Adrian Popescu

DNA: Liderii partidelor din România acceptă bani din corupţie pentru campaniile electorale. Tricouri chinezeşti contra voturi PNL

Şefii partidelor ştiu că banii folosiţi în campaniile electorale au origine dubioasă, inclusiv din acte de corupţie şi apelează la tot felul de mijloace pentru a face rost de fonduri, inclusiv prin acceparea unor candidaţi fără şanse, dar care sunt dispuşi să contribuie financiar.

Ideea reiese din rechizitoriul prin care DNA i-a trimis recent în judecată pe fostul consilier prezidenţial George Scutaru şi pe vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Dan Motreanu. Aceştia sunt acuzaţi că au finanţat ilegal campania electorală a PNL din anul 2008, folosind bani care proveneau din mita luată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu.

„Înregistrarea SC Quick Monitoring Media QMM SRL (deţinută de George Scutaru), pasarea responsabilităţii acesteia către persoane de încredere, încheierea de contracte prin interpuşi în numele societăţii, transferurile bancare succesive folosite pentru a îngreuna eventualele verificări, folosirea candidaţilor, inclusiv a celor ‘fără şanse’ pentru a obţine fonduri necesare campaniilor electorale, creionează un mecanism des-întâlnit în politica românească: lideri ai unor partide politice urmăresc obţinerea de sume de bani indiferent de modul în care acestea au fost procurate, acceptă şi posibilitatea ca acestea să provină din infracţiuni de corupţie, solicită propriilor candidaţi sprijin financiar (în fond o formă mascată de a candida contracost, cu cât suma oferită este mai mare, cu atât locul pe listă este corespunzător ierarhic), folosesc firme ‘de casă’ şi introduc elemente de extraneitate (unde nu sunt firme off-shore, sunt furnizori asiatici ş.a.m.d.), după modelul societăţilor evazioniste conduse de cetăţenii străini”, se arată în rechizitoriul întocmit DNA.

Bani din mită pentru tricouri cumpărate din China

Potrivit DNA, în anul 2008, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu (denunţător în dosar) a primit 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, în schimbul acordării sprijinului acestuia pentru a intra în posesie cu suprafeţe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Banii au fost împărţiţi de Cristinel Bîgiu cu George Scutaru (deputat şi preşedinte al organizaţiei PNL Buzău la acea vreme), care a primit suma de 170.000 euro şi Dan Motreanu (secretar general al PNL şi deputat de Călăraşi), care a luat 250.000 de euro, sumele fiind destinate pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale) a candidaţilor PNL.

DNA arată că George Scutaru a folosit cei 170.000 de euro pentru a cumpăra prin firma sa, SC Quick Monitoring Media QMM SRL, materialele electorale de la SC Echo International Industry SRL, deţinută de cetăţeanul chinez Chen Lidong.

Firma cetăţeanului chinez i-a furnizat lui George Scutaru articole de îmbrăcăminte aduse din China, inscripţionate cu sigla PNL, respectiv tricouri cu mânecă lungă, jachete de iarnă, căciuli şi şorturi.

Inscripţionarea materialelor cu sigla PNL a fost făcută în China, iar lotul de marfă a fost livrat în containere, prin portul Constanţa.

Procurorii mai notează că George Scutaru a folosit SC Quick Monitoring Media QMM SRL, care avea ca obiect de activitate principal „monitorizare presă”, pentru a finanţa ilegal campania electorală a PNL din 2008, prin încheierea de contracte fictive şi efectuarea unor operaţiuni bancare succesive.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *