Adrian Popescu

Dovada că presa e cumpărată de baroni. Nicuşor Constantinescu: „Vă luaţi salariul bine mersi. Trebuie să vă sun eu?”

Jurnaliştii de la cotidianul „Telegraf” din Constanţa şi televiziunea TV Neptun scriau la comanda baronului de Constanţa Nicuşor Constantinescu, ţinta fiind procurorii DNA. Ziariştii aveau misiunea să-i spele imaginea lui Constantinescu, mai ales după ce pe numele lui au fost deschise mai multe dosare penale.

În rechizitoriul prin care Nicuşor Constantinescu a fost trimis joi în judecată de DNA, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu şi conflict de interese, apar interceptări ale unor convorbiri telefonice, în care baronul de Constanţa îi apostrofează de ziarişti că nu l-au apărat cum trebuie.

La un moment dat, Nicuşor Constantinescu recunoaşte că i-a cerut ajutorul şi lui Victor Ciutacu. De menţionat că ziarul „Telegraf” şi TV Neptun aparţin lui Gabriel Strutinsky, prietenul lui Nicuşor Constantinescu, iar cele două entităţi au fost finanţate la greu din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.

Interceptări baron vs ziarişti

La dosar există mai multe interceptări ale unor convorbiri telefonice, în care Nicuşor Constantinescu le dicta jurnaliştilor cum să scrie despre abuzurile pe care procurorii le-ar fi făcut împotriva lui.

Astfel, la data de 12.03.2015, Nicuşor Constantinescu a apelat-o telefonic pe Monalisa Popa, directorul ziarului „Telegraf”, căreia i-a imputat lipsa de susţinere şi implicare a cotidianului în sprijinirea poziţiei sale.

Nicuşor Constantinescu: Băi, Mona, ce se întâmplă la voi acolo, mă? Eu… M-aţi dat luni un material, 2 pagini mari cu ce mi s-a întâmplat mie şi mai departe nu mai scrie nimeni nimica, mă, mânca-ţi-aş, zici că… totul e ok! Scriu doar ăştia care mănâncă c… de mine, şi de Sorin, şi de Mazăre! Nu se poate! Chiar aşa, trebuie să vă spun, eu nu pot să fac conferinţă de presă, dar când l-a reţinut pe Strutinsky şi l-a arestat, am făcut o conferinţă de presă publică!

Monalisa Popa:  Da, da, da…

Nicuşor Constantinescu: Care ar trebui reluată în permanenţă ca şi temă, da?! Pe urmă aţi fost controlaţi voi, Telegraf Advertising, toate firmele astea, de către DNA! Pe urmă a apărut în dosarul meu acest lucru, da? Şi la TV Neptun, Soti, şi la Telegraf, că eu aş fi făcut! Voi nu scrieţi nimic din chestiile astea? Că sunt docu… Scriu ăştia din rechizitoriu din „Ziua de Constanţa” şi din alte publicaţii pro acestui… sistem care ne urăşte şi voi nu faceţi?! Ce aţi dat? Eu stau acasă şi citesc în fiecare zi! Aţi dat luni o pagină jumate şi atât! Şi în rest, aţi dat interviuri cu dl. vicepreşedinte Dragomir, care… ce şmecher este el, că parcă el nu a votat alături cu mine consiliile… şi hotărârile de consiliu pe care sunt acuzat! El nu poate fi întrebat: ‘Băi, dar tu ai votat ilegal programele de sport pentru volei, pentru handbal, rugby? Ai votat penal, ca Constantinescu? Matale, domnu’ cutare, ai votat penal hotărârea cutare? Nu eşti la fel de vinovat, dacă e să fie cineva vinovat, ca şi preşedintele, tu, vicepreşedinte, şi ceilalţi consilieri judeţeni?

Monalisa Popa: Am înţeles…

Nicuşor Constantinescu: Nu-i normal să puneţi aceste probleme?!!! Trebuie să vă sun eu, ca să vi le spun?

Monalisa Popa: Am înţeles, am înţeles.

Nicuşor Constantinescu: Mă, ţi-am mai spus de câteva ori şi nici nu mai te sun, mă, şi nici nu mai dau nicio relaţie! Eu nu vă spun vouă ce aveţi de spus, dar dacă eu sunt acuzat, că pe bază de licitaţie publică v-am plătit bani vouă, la TV Neptun, şi la alte… şi voi nu scrieţi nimica, înseamnă că ne merităm soarta, mă ! Toţi!!!

Monalisa Popa: Am înţeles, o să dăm…

Nicuşor Constantinescu: Astăzi sunt… Astăzi, astăzi, când vorbim, este joi, da? 12 martie, sunt din 19 februarie arestat!!!  Trebuia scris în fiecare zi, a 11-a zi, a 15-a zi, ce se întâmplă cu proiectul ăla, ce se întâmplă cu minciunile alea? Ce, dau ieri „Evenimentul Zilei”, tu nu vezi ce scriu? Din rechizitoriul meu? Că am vorbit eu cu avocatul lu… Mocanu, adică eu nu am voie să vorbesc cu avocatul Mocanu, care e şi avocatul meu, să-l întreb: ‘Mă, cine l-a judecat pe prietenul meu Strutinsky Sorin al meu, care e de 30 de ani, aşa cum am spus în conferinţa de presă?!’

Monalisa Popa: Nu e niciun secret…

Nicuşor Constantinescu: E vreun secret??? Da…? Nu scrie pe magistrati.ro cine sunt judecătorii, ce studii au absolvit??? Este vreun serviciu paralel, cum spune DNA şi această jigodie împuţită de Andrei, de aici??? Da’ voi…nu vă interesează şi voi nu luptaţi pentru noi, mă, staţi liniştiţi, vă luaţi salariul bine mersi, înţelegi? Şi vă doare în c…de tot ce se întâmplă! Înţelegi??? Până în ziua în care o să vă ia şi pe voi să vă aresteze, să vedeţi cum este, înţelegi?

Monalisa Popa: Ştii că nu e aşa…

Nicuşor Constantinescu: Cum să nu ştiu, deci nu există nicio strategie, nimic, da??? Eu sunt acasă, sunt arestat, nu mi-e interzis să vină presa la mine, dar nu eşti în stare, nici tu, nici nimeni dincolo la televiziune, nimeni, daţi… aşa, ştiri care vin, cum vrea unul sau altul!

Monalisa Popa: Am înţeles, o să…

Nicuşor Constantinescu: Ai înţeles pe dracu’, nu ai înţeles nimic, mă!!!

Monalisa Popa: Ei….”.

DNA susţine că, din tonul discuţiei, se desprinde dominarea clară exercitată de Nicuşor Constantinescu asupra directoarei cotidianului „Telegraf”, Monalisa Popa, ale cărei singure replici sunt în general „da” sau „am înţeles”.

Urmare a acestor discuţii, reprezentanţii cotidianului „Telegraf” s-au conformat solicitărilor lui Nicuşor Constantinescu şi au declanşat o campanie, constând în publicarea a câte unui articol pe zi, în susţinerea poziţiei acestuia şi în încercarea de a proba  netemeinicia acuzaţiilor formulate împotriva lui.

Astfel, din data 13 martie 2015 şi până la data de 4 aprilie 2015, cu excepţia duminicilor când ziarul nu apare, cotidianul „Telegraf” a publicat zilnic câte un articol în sprijinul nevinovăţiei lui Nicuşor Constantinescu, acest lucru arătând influenţa deosebită pe care o are Nicuşor Constantinescu asupra ziarului, a cărui politică editorială o controlează în mod direct şi nemijlocit.

În mod similar, la data de 13.03.2015, Nicuşor Constantinescu a purtat o discuţie cu Diceanu Gabriel Constantin, în cadrul căreia cel dintâi i-a reproşat insuficienta expunere mediatică a apărării sale.

„Nicuşor Constantinescu: Da? Nici… nimeni de la presă… nimeni nu face o… prezentare a apărării mele, da? Graduală! Pe problema aia, pe problema… nimeni nu zice nimic! Absolut nimic! Şi eu ce să fac, că te-ai îmbolnăvit tu? Fac şi pe… n-am voie să fac anumite chestii, după cum ştii!

Diceanu: Eu am văzut… ştiu, păi, da. Păi i-am spus lui Victor, da’ eu am văzut astea date-n presă, cel puţin în presa locală!

Nicuşor Constantinescu: Băi, Gabi, hai, mă! (înjurătură obscenă) Facem mişto unul de altul sau ce facem?

Diceanu: Nu…

Nicuşor Constantinescu: N-ai văzut nimica, mă!!! Au scris unii în ziar, o pagină jumate şi atât!!! Ai văzut o… (cuvânt obscen). Şi-ai mai văzut o emisiune de un sfert de oră în care a vorbit Victor Radu, de 2 lei! Aia ai văzut tu!

Diceanu: Şi ştiri…

Nicuşor Constantinescu: Ce-am văzut şi eu! Da? Atât!!! Nu-i normal să fie o campanie zilnică, mă, băiatule??? Ţi-am explicat româneşte!

Diceanu: Da, dom’le, am înţeles, o să se facă!”.

 

Într-o altă convorbire telefonică, Nicuşor Constantinescu invocă numele jurnalistului Victor Ciutacu.

„Nicuşor Constantinescu: Ia de la Carmen Banioti toate documentele din dosar, ce-am depus noi, da?

Diceanu: Da, da.

Nicuşor Constantinescu: Şi… vis-a-vis de… de minciunile astea cu încălcarea controlului judiciar, de care ţi-am spus, şi vis-a-vis de toate hotărârile de consiliu, inclusiv punctul de vedere al prefectului, care ne-a scris şi ai copie după asta, că sunt legale hotărârile şi dispoziţia nr. 7, pentru care sunt acuzat că… cutare! Daţi-le, că presa nu are, mă, băiatule, mă!!! Nu are ce spun eu! Am vorbit cu Ciutacu, mi-a zis: „Domn’ Constantinescu, eu nu ştiu ce să… eu ce văd, ce văd scrie-n presă, dacă mie nu-mi dă nimeni, eu ce să fac? Nu trebuie să mă conving şi eu de o realitate, acuzaţiile care se fac, apărarea dumneavoastră, ce-aţi depus la dosar, ce-a spus prefectul, sunt valabile, nu-s valabile…” Şi normal!

Diceanu: Da.

Nicuşor Constantinescu: Eu nu ştiu, că eu nu am… fiind acasă, eu nu am… o… Hârtiile care s-au depus la dosar vis-a-vis de… dosarul ăsta cu arestarea! Ultima. Alea sunt la Carmen Banioti, care trebuia matale să le iei să le dai la presă! Da!

Diceanu: Am înţeles”.

 

Nicuşor Constantinescu a mai purtat o discuţie la data de 13.03.2015 cu un bărbat necunoscut, notat în redare cu X:

„X: Da.

Nicuşor Constantinescu: Ai primit alea?

X: Am primit, acuma îi dădeam şi lu’… Victor Radu.

Nicuşor Constantinescu: Aşa, dă-i exact cum ţi-am dat eu scris, că e punctual făcut!

X: Da. Da, le transmit şi colegilor…

Nicuşor Constantinescu: Citeşte ca să înţelegi şi tu, dă-i şi lui Victor Radu, că ştie subiectul, pentru că a fost la New York şi-l ajut cu treaba asta, da?

X: Da! Da, da, da, normal!

Nicuşor Constantinescu: Şi dă-i şi interviul, tot, brut, să facă ce vor şi ei, nu numa’… nu dai numai o ştire de 2 minute! Dă tot… ce ţi-am dat interviul!

X: Acuma-l trimit pe tot la Constanţa, Victor Radu mi se pare că s-a apucat de… s-a apucat deja de scris.

Nicuşor Constantinescu: Bine. Să trăieşti.

X: Că noi am fost pe acolo. Bine, la revedere”.

Potrivit DNA, persoana identificată cu numele Victor Radu este reporter în departamentul Social Politic al Televiziunii TV Neptun, deţinută de SC Soti Cable Neptun SRL, iar discuţia arată puterea lui Nicuşor Constantinescu de a solicita ca televiziunea respectivă să difuzeze materiale scrise de el, întocmai cum fuseseră întocmite, interlocutorul său conformându-se fără proteste sau obiecţiuni.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dovada că presa e cumpărată de baroni. Nicuşor Constantinescu: „Vă luaţi salariul bine mersi. Trebuie să vă sun eu?”

 1. barbu brailoiu

  …după care, şi-a schimbat omul pamperşii şi s-a urcat… la volan, ca să mai tragă un pui de somn. acolo, în garaj, deocamdată.

  Reply
 2. Ionel LUPU

  Este incredibil ce indivizi agramati, ticalosi, hoti si avizi de putere au mai condus aceste judete !!!!!!!!! ….Politicienii astia au distrus si ceea ce mai era bun in Romania !!!!!!!!!… Singurul loc pentru aceasta „pleava sociala” este dupa gratii.!!!!!!!!!…

  Reply
 3. ana

  despre N.Constantinescu nu mai putem spune nimic de bine dupa ce am vazut obraznicia, tupeul si nesimtirea ce-l caracterizeaza, dar ma intreb :- acesti asa – zisi jurnalisti ce scoala au facut? ce profesie practica?
  Din cauza unora precum NC si jurnalisti crescuti la scoala lui suntem o tara cu franele trase.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *