Romania Curată

DNA: Relu Fenechiu a primit o șpagă de peste 4 milioane de euro

Procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Relu Fenechiu, la data faptelor deputat și președinte al filialei județene a unui partid politic, fiind acuzat de trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față Relu Fenechiu, la data faptelor deputat în Parlamentul României și președinte al filialei județene a unui partid politic, pentru trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor.

Anchetatorii arată că, în perioada 2008 — 2014, Relu Fenechiu a pretins și a primit de la reprezentanții unei societăți comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului ”Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții.

”Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Educației Naționale, asupra cărora avea influență la acel moment”, arată DNA.

O parte din suma de bani pretinsă — 2.500.000 euro — a fost remisă în numerar suspectului, în două tranșe, printr-un intermediar, susțin anchetatorii.

„În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienței circuitului financiar al sumelor de bani și beneficiarul real al acestora, Relu Fenechiu ar fi solicitat ca restul banilor să fie virați în conturile a două societăți comerciale în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive. De precizat este faptul că semnatarii documentelor nu au avut cunoștință de înțelegerea dintre suspect și reprezentanții societății beneficiare a contractului anterior menționat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Relu Fenechiu este deja în închisoare după a fost condamnat la 5 ani în dosarul Transformatorul. De asemenea, fostul ministru al Transporturilor a mai încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA într-un alt dosar unde este urmărit pentru că a primit o șpagă de 900.000 de euro de la o firmă de software.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *