Romania Curată

Dosarul Referendumul. Soarta lui Dragnea (și a PSD) se tranșează peste 2 săptămâni

Completul de judecată de la Înalta Curte, condus de Livia Stanciu, se va pronunța pe 22 aprilie în procesul Referendumul, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare. Ultimul termen a avut loc astăzi, DNA solicitând o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 3 ani, în timp ce avocații liderului PSD au explicat că nu există probe pentru condamnarea acestuia.

Liviu Dragnea a declarat în ultimul cuvânt în faţa instanţei în procesul Referendumului că se consideră nevinovat şi cere achitarea.

„Aş vrea să vă rog să nu luaţi în seamă caracterizarea făcută de DNA. Nu aceasta este atitudinea mea faţă de oameni. Mărturie stau cei 20 de ani în serviciul public. Militanţii, nu numai din PSD, ci ai tuturor partidelor îndeamnă lumea la vot pentru că este sensul unei campanii electorale. La referendum a fost o confruntare dură între poporul român şi Băsescu. Niciun partid nu putea obţine foloase necuvenite. Cred cu tărie în nevinovăţia mea şi solicit achitarea”, a spus Liviu Dragnea, vineri, în faţa completului de judecată.

Procurorii DNA își motivaseră cererea de închisoare pentru Liviu Dragnea spunând că ”liderul PSD ar fi tratat alegătorii ca pe nişte obiecte, iar neprezentarea la vot a fost văzută ca „un moft, nu ca un drept”.

Pe 15 mai 2015, prima instanță de la Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Anchetatorii spun că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

În cazul în care Liviu Dragnea va fi condamnat definitiv la o pedeapsă cu închisoare, chiar și cu suspendare, atunci va trebui să părăsească funcția de președinte al partidului, potrivit criteriilor de integritate ale PSD. Acest lucru ar da naștere la frământări în rândul PSD, exact în preajma alegerilor locale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *