Sorin Paveliu

Dubla masura in politica sau cum poti sa distrugi o buna intentie cu o alta!

Ultima forma a proiectul de lege a sănătății aflat în dezbatere/zbatere publica aflat pe site-ul Ministerului Sănătății ne da o veste minunata: “pentru persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj, bugetul asigurărilor de șomaj are obligația plații contribuției de asigurări obligatorii de sănătate în cota corespunzătoare pentru asigurat, aplicată la salariul minim brut pe țara, lunar”; art.156 al.(g). Guvernul, cel care ne face respectiva propunere legislativa, pare a fi înțeles ca nu este corect sa tot dai gratuități și scutiri la plata fondului fără sa indici sursa si deci mutind povara scutirii pe marea masa a asiguraților.

Ei bine, ne înșelăm.

Aceasta ipoteza este dreapta si frumoasa doar pentru viitor, cândva când se va aplica noua lege și dacă se va aplica vreodată. Astăzi, când nu mai vorbim de lucruri ipotetice, Guvernul recidivează și continua sa adâncească sărăcia oferind drept măsură de stimulare fiscala a economiei o noua scutire: ” Firmele care angajează persoane aflate în șomaj cu vârsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani vor fi scutite de la plata CAS la fondul de sănătate, pensii și șomaj Scutirea de la plata CAS va fi valabilă timp de un an, cu condiția menținerii locului de muncă încă un an, suplimentar.” Daca vom pune pe hârtie care este paguba produsă fondului de asigurări de sănătate vom ajunge la concluzia că este nesemnificativă. Sumele datorate și neîncasate de la firme mari contribuitori, iertate periodic de Guvern, sunt infinit mai mari decât scutirea promisă angajatorilor.

Este de remarcat ca toată lumea a sărit să aplaude pachetul de măsuri anunțat de Guvern însă nimeni nu a ripostat fata de injustețea uneia dintre ele.

Eu cred ca nu poți respecta și calcă în picioare în același timp principii, nu poți sa fii băiat bun, cândva, în viitor, și un netrebnic azi asa cum nu cred ca poți aplauda bunăstarea unora dacă se face prin sărăcirea altora.

O societate fără printipii, care vasăzică că nu le are!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *