Bănicioiu a spus că a fost inaugurată în aprilie pentru că altfel am fi pierdut banii de la Banca Mondială, care finanțează proiectul!

Cum a fost relată în presă inaugurarea din aprilie

”Pe 9 aprilie 2015, la Spitalul de Urgență Floreasca se inaugura ”Unitatea modernă pentru arși”: un corp special de spital, format din 6 saloane și o sală de operații.

”Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgenţă Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar şase unităţi de acest fel”, descrie Mediafax.

”Bolnavii cu arsuri profunde, care acoperă peste jumătate din suprafaţa corpului, vor putea fi trataţi ca în Occident în noua unitate a spitalului Floreasca. Arsurile grave vor fi tratate într-o sală specială, unde se pot face şi operaţii în caz de calamităţi şi accidente colective. Pacienţii vor putea fi îmbăiaţi, conectaţi la aparatele care-i ajută să respire şi să nu simtă durerea”, relatează TVR. Aici puteți vedea știrea din aprilie 2015 de la TVR. Asta după ce, despre calvarul construcției și dotării acestui centru relatase și Anca Grădinaru la Antena 1 în 2012. Problemele se rezolvaseră, spuneau oficialii în aprilie 2015.

”Sînt şase saloane în total, cu doar un pat pe salon. Astfel, pacienții nu vor mai risca să ia microbi de la alţi bolnavi”Știrea TVR despre inaugurarea ”Unității moderne pentru arși” 

„Această Unitate este unică în ţară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează şi este introdus într-un modul care seamănă cu unul spaţial”, a spus şeful Secţiei de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, pentru Mediafax.”

15 ani și… prea târziu

”Construcția a început în 2000, a fost realizată cu fonduri de la primăria Sectorului 1, și a fost finalizată în 2008. Apoi, din 2008 și pînă în 2014, dotările medicale au costat peste 4 milioane de euro și au fost asigurate de Ministerul Sănătății.

După 15 ani de chin, pe 9 aprilie 2015, Unitatea modernă pentru arși a fost inaugurată.

Pe 30 octombrie 2015, cînd oamenii arși în clubul Colectiv au ajuns la Spitalul Floreasca, ei nu au fost duși în cele 5 saloane dedicate și în sala de operații care așteaptă în Unitatea modernă pentru arși.

Pentru că Unitatea modernă pentru arși nu a funcționat. La scurt timp după inaugurarea festivă, probleme tehnice au împiedicat-o să devină operațională. Și nu a tratat nici un pacient.

Intrat la telefon în această dimineața la Europa FM, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus inițial că unitatea specială „e în stare de a fi funcțională”.

Întrebat ce înseamnă „în stare de a fi funcțională”, ministrul a admis că „din cîte știu și din ce mi-a spus profesorul Lascăr, ea nu e funcțională acum, dar va deveni funcțională în cîteva zile, pentru că a avut o problemă tehnică”. Ministrul a mai spus că a fost inaugurată în aprilie pentru că altfel am fi pierdut banii de la Banca Mondială, care finanțează proiectul.”

După publicarea articolului pe Tolo.ro, un cititor le-a mai transmis un ”amănunt”. Exact pe 30 octombrie 2015, ziua în care s-a produs tragedia de la Colectiv, s-a publicat un anunț… de angajare de personal. Ar fi putut să ofere această unitate o șansă în plus tinerilor care se zbat acum între viață și moarte? E greu de spus, dar, cu siguranță, tocmai pentru o asemenea șansă în plus a fost construită. Dar va fi dată în folosință prea târziu.

***

Mai multe detalii pe Tolo.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “După 15 ani de investiții și la 7 luni de la inaugurarea oficială, ”Unitatea modernă pentru arși” de la Floreasca a rămas nefolosită când era mai mare nevoie de ea

  1. Laura

    Camera hiperbara monoplace din Spitalul de arsi este o gluma. Nu se poate folosi in cazul bolnavilor aflati in stare grava pentru ca nu se poate interveni imediat. Este folosita in scop cosmetic si de sportivi si nu are ce sa caute intr-un spital serios, poate doar in Somalia. Spitalele din vestul Europei au adevarate centre de terapie hiperbara in cadrul lor. Camera hiperbara de la ei arata ca o sectie de terapie intensiva. Uitati-va la cea din Karolinska University Hospital din Suedia. Avem si noi doua camere multiplace, una in Constanta si cealalta in Tg-Mures care ofera tratamentul gratuit pentru acesti copii, dar nu se vrea la nivel inalt din cauza orgoliilor. Terapia aceasta chiar ii poate salva pe unii din ei.
    Numarul victimelor va creste in urmatoarele saptamani. Faceti o investigatie in acest sens dl Tolontan.
    Multumesc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *