Romania Curată

Doctoratele lui Ponta şi Oprea, la mâna ministrului Adrian Curaj

Ministerul Educației a lansat în dezbatere actele normative care schimbă regulile în cazul doctoratelor. Acordarea și retragerea titlurilor vor fi în atribuția și responsabilitatea instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universităților și a Academiei Române, a declarat duminică ministrul Adrian Curaj. Până la intrarea acestora în vigoare, singurul care poate decide retragerea unui titlu de doctor este ministrul Educaţiei.

„Acordarea și retragerea vor fi în atribuția instituției organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale își asumă responsabilitatea privind calitatea și integritatea și ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!”, a spus Curaj. Conform ministrului Educației, Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanța de apel la deciziile universităților privind doctoratele.

Doctoratele acordate până la intrarea în vigoare a Ordonanţei şi Hotărârii de Guvern, aflate acum în dezbatere, vor putea fi retrase doar de ministrul Educaţiei, în baza deciziei scrise a rectorului universităţii în cauză şi cu avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor. Asta pentru titlurile de doctor au fost obţinute până acum prin ordin al ministrului. Astfel, în acest moment, Adrian Curaj este cel care poate emite ordinul de retragere a controversatelor titluri de doctor obţinute de Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă.

„Instituția organizatoare de studii universitare de doctorat analizează și ia decizia privind retragerea titlului. Decizia este semnată de conducătorul instituției și este înaintată Ministerului Educației, pentru simetrie. CNATDCU validează, iar avizul este conform. Ministrul emite ordinul de retragere a titlului”, a explicat Adrian Curaj.

Ministrul a afirmat că actele normative propuse ajută universităţile. „Modificările propuse creează condițiile necesare pentru a permite recredibilizarea școlilor doctorale, dacă și acolo unde este cazul, întărirea integrității academice și recăpătarea sau, după caz, consolidarea prestigiului universităților din România”, a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *