Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Doina Frunzăverde, audiată de procurori. Soția baronului local dă explicații despre corupția generalizată de la universitatea din Reșița

Rectorul Doina Frunzăverde, soția lui Sorin Frunzăverde, a ajuns la Parchetul General, acolo unde urmează să dea declarații în legătură cu corupția tolerată din curtea instituției pe care o conduce. La intrarea în sediul Parchetului Doina Frunzăverde a spus jurnaliștilor că nu știa despre corupția din universitatea pe care o conduce. „Nici nu îmi imaginez ca cineva să ceară favoruri sexuale pentru note“, a spus soția baronului din Caraș-Severin.

Procurorii au mai multe întrebări pentru Doina Frunzăverde după ce în urmă cu două săptămâni au descins la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița. Mai mulți profesori au demisionat după ce au fost  acuzați de mită. Preşedintele Senatului de la Eftimie Murgu din Reşita, Marian Mihăilă, a părăsit universitatea şi a ieşit din învaţământ prin demisie. El primise deja de la procurori interdicţie de a-şi exercita funcţia şi este plasat sub control judiciar. Şi profesorii arestaţi, Irina Oriol şi Florin Franţ, decanul Facultaţii de Şiinte Sociale, şi-au dat demisia în speranţa că îi vor îmblânzi pe judecători să îi elibereze. Un alt profesor, Mihai Vișan, și-a prezentat și el demisia….

Procurorul de caz de la Parchetul General, Denisa Cristodor, a sesizat Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în cazul UEM Reşita. În urma controlului din iunie, universitatea primise calificativ de „încredere ridicată“. Potrivit unor surse apropiate anchetei, controlul ARACIS din iunie a fost întâmpinat de conducerea Universităţii Eftimie Murgu cu protocol ridicat, adică s-a lăsat cu chiolhanuri pe cinste. Potrivit aceloraşi surse, conducerea universităţii ar fi completat în fals o parte din chestionarele ARACIS destinate studenţilor. Interesant e ca „profesorul de drept“ Marian Mihăilă a fost evaluator ARACIS încă din 2011! Mihăilă a fost ofiţer al fostei Securităţi şi al SIE şi este coleg de lojă masonică cu Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş-Severin, deferit justiţiei pentru corupţie, sub control judiciar. „Profesorul“ Mihăilă a fost condamnat pentru corupţie la trei ani cu suspendare în procesul fostului vicepreşedinte al Curţii de apel Timişoara, judecătorul Cătălin Şerban. Și omul lui de incredere, Florin Franţ, este mason.

Vindeau lucrări de licenţă

Un alt profesor care şi-a dat demisia este Mihai Vişan, titularul cursului „Istoria Construcţiei Europene“. El a fost inspector şcolar şi este „formator naţional”. Potrivit procurorilor, Mihai Vişan, „în calitate de cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Sociale, studii de master, la data de 06.01.2015, a solicitat suma de 300 de euro de la Ilici Alexe, masterand în anul II la FSS.” În schimbul banilor, profesorul i-a dat studentului o lucrare de dizertaţie. Potrivit unor date din anchetă, astăzi, doi studenţi ai Universităţii din Reşiţa au formulat denunţuri împotriva profesorilor în care au recunoscut că au cumpărat lucrări de licenţă contra unor sume de 250 de euro.
Procurorii continuă ancheta

Săptămâna trecută, Corpul de control al ministrului Educaţiei a făcut verificări la universitatea din Reşiţa urmând să ia măsuri. În paralel, continuă ancheta procurorilor, astăzi şi mâine fiind programate audieri de studenţi şi profesori. Urmează să fie audiată şi Doina Frunzăverde, rectorul UEM Reşiţa, soţia baronului PNL, Sorin Frunzăverde.
În 2009, UEM Reşiţa a obţinut cel mai mic punctaj (zero stele) în Topul Integrităţii Universităţilor din România realizat de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC).

 

 

(foto main: expressdebanat.ro)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Doina Frunzăverde, audiată de procurori. Soția baronului local dă explicații despre corupția generalizată de la universitatea din Reșița

 1. alexandru ciubîcă

  Faină instituție universitară! Să tot „studiezi” la Reșița! Vă rog să înnțelegeți, am scris o glumă nevinovată!

  Reply
 2. Ionel LUPU

  O adunatura de NEISPRAVITI, SEMIDOCTI, NECINSTITI, SPAGARI si IMORALI, in frunte cu MADAM FRUNZAVERDE („nevinovata care nu stia nimic din ceea ce se intampla in aceasta cocina”) trebuie sa plateasca cu puscarie faptul ca au facut de ras invatamantul universitar si au nenorocit niste tineri…. Am citit „scrisoarea din Australia” si indiferent de gravitatea pedepselor, nu veti plati destul, pentru ceea ce ati facut acolo….

  Reply
 3. ionita ion

  Asa a ajuns ARACIS-ul ? Cum poti sa dai calificativul ,,Incredere ridicata” unei asa zise universitati. Nu au cadre didactice ,,de meserie” nu aun realizari in domeniul cercetarii.
  Domnule Ministru, nu acesta era rolul ARACIS-lui cand s-a infiintat.
  Deteriorarea provine de la oamenii pe care i-ati ales in acest organism.
  Inca de la infiintare au fost alese politic persoane care nu au avut nicio legatura cu m,anagementul calitatii.
  Probabil ca si cei de astazi sunt tot politicieni

  Reply
 4. Ionel LUPU

  „Cum e turcul si pistolul”, cum e soata asa e si sotul !!!… A tunat si i-a adunat !?!?!?… Mai bine stai la cratite in bucatarie, ca nu esti buna de universitara !!!!!!!!!….. Dar, trebuie sa platesti pentru ceea ce ai facut !!!!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *