Adrian Popescu

DNA: Liviu Dragnea este acuzat ca a folosit zece metode de frauda la referendum

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub acuzare joi de procurorii DNA pentru ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care a fraudat votul la referendumul din 29 iulie, folosind numai putin de zece metode, printre care votul multiplu, turism electoral, falsificare de semnaturi.

Potrivit DNA, Dragnea a constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul PSD sa fraudeze votul prin mai multe metode:

– exercitarea de presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori.

– folosirea unei urne mobile in conditii contrare legii (fara a exista cereri in acest sens depuse in termen si aprobate corespunzator)

– obtinerea pe cai ilicite de informatii, in fiecare ora, despre numarul de persoane care si-au exercitat dreptul de vot si despre modul in care s-a votat in unele sectii de votare.

– practicarea votului multiplu.

denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a caror semnatura a fost falsificata pe lista, pentru a nu permite programelor de calculator specializate sa identifice votul multiplu.

– practicarea „turismului electoral” – adica a deplasarii organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atat in sectia de votare la care au fost arondati, cat si la alte sectii de votare din tara;

– falsificarea de semnaturi in numele unor persoane decedate, ce au ramas inscrise pe listele electorale.

– falsificarea de semnaturi ale multor alegatori, plecati din tara in momentul referendumului.

– votul exercitat de minori, interzisi judecatoresti si persoane carora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotarare judecatoreasca penala.

– neaplicarea autocolantelor cu mentiunea „VOTAT” pe cartile / buletinele de identitate ale votantilor.

Patru infractiuni din codul penal

Liviu Dragnea este urmarit penal pentru savarsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savarsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice ca, in calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care sa garanteze validarea acestuia.

„Astfel, acesta a initiat o asociere formata din numeroase persoane (presedinti si membri ai sectiilor de votare coordonati de responsabili locali si judeteni, presedinti de organizatii judetene si locale, precum si primari ai partidului), iar scopul asocierii era savarsirea de infractiuni prevazute de Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. In acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui numar restrans de persoane sa obtina, in timp real, informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in sectiile de votare. Astfel, ora de ora, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezentei la urne, identificand sectiile de vot cu prezenta slaba”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii mai sustin ca „sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine si recomandari cu continut ilicit, destinate coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea maririi artificiale a numarului de votanti”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “DNA: Liviu Dragnea este acuzat ca a folosit zece metode de frauda la referendum

  1. Manea Lucia Maria

    Nu pot sa cred, ca in conditiile in care ascultarea telefoanelor politicienilor a devenit obisnuinta, mai ales in pozitia pe care o are Dragnea, sa fi recurs la asemenea fapte

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *