Romania Curată

Precedent juridic important. Dragnea, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul

UPDATE. Liviu Dragnea a anunțat că s-a consultat cu liderii partidului și are susținerea acestora pentru a rămâne președinte al PSD.

Președintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare și la un termen de încercare de patru ani, în dosarul Referendumul. Liderul PSD fusese acuzat de procurorii DNA că, pe vremea când era secretar general al PSD, și-a folosit influența sa din conducerea partidului în scopul obținerii unor foloase necuvenite la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012.

Decizia Înaltei Curți de Justiție și Casație ridică semne de întrebare în ceea ce privește soarta politică a președintelui PSD, în condițiile în care potrivit Codului de etică al partidului o condamnare penală pentru fapte de corupție, fie ea și cu suspendare, ar trebui să ducă la retragerea persoanei respective din funcția de conducere deținută.

Reamintim că, în primă instanță, Dragnea fusese condamnat la un an de închisoare cu suspendare, dar atât liderul PSD cât și procurorii au făcut recurs.

Potrivit rechizitoriului, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența si autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale”.

Anchetatorii susțin că Dragnea a fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de presedinți si membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

***

Spuneți și voi: ce credeți că va face acum Liviu Dragnea? Se va retrage sau nu de la conducerea PSD?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Precedent juridic important. Dragnea, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul

 1. ursescu gabriel

  Buna tuturor,

  Liviu Drac-nea nu se va retrage din politica avand in vedere mizele de la alegerile locale si cele parlamentare. Motivul…a creat o filiera antidemocratica ce a sfidat cetatenii in mod repetat. Oricum campionul acestor demersuri este PSD. Daca Drac-nea avea dram de moralitatea, isi dadea demisia cu mult timp in urma. Nu exista acum nimeni care sa schimbe mecanismul uns de acest individ, cine sa-i ia locul?!? ar fi o presiune prea mare ce numai un tip ca Dragnea ar putea sa o faca.

  In caz ca isi v-a da demisia, semne bune anul are, dar …..

  Reply
 2. Stefan Marincea

  Nu se va retrage. Este clar ca imaginea PSD nu are de suferit in ochii membrilor datorita condamnarii sefului. Membrii ii tolereaza bine pe cei corupti sau condamnati. Electoratul traditional este confuz si tributar pomenilor. Stafful este dupa chipul si asemanarea sefului in mare masura. A gandi ca Dragnea va face un gest politic normal este deplasat daca se iau in considerare acesti factori. Va ramane. Presiunile asupra lui vor fi timide si in buna parte mediatice. Dar mai sunt si alte dosare pe rol….

  Reply
 3. billy

  Nu cunosc legile, dar falsificarea alegerilor imi suna a atentat la siguranta nationala si la adresa democratiei in sine. O pedeapsa de doar doi ani si fara executare nu este prea mica pentru actiuni atat de periculoase? Doi ani credeam ca se primesc pentru infractiuni mult mai mici. Oare nu ar trebui anchetata ancheta in sine, mai ales ca nu e prima data cand singurul scop pare a fi o imagine politica compromisa si faptele nu sunt judecate dupa adevarata lor gravitate ? (si asta lasand la o parte momentele cheie sau durata exagerata a anchetei).

  Reply
 4. Simion

  I-au suspendat inchisoarea, o victorie de rasunet a judecatorilor, sa nu se puna rau nici cu DNA-ul dar nici cu viitorii stapini din toamna. Pina nu se face curatenie la singe printre judecatori toata anti-coruptia este egala cu zero barat.

  Reply
 5. RedCard

  Nu e important dacă se va retrage sau nu din fruntea ciorbei lor.
  E important că l-au spălat (şi apretat!) şi au dat dezlegare şi la furtul electoral, care acum e aproape legal iar în etapa următoare hoţii de voturi vor fi chiar premiaţi, ca fiind „băieţi deştepţi”!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *