Romania Curată

Drept la replica Romsilva referitor la articolul: ”Exclusiv: Cum trimite Romsilva la tăiere păduri virgine vizibile din satelit”

Am primit de la RNP Romsilva un drept la replică referitor la articolul: ”Exclusiv: Cum trimite Romsilva la tăiere păduri virgine vizibile din satelit”. În esența sa, documentul dă dreptate aserțiunilor din articolul mai sus menționat, dar se leagă de chestiuni de procedură, cum ar fi „punctul de vedere al Romsilva”, acolo unde autorul ar fi greșit. Reparăm mai jos „greșeala” publicând, conform legii, dreptul la replică al instituției.

Pe de altă parte, dreptul la replică al RNP Romsilva, deși nu combate pe fond aserțiunile noastre, ci doar le califică drept „fals, lipsit de dovezi, tendențios” este plin de acuze și amenințări, din care menționăm „recuperarea prejudiciului” și „sesizarea Guvernului Elveției”, amenințări nepotrivite cu o instituție a statului finanțată tocmai de la bugetul de stat, adică de noi și de cititorii noștri, contribuabilii acestei țări. Ne rezervăm și noi dreptul de a continua demersurile pe fondul problemei, pe platforma România Curată, și de a sesiza ministerul de resort în această chestiune.

Redăm integral acest drept la replică al RNP Romsilva, inclusiv ca exemplu de neurmat pentru o instituție publică a statului român:

„În atenția domnului Daniel Befu, reporter România Curată

Stimate domnule Befu,

Urmare a articolului ”Exclusiv: Cum trimite Romsilva la tăiere păduri virgine vizibile din satelit”, publicat sub semnătura dumneavoastră în 19 februarie a.c. pe portalul romaniacurata.ro, precum și a solicitării dumneavoastră adresată prin e-mail pentru un punct de vedere din partea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, trimis DUPĂ publicarea respectivului articol, vă facem următoarele precizări.
Suprafața indicată în articolul dumneavoastră se află în raza Ocolului Silvic Baia de Aramă, U.P. XI, iar până în prezent nu s-au executat lucrări silvice pe această suprafață de fond forestier.
Pentru U.P. XI, cel menționat în articol, dar și pentru alte suprafețe de fond forestier, Ocolul Silvic Baia de Aramă, Ocolul Silvic Tarnița și WWF Programul Dunăre-Carpați România au depus, la 1 noiembrie 2016, la Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea documentele, inclusiv studiile de fundamentare, pentru includerea acestora în ”Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România”, conform cu O.M. 3397/2012 și O.M. 1417/2016.
În urma acestui demers, în U.P. XI nu se vor efectua lucrări silvice.
Precizăm că studiile respective au fost efectuate de specialiști, în teren, nu folosind fotografii oferite de serviciul Google Earth, așa cum ați efectuat dumneavoastră documentarea respectivului articol.
Cât privește parcelele din U.P. X Ivanu, menționate în articolul dumneavoastră ca fiind ”defrișate la ras” și ”făcute franjuri”, vă precizăm că în aceste suprafețe de pădure s-au efectuat lucrări progresive, în conformitate cu amenajamentul silvic aprobat, iar Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a efectuat regenerarea acestor parcele.

Totodată, afirmația dumneavoastră cum că ”specialiștii care au lucrat în proiectul PIN-MATRA ar fi ”bătut palma” cu Romsilva, omisiunea specialiștilor de identificare a anumitor corpuri de pădure virgină, coincide de minune cu interesele economice ale Romsilvei” este falsă, fără temei, iar dumneavoastră, după cum și singur recunoașteți, nu dețineți dovezi în susținerea acesteia.

Având în vedere cele enumerate mai sus, considerăm că articolul dumneavoastră este unul fals, lipsit de dovezi, tendențios. Mai mult, faptul că ați solicitat un punct de vedere după publicare, arată reaua credință în realizarea acestuia. Articolul, în lumina celor enumerate mai sus, nu servește interesului public, așa cum este definit în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
Articolul respectiv ne aduce grave prejudicii și vă facem cunoscută intenția Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva de a apela la căile legale pentru a recupera acest prejudiciu, de la autorul articolului și, în solidar, cu platforma romaniacurata.ro.
De asemenea, ne rezervăm dreptul de a sesiza Guvernul Confederației Elvețiene, care finanțează programul “Să facem împreună legi pentru natură!”, având în vedere că acesta provoacă grave prejudicii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

București, 22.02.2017”

Update, am primit și al doilea drept la replică de la RNP Romsilva, pe care-l redăm aici în format PDF

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Drept la replica Romsilva referitor la articolul: ”Exclusiv: Cum trimite Romsilva la tăiere păduri virgine vizibile din satelit”

 1. Tempor

  Rugăm Romsilva să publice volumul de masă lemnoasă exploatată (recoltată) în ultimii 20 de ani grupat după cum urmează:
  – VOLUM EXPLOATAT TOTAL RAPORTAT cu câteva extrase detaliate pe esențe de lemn și clase de calitate:
  – RĂȘINOASE (general) clasele I, II, III și lemn de foc
  – CIRES clasele I, II, III lemn de foc și lemn tăiat datorită îmbolnăvirii, degradării
  – FAG clasele I, II, III lemn de foc și lemn tăiat datorită îmbolnăvirii, degradării
  – STEJAR, CER, GORUN clasele I, II, III lemn de foc și lemn tăiat datorită îmbolnăvirii, degradării

  SI

  Total raportat de hectare păduri plantate cu extrase detaliate
  Rășinoase,
  FAG
  STEJAR
  CIRES
  să menționeze și rata de succes (adică din total plantat cât s-a prins și se dezvoltă în condiții normale) și o estimare a cât la sută din cele plantate v-a fi lemn de calitate clasa I, II, III

  Reply
  • GeorgeL.

   Pentru cine nu știe cât de cât ecologie: în majoritatea pădurilor României, regenerarea e NA-TU-RA-LĂ! Se intervine foarte rar cu plantări. Plantarea necesită bani, ori ca să fii eficient și să duci nivelul de eficiență spre cel atins în Europa de armatele lui Genghis-Han, trebuie să investești cât mai puțin. În rest, trebuie să-ți păstrezi imaginea: la umbra imaginii vor sta copiii voștri și vor face turism prin munții de imagine copiii lor. Pentru că o bună imagine contează mai mult decât realitatea.
   Un extras din documente oficiale, care să dovedească cele afirmate, n-ar fi fost mai bun decât o ofuscare de țață?

   Reply
 2. ProRomâniaVerde

  Același jog jegos: cu cuvintele. Aceeași strategie: ținut de șase și intimidare cât timp se fură. Aceeași clasă politică, de la stânga la dreapta, bleagă și nărăvită la șpagă.
  Deschideți o petiție și o listă de semnături, pentru a vedea care este INTERESUL PUBLIC! Și o listă de subscripție pentru sprijnirea celor ca D. Befu, vânați, inclusiv de jegurile din servicii. Altfel, pur și simplu nu se explică!!!!

  Reply
 3. flesh

  Adică Romsilva nu e părtașă la defrișările masive din ultima decadă? Nu-mi vine să cred. Ei sunt cinstiți, iar pădurile s-au tăiat singure, cu scopul de a ne speria ca să cumpărăm panouri solare și mașini electrice. Ce păduri rele! Ce Romsilva bună!

  Reply
 4. Tempor

  Au idee Romsilva și instituțiile de stat din domeniul mediului de câți de câți copaci este nevoie pentru generarea oxigenului necesar pentru un motor de 2000 cmc supraalimentat (TD, TDi, CDI …), nepunând în discuție noxele emise de un motor ci NUMAI CONSUMUL DE AER necesar combustiei motorului!???
  Chiar dacă motorul nu ar scoate nici un fel de gaz sau ar scoate parfum, într-o încăpere etanșă ne-am sufoca repede datorită consumării aerului necesar vieții umane, dar și motorul mecanic ultraperforrmant și așa zis ecologic EURO N-șpe s-ar opri și nu ar mai porni fără banalul aer!
  Cu motoarele cu reacție ale avioanelor s-ar încâlci treaba și mai urât.

  Reply
  • Tempor

   Pentru a simplifica un pic, numărul de copaci tăiați ar fi asigurat aerul oxigenat pentru consumul necesar utilajelor TAF, încărcător, + 1 camion care transporta copacii pe o distanță de 200-300 km până la poarta unei fabrici unde se v-a procesa lemnul???
   Cât volum de aer oxigenat s-a consumat în cele câteva ore necesare ajungerii lemnului din pădure la poarta fabricii?

   Reply
 5. tabughan

  Ai de mine, ma pish pe mine de ras (sau de spaima!?) :D : „ne rezervăm dreptul de a sesiza Guvernul Confederației Elvețiene, care finanțează programul “Să facem împreună legi pentru natură!”, având în vedere că acesta provoacă grave prejudicii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.”

  Catre proaspetii angajati purtatori de cuvant ai cozilor de topor (tot ingineri silvici si aia, la fel ca si directorii de parcuri!?): elvetienii si altii ca ei mai avuti si mai precauti (dupa ce s-au ars ei insisi la ei in ograda) tocmai de aia dau bani ONGurilor din tarile bananiere ca Romania tocmai pentru ca sa sa dezvolte societatea civila si sa demaste abuzuri ca asta, care la voi sunt inca obisnuinte pe care vreti sa le perpetuati, bai drujbistilor!

  Cat despre prejudicii, sa vorbim mai intai despre grevele prejudicii aduse de voi padurilor virgine hai sa zicem nu din 2005 ci doar din 2012 (de cand a aparut legea) si pana in prezent… ce ziceti?! Ne vedem in instanta, stimabililor?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *