Adrian Popescu

Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului

Curtea Constituţională a decis, joi, să respingă sesizarea Avocatului Poporului privind legea care nu le permite persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern. Judecătorii au dezbătut acest subiect în patru şedinţe, dintre care ultima a avut loc pe 26 aprilie. 

Potrivit HotNews.ro, decizia s-ar fi luat la limita, cu un vot de 5-4. Decizia a fost respinsa ca inadmisibila, adica judecatorii CCR nu au apucat sa judece fondul cauzei. Ramane de vazut cum motiveaza judecatorii decizia de respingere ca inadmisibila si daca o noua sesizare mai poate fi facuta.

Urmeaza ca CCR sa dea publicitatii comunicatul oficial si sa motiveze decizia legata de Legea 90/2001. Contactat de Digi24, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat ca nu doreste sa comenteze decizia CCR.

Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie şi pe 27 aprilie sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

„E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, declara preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, după şedinţa din 21 martie.

Legea este cea care nu i-a permis lui Liviu Dragnea să devină premier după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare, în decembrie 2016. Avocatul Poporului a sesizat CCR pe 5 ianuarie, a doua zi după învestirea Guvernului Grindeanu. Victor Ciorbea a spus că actul normativ este discriminatoriu și a reclamat „lipsa de previzibilitate a sintagmei: nu au suferit condamnări penale”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului

 1. BOTEZATU

  NOI SOCIETATEA CIVILA CEREM IN SCHIMB URGENT DEMISIA SAU DESTITUIREA LUI CIORBEA DIN CONDUCEREA AVOCATULUI POPORULUI SI SA FIE ANCHETAT PENTRU ABUZ IN SERVICIU SI NEGLIJENTA PENTRU FAPTE COMISE CAND ERA SI LA CONDUCEREA CNSLR-FRATIA.

  Reply
 2. CMC

  Justitia din Romania nu poate sa functioneze normal. De altfel si titlul pe Romania curata il pune eronat in primul rand pe Dragnea.
  Cazul nu este despre Dragnea ci despre posibilitatea interzicerii unor drepturi pe viata. De altfel, Curtea Constitutionala s-a spalat pe maini, politic si nu a decis pe fond. Nu inteleg de ce sunt platiti ca judecatori daca actioneaza politic.
  Solutia corecta ar fi fost ca sa stabileasca in clar posibilitatea ca judecatorul sa precizeze in sentinta de condamnare si pe cat timp se suspenda dreptul de ocupare a unor pozitii de reprezentare in societate. Sau – mai simplu- sa se reformuleze legea astfel incat sa existe o interzicere a unor drepturi de accedere in guvern – proportional cu anii de condamnare.
  Avocatul poporului a facut (in sfarsit)) ceva corect. E o aberatie sa i se ceara demisia pentru asta. Are alte probleme. pentru care ar trebui sa i se ceara demisia.
  Tot cazul acesta l-a avut pe Dragnea in centru si nu ideea de justitie.
  In justitie ne aflam in perioada de aberatii „democratice” specifice perioadei de teroare a Revolutiei franceze.

  Reply
 3. MAGHIRAN

  Acest derbedeu repetent si multi ca eL Prostariceanu manechinul nimfoman, OPRISAN, CIOCIOLINELE, etc nu pot si nici nu mai trebuie sa indeplineasca vreo functie publica.

  Reply
 4. Dumitru

  Un pic jenanta aceasta decizie. Astept sa vad motivarea, dar deocamdata decizia suna cam asa : ne-am gandit 3 luni, nu stim cum sa respingem pe fond sesizarea, asa ca o dam cotita, dat ca nu ne permitem politic sa o acceptam.

  Reply
  • CMC

   De fapt e cam asa e cu judecarea pe fond la CCR : Daca ar face ce trebuie din punct de vedere legal (adica ar elimina sanctiunea pe viata), ar urla lumea la ei (ca sunt cu Dragnea), daca ar fi de acord cu ce e acum in lege s-ar face de ras in istoria jurisprudentei CCR si ar fi greu de schimbat decizia proasta in viitor.
   Asa ca au gasit solutia: iau salarii si pensii nesimtite si nu se implica…Respingpe inadmisibilitate.
   Foarte romanesc, de altfel…
   Peste 10 ani o sa spuna ca au facut ce se putea la momentul asta.
   De asta are nevoie Romania de Oameni mari in ziua de azi; ca sa faca acum, ce trebuie facut acum.
   Acuma, pe bune, Dragnea nu mi-e simpatic.
   Dar chiar Busoi…!!!????

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *