Romania Curată

Dosarul Microsoft: Sandu, Niro și Cocoș au recunoscut tot. Vor primi pedepse mai mici

Dosarul Microsoft a început cu recunoașterea pe linie a acuzațiilor aduse de procurori fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și oamenilor de afaceri Dumitru nicolae și Dorin Cocoș. Cei trei au povestit instanței întregul traseu al șpăgilor date pentru a fi încheiat contractul de închiriere a licențelor Microsoft cu Guvernul României.

Astfel, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție le-au admis cererea de judecare în procedură simplificată, ceea ce înseamnă că aceștia ar putea primi sentința mai repede, dar și redusă cu o treime.

Singurul care nu a recunoscut este Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț.

Ce au declarat Gabriel Sandu și Niro în fața judecătorilor (sursa: Realitatea.net)

Gabriel Sandu a susținut în fața magistraților că a fost un ministru „prost” și că a finanțat și organizat multe campanii electorale.

„La începutul lui 2009 am preluat Ministerul Comunicațiilor. Era o situație dificilă la mine, în legătură cu licențele Microsoft achiziționate până atunci, în sensul că erau datorat sume foarte mari de bani, 57 de milioane de dolari, pentru licențele cumpărate la nivelul anilor 2006-2008. Pe fondul acestei situații am preluat Ministerul Comunicațiilor, iar în legătură cu acuzațiile, dorescă să arăt politica din 1999. Am fost la mai multe partide, toate prin fuziune, am ajuns la PD.

Judecător: Opriți-vă, se vede că ați făcut politică.

Vă mărturisesc că a fost cea mai proastă perioada a mea, politica. Am fost cel mai prost ministru, dacă mă gândesc acum, când sunt în fața instanței. Eu, la fel ca Pinalti, am suținut multe campanii electorale, atât financiar, cât și organizatoric”, a recunoscut Gabriel Sandu.

***

Nicolae Dumitru le-a spus magistraților că “în 2004, un bun prieten de-al meu, Khalil, mi-a cerut să mă întâlnesc cu Pescariu, care avea nevoie de ajutorul meu, întrucât întâmpină probleme în legătură cu Alexandru Bittner. M-am întâlnit la clubul lui Dinu și mi-a zis că are probleme cu Microsoft, că firma lui are o hotârâre de Guvern și este singura care are aceste licențe, dar că Bittner îl blochează. Legat de relația mea cu Bittner, eu însumi am avut probleme cu el, între 2002-2003. Acesta încerca prin tot felul de controale să pună presiune pe afacerea mea. În timp, am reușit să rezolv problemele cu el. Pe fondul discuției avute cu cei doi, am stabilit o întâlnire cu Bittner la biroul lui, pentru a încerca să îl ajut pe Dinu Pescariu. Știa despre ce e vorba și spunea că nu e corectă hotărârea, să fie doar firma lui Dinu Pescariu. Bittner mi-a zis textual că trebuie să-i dăm 3,8 milioane de dolari pentru rezolvarea acestei probleme”.

Omul de afaceri Niro a povestit că în urma afaceri a câștigat un milion de euro.

“Dinu Pescariu mi-a spus că are nevoie de banii aceia pentru a-i da lui Dorin Cocoș. I-am dat acești bani personal lui Dorin Cocoș, pe care urma să-i recuperez din afacerea Microsoft, lucru care s-a și întâmplat Mi-am recuperat banii plus un milion de euro cadrou. Cele 1,9 milioane de euro i-am dat lui Cocoș în rate”, a declarat Nicolae Dumitru.

Întrebat de judecător dacă a mai avut și alte intervenții pe lângă Dorin Cocoș, acesta a spus că “Nu. Deci am câștigat un milion de euro”. (Realitatea.net)

***

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții dezavantajoase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Procurorii spun că contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

„La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.

În primăvara anului 2009, susțin procurorii, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

„În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro.

Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”, potrivit procurorilor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Dosarul Microsoft: Sandu, Niro și Cocoș au recunoscut tot. Vor primi pedepse mai mici

 1. alex

  microsoft de ce nu e inculpata in dosar, ca doar ei sunt beneficiarii grosului banilor furati din buzunarul nostru?!

  Reply
  • ion

   Citez din articol chiar primul paragraph dupa declaratii:
   „Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții dezavantajoase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft”

   Repet: „asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft”

   Atat a asigurat MS ca discount la o comanda atat de consistenta. Au vandut practice la jumatate de pret. Achizitia nu s-a facut direct de la MS, ci printr-o firma intermediara (Fujitsu Siemens Computers), care a preluat ea tot acest discount la cumparare si a vandut la pretul pietei catre guvern

   Firma asta a impartit banii suplimentari cu toti cei mai de sus, care au pastrat pentru ei, dar au si dat mai sus, la partid.

   Asta e schema. Si nu vad de ce MS ar trebui inculpate in chestia asta. Cel putin, asa vad eu, de la distanta.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *